1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Nieuws

  • 13 Geboden: in de voetsporen van Seven

    13 Geboden: in de voetsporen van Seven

    Datum: 20/04/2017

    Wanneer twee politie-inspecteurs op de muur de boodschap: “Bovenal bemin één God” lezen, zegt de ene tegen de andere: “Dat is het eerste van de tien geboden”, waarop de andere repliceert: “Wat ist jong, denk je dat je in Seven zit…?”

    Een belangrijk detail, want het vertelt meteen dat de serie inderdaad gelinkt is aan de film Seven (een seriemoordenaar gebruikt – in dit geval – de geboden om zijn moorden in te kleden), aan de andere kant geeft het ook aan dat de makers zichzelf kunnen relativeren door te zeggen “Ja, ja we weten het, deze serie heeft zich inderdaad laten inspireren door de film van David Fincher.”

    13 Geboden is de nieuwe serie van VTM gemaakt door de producers van o.a. Als De Dijken Breken, Deadline, Coppers, Zuidflank, In Vlaamse Velden e.v.a. Van wat we te zien kregen op Série Mania, is dit beslist een van hun betere. Het verhaal opent sterk met een Turks of Albanees meisje dat de keel wordt overgesneden door een familielid. Er is weinig dialoog, je ziet hoe een hooggeplaatste man arriveert in een sjieke auto, hoe het meisje in een auto wordt gestopt om daarna vastgebonden te worden op een stoel. De man die inmiddels een lange beenhouwersschort aan heeft, snijdt zonder verpinken met één beweging de keel over van het mooie meisje.

    Vervolgens maken we kennis met Peter Devriendt, een uitgebluste flik met huwelijksproblemen en Vicky Degraeve, een voormalig lid van POSA dat na een zwaar ongeval met blijvend letsel aan de rug, besluit nieuwe oorden op te zoeken. Kort nadat Vicky heeft kennis gemaakt met haar collega's, krijgt het team de melding dat men het lijk heeft gevonden van een jong meisje met overgesneden keel. De politie is zeker dat Ferhat, de oom van het slachtoffer, de dader is, maar ze vinden geen enkel bewijs tegen hem. De zaak krijgt een vreemde wending wanneer ze een zwaar verbande man vinden die eerst in de fik werd gestoken alvorens men hem bluste. De boodschap op een van de muren is minder duidelijk: “Bovenal bemin één God”…

    13 Geboden is een rechttoe rechtaan politiethriller, in de stijl van De Zaak Alzheimer of Dossier K (misschien door de aanwezigheid van een fel vermagerde R. Kan Albay in de rol van Ferhat). Het tempo, de sfeerschepping, fotografie en vertolkingen zijn van een hoger dan gemiddeld niveau. Vooral Dirk Van Dijck (Eigen Kweek) is uitstekend op dreef als Peter. Een rol die hem ligt en die met de nodige beheersing wordt ingevuld. Knap werk dat ons het beste laat verhopen.

  • Naar het overzicht van nieuwsitems