1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Nieuws

  • Tytgat Chocolat, een voltreffer!

    Tytgat Chocolat, een voltreffer!

    Datum: 16/04/2017

    Momenteel bevinden we ons in Parijs voor het 8ste Festival Séries Mania. De eerste serie die we bijwoonden was het Vlaamse Tytgat Chocolate of zoals de Fransen het noemden ‘Team Chocolat’.
    Hoewel er maar twee afleveringen gescreend werden, kunnen we nu al zeggen dat dit een winnaar is, een feel good serie die iedereen zal doen lachen én ontroeren, m.a.w. Eén heeft een topper in huis!

    Tytgat Chocolat is een bloeiend chocoladebedrijf dat op de inpakafdeling werkt met mensen met een mentale beperking, een eerbetoon aan het overleden meisje Indra, een familielid van de stichters dat zelf leed aan het syndroom van Down. Op een dag arriveert nieuwkomer Jasper Vloemans, ‘ne speciale’ zoals ze zeggen. Jasper ligt goed in de groep, maar wil géén lief alleen maar zoveel mogelijk vrienden en vriendinnen. Dat is niet naar de zin van Tina, een meisje uit Kosovo dat op dezelfde afdeling werkt en die smoorverliefd is op Jasper. Op een karaoke-avond, waar de twee ‘I Got You Babe’ zouden brengen, weigert ze op te treden omdat Jasper niet haar ‘baby’ wil zijn. Hoe hij haar zover heeft kunnen brengen weten we niet, maar Jasper kan hij haar toch overtuigen om het nummer te brengen en met wat voor resultaat! Midden op het podium, in het bijzijn van iedereen, kust Tina de onthutste Jasper alsof heel haar leven ervan afhing. Maar dan slaat het noodlot toe (het is echter niet wat je zou denken)…

    De serie werd uitstekend ontvangen en dat is begrijpelijk. Tytgat Chocolat is oprecht en neemt zijn personages au sérieux. Dat de meeste acteurs een mentale handicap hebben merk je nauwelijks, je leeft met hen mee, je begrijpt hun zorgen, ze overtuigen elke minuut ze in beeld zijn. Hun spontaneïteit, hun onschuld en hun reacties weten te ontroeren, maar toveren tegelijkertijd ook een glimlach op de mond. Bovendien zorgt de juist gedoseerde mix van humor en sociale bevlogenheid ervoor dat je geamuseerd én geëngageerd zit te kijken. Oké, er zijn de gebruikelijke clichés, maar die zijn verre van storend.

    Dat de acteurs zo overtuigend zijn heeft uiteraard te maken met het feit dat ze deel uitmaken van Theater STAP. Komt daarbij dat Marc Bryssinck, artistiek directeur van Theater STAP, samen met Filip Lenaerts de serie regisseerde. Verder zijn er nog klasbakken als Wim Opbrouck als Roman Tytgat, Jan Decleir als aandeelhouder Nonkel Achille, Flor Decleir, zijn zoon en nieuwe boekhouder van het bedrijf, Mieke De Groot als de moeder, Marc Van Eeeghem als Nonkel Lode en Frank Focketyn als vader Raoul die het geheel naar een hoger niveau tillen. Kortom, een serie waarvan we zeker de volgende afleveringen willen zien!

  • Naar het overzicht van nieuwsitems