1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Nieuws

  • American Gods: "c'est dégoutant"!

    American Gods: "c'est dégoutant"!

    Datum: 18/04/2017

    American Gods is de langverwachte verfilming van het bekende boek van Neil Gaiman uit 2001, een boek dat de strijd vertelt tussen de ‘oude ‘en de ‘nieuwe’ goden. Wij mochten samen met zo’n 500 toeschouwers de eerste episode bijwonen…

    Goden bestaan omdat mensen erin geloven. Maar door de jaren heen is hun kracht afgenomen omdat mensen minder en minder gingen geloven. De 'oude' goden maakten stilaan plaats voor ‘nieuwe’ goden, goden die de obsessie voor drugs, internet en ander moderne technologieën vertegenwoordigen. Het centrale personage waar de serie rond draait heet Shadow Moon, een zwarte kerel die plots vroeger uit de gevangenis wordt ontslagen, waar hij zijn straf uitzat voor een overval. Moons echtgenote is immers overleden in een auto-ongeval. Op weg naar huis maakt Moon op het vliegtuig kennis met een zekere Mr. Wednesday. Later in een bar ontmoet hij Wednesday opnieuw. De mysterieuze Wednesday lijkt heel wat te weten over Moon, ondermeer dat hij volledig aan de grond zit en elke job kan gebruiken. Wanneer Moon een weddenschap verliest, is hij verplicht om voor Wednesday te gaan werken als reisgezel én chauffeur.

    American Gods werd bedacht door Bryan Fuller en Michel Green. Fuller, die we kennen van o.a. Pushing Daisies en Hannibal, kreeg de kans om alle remmen los te gooien. Vanaf de eerste aflevering word je met verstomming geslagen. Het geweld is overdadig aanwezig: het bloed spat van het scherm en heeft er nog nooit zo esthetisch uitgezien. In de eerste tien minuten zie je bvb. hoe Vikings elkaar de ogen uitsteken om daarna elkaar in stukken te hakken. De sfeer is heel apart: soms zit je in een beangstigende droomwereld midden tussen skeletten en bizons met vuurspuwende ogen, dan weer sta je - op de tonen van gekende countrynummers - weer met de voetjes op de grond ‘ergens in Amerika’. Fuller geeft nog niet teveel van het verhaal prijs, maar overdondert je met beelden die in je geheugen gegrift blijven. Zonder het te beseffen maken we kennis met de collega’s van Wednesday: de Leprechaun Mad Sweeney die na een serieus bargevecht Moon een gouden munt overhandigt of Bilquis, een zwarte vrouw die de mannen letterlijk verslindt met haar vagina. Aan het einde van episode 1 komt Moon te weten dat zijn vrouw overleed samen met zijn beste vriend Robbie en dat ze stierf met diens penis in haar mond.

    Inderdaad, Fuller heeft de absolute vrijheid gekregen om zich volledig laten gaan. En dat was zeker niet naar de zin van een bejaard koppel dat boos de zaal uitliep en tegen iedereen die het wilde horen, riep: “Dégoutant” of “Excessivement violent”. Als je goed keek zag je hoe hun ogen vuur spuwden…

    Onze eerste indruk: overweldigend, maar dan eerder in de negatieve zin. Vaak lijkt het geweld zeer gratuit en waren de computergestuurde speciale effecten helemaal niet overtuigend. Van een verhaal kun je nauwelijks spreken, het lijkt meer op een collage van ophefmakende scènes die wellicht een doel hebben, maar zover zijn we duidelijk nog niet. Probeer maar eens te begrijpen waarom een brave man door zijn date die hij had gevonden via internet, tijdens het liefdesspel helemaal verorberd wordt door een vagina! Met andere woorden, van deze serie kunnen we nog heel wat van verwachten, zeker in de negatieve, maar laat ons hopen, ook in de positieve zin.

  • Naar het overzicht van nieuwsitems