1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Gomorra

Season1.be445

Na het succes van de bekroonde bioscoopfilm Gomorra is er nu ook een schitterende 12-delige Italiaanse kwaliteitsserie die de Napolitaanse maffia toont zoals ze is. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige film van Matteo Garrone uit 2008 (goed voor 7 Italiaanse Oscars en 5 Europese Filmprijzen) die dan weer gebaseerd is op de gelijknamige bestseller van Roberto Saviano. De meeste afleveringen (7 van de 12) werden geregisseerd door Stefano Sollima (Romanzo Criminale).

Gomorra is een bijzonder knap gemaakte serie die erg authentiek overkomt en waarvan de meeste scènes opgenomen werden op echte ‘maffia’-locaties (de opnames duurden 30 weken). De regie is bij momenten erg inventief (kijk vooral naar de schitterende actiescènes) waardoor de serie op een hoger niveau wordt getild. Wie de film van Garrone niet gezien heeft, kan makkelijk volgen, maar voor meer diepgang is het wel aangewezen die film eerst te zien.

Gomorra – De Serie brengt zeker geen ode aan de maffia, integendeel. Luister maar wat auteur Roberto Saviano te zeggen heeft: “Met deze serie wilden we de criminele macht slopen, wat precies het tegenovergestelde is van wat de maffia wil. We wilden hun acties absoluut niet verheerlijken of heroïsche of dramatische daden opvoeren waarmee ze zich profileren naar het publiek toe. We wilden de verschillende niveaus weergeven waarop de organisatie actief is, zodanig dat iedereen zich realiseert dat het een probleem is dat ook hen aangaat. Wij wilden de maffia onder de aandacht brengen, de westerse democratieën wakker schudden en vragen om een duidelijk standpunt in te nemen. Ik hoop dat deze serie een breed publiek bereikt zodat iedereen beseft dat een serie, een boek, een kunstwerk wel degelijk het maatschappelijk leven kunnen beïnvloeden, vooral als er een gevoel van empathie losgemaakt wordt en iedereen ervan overtuigd is dat dit een probleem is dat ons allemaal aangaat, net als de voorgestelde oplossingen".  Op z’n best is dit een Italiaanse versie van The Sopranos en The Wire of van een mix tussen beide.

Het was wellicht onvermijdelijk dat het tweede seizoen de hooggespannen verwachtingen niet helemaal kon inlossen, het niveau van het eerste seizoen lag immers erg hoog. Het is pas vanaf de vijfde aflevering dat we iets van de narratieve vlotheid (in elke aflevering de focus op een ander personage…), het visuele dynamisme en het rauwe sociale realisme – allemaal kenmerken van het eerste seizoen – terugvinden. Het tweede seizoen profileert zich als een gewelddadig gangsterdrama waarin weinig diepgang zit.

Acteurs: Marco d’Amore, Fortunato Cerlino, Maria Pia Calzone, Salvatore Esposito

Prijzen:
8 prijzen (waaronder 3 Golden Nymphs en 2 nominaties)

Aantal seizoenen: 4 (het vierde is besteld)

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1, 2, 3

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2014) aantal afleveringen: 12
Ciro is de trouwe rechterhand van godfather Pietro Savastano, gevreesd en gerespecteerd door iedereen en de invloedrijkste persoon in Napels. Ciro is ook de mentor van Pietro’s zoon Gennaro, die allesbehalve klaar is om zijn vader op te volgen aan het hoofd van de organisatie. Wanneer Pietro bij een nutteloze wraakactie verschillende leden van zijn eigen clan opoffert, breekt er iets in Ciro. Hij vertrouwt zijn baas niet langer. Als Pietro vervolgens in de cel belandt, ziet Ciro de kans schoon om chaos te zaaien en een machtsstrijd te ontbinden. Hij komt lijnrecht tegenover de Savastano's te staan en ontketent zo een bloedige bendeoorlog die zich uitspreidt over heel Napels.

Seizoen 2 (2016) aantal afleveringen: 12
Het tweede seizoen begint precies waar het eerste ophield. Don Pietro die de gevangenis heeft geruild voor een anoniem bestaan, plant een terugkeer. Zijn ambitieuze zoon Gennaro gebruikt zijn vrienden uit Honduras om drugs te importeren om zo een stevige basis te creëren voor hemzelf. Ciro profiteert van het machtsvacuüm en negotieert een werkbare situatie met Pietro’s aartsrivaal Salvatore Conte. De rust is teruggekeerd, maar dat is totdat de anarchistische, gewelddadige Alley Kids roet in het eten gooien.

Seizoen 2 (2017) aantal afleveringen: 12
Don Pietro’s zoon Gennaro neemt de macht over in Noord-Napels en Rome. Ciro is alles wat hem dierbaar is kwijt en trekt naar Bulgarije waar hij gaat werken voor de grote drugsdealer Valentin. Waneer hij terugkeert naar Italië sluit hij een alliantie met de jonge en ambitieuze Enzo. Een confrontatie met Gennaro lijkt onvermijdelijk...

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •