1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Nieuws

  • Vanaf 7 november op France 2: Diane De Poitiers

    Vanaf 7 november op France 2: Diane De Poitiers

    Datum: 3/11/2022


    Na de dood van haar man Lodewijk van Brézé werd Diane van Poitiers de maîtresse van Hendrik van Orléans, de latere Hendrik II. Ze kreeg een grote invloed op hem, ook nadat hij in 1547 de troon van Frankrijk had bestegen. In 1548 benoemde Hendrik haar tot hertogin van Valentinois. Ze werd het brein achter de troon, werd koningin van Frankrijk genoemd en voedde de kinderen van Hendrik II en zijn vrouw Catharina de' Medici mee op.

    Diana van Poitiers was een fervent katholiek en zette de koning aan tot strenge vervolging van de hugenoten. Zijn vertrouwen in haar ging zo ver dat hij haar zelfs besluiten liet nemen en officiële documenten ondertekende zij met Henri Diane. De invloed van Diana viel niet in goede aarde bij de koningin. Hendrik gaf haar kastelen en liet haar de Franse kroonjuwelen beheren.

    Toen Hendrik II ernstig gewond raakte na een steekspel in 1559, nam Catharina de' Medici de macht over en weigerde ze - ondanks verschillende verzoeken van de koning – dat Diana hem zag. Na zijn dood verbande Catharina Diana naar kasteel Chaumont. Haar onveranderlijke schoonheid zorgde zowel tijdens haar leven als lang na haar dood voor verscheidene geruchten en legendes. Haar dood zou te wijten geweest zijn aan het vele goud dat ze innam om jong te blijven.

    De hoofdrol wordt gespeeld door Isabelle Adjani, de gevierde Franse actrice die we zagen in onder meer Subway, Camille Claudel, La Reine Margot, L’été Meurtrier en The Tenant. In de bijrollen van deze prestigieuze serie die te zien is op France 2 vanaf 7 november, zien we onder meer Virginie Ledoyen, Jacques Spiesser, Olivier Gourmet en Gérard Depardieu.

  • Naar het overzicht van nieuwsitems