1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen

Season1.be4,54,55

Toen Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen voor het eerst werd uitgezonden op 23 oktober 2017 passeerde de serie eerder anoniem. Maar al vlug groeide deze dramedy uit tot een regelrechte hit: het eerste seizoen werd afgesloten met een gemiddelde van 2,374 miljoen kijkers. Binnen de leeftijdsgroep 50+ werd het de populairste Nederlandse serie ooit uitgezonden. Maar ook daarbuiten deed de serie het uitstekend. Uiteindelijk groeide het verhaal van Hendrik Groen uit tot de beste bekeken Nederlandse serie sinds 2011.

Het hoofdpersonage in deze dramedy is een zekere Hendrik Groen, een man van 83 die verblijft in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Alles verloopt er met de regelmaat van de klok. Er is weinig vrijheid, de strenge directrice Stelwagen en veel zeurende bejaarden. Tot nu toe heeft Hendrik altijd zwijgzaam toegekeken, maar dat moet vanaf nu veranderen. Samen met zijn vriend Evert en met nog enkele andere bewoners van het verzorgingstehuis richt hij het clubje Omanido op wat staat voor 'Oud maar niet dood'. Want waarom zou het leven alleen nog maar koffiedrinken zijn, terwijl ze achter de geraniums wachten op de dood?

Samen organiseren ze leuke dingen tot groot ongenoegen van de directie en het verplegend personeel die hen daarin zoveel mogelijk proberen tegen te houden. Behalve dan secretaresse Anja Appelboom die hen wel wil helpen… Het leven van de introverte, schuchtere Groen bloeit open en het tikkeltje rebellie dat hij in zich had wordt sterk aangewakkerd door zijn vriend Evert en nieuwkomer Eefje Brand, de vrouw waarop Hendrik stiekem verliefd is geworden. Het clubje van de kersverse ‘anarchisten’ beleeft met hun uitstapjes de lol van hun leven totdat het noodlot toeslaat, maar ook dan proberen onze oudjes er het beste van te maken.

De intimistische serie die op een zeer accurate en grappige wijze het leven schetst van een aantal senioren in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord weet te overtuigen door zijn oprechtheid, door zijn openheid en z'n gedurfde confrontatie met problemen die voor velen nog steeds taboe zijn. De serie is gebaseerd op de boeken van Hendrik Groen (alias Peter de Smet): ‘Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar’ (dat in 2016 de NS Publieksprijs won) en het vervolg ‘Zolang er Leven is: Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar’.
 
Een van de trekpleisters van de serie was ongetwijfeld André van Duin als de aan diabetes lijdende Evert Duiker. Van Duin bewees met deze rol zijn sterkte als acteur: hij wisselde op een heel passende wijze dramatiek af met humor. Nooit had je de indruk dat je met de comedian van Duin te maken had. Hendrik Groen werd briljant vertolkt door Kees Hulst die eerder te zien was in o.a. (Goede Avond Dames En Heren, Gooische Vrouwen en Rundfuck. Olga Zuiderhoek kruipt in de huid van Eefje Brand, de vrouw die het vuur in Hendrik Groen weer deed branden. Zuiderhoek is vooral bekend van haar rol in Penoza waarin zij Fiep Homoet speelt, de moeder van Carmen.

De kans dat de serie een tweede seizoen krijgt is zo goed als zeker, maar dat zal dan wellicht pas in 2019 zijn.
Acteurs: Kees Hulst, André van Duin, Olga Zuiderhoek

Prijzen:
nog geen prijzen

Aantal seizoenen:
1 (de kans op een tweede seizoen is groot)

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2017) aantal afleveringen: 12
Tot nu toe heeft de 83-jarige Hendrik Groen altijd zwijgzaam toegekeken op het reilen en zeilen in zijn verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord, maar dat moet vanaf 1 januari veranderen. Directrice Stelwagen hanteert een regime dat de inwoners weinig vrijheid geeft. Bovendien verstopt ze zich te pas en te onpas achter de zogezegde regels van het tehuis. Vanaf nu zal Groen in een dagboek al zijn kritiek neerschrijven, met naam en toenaam. En om de sleur te breken richt hij samen met enkele andere bewoners een clubje op dat de naam krijgt Omanido wat staat voor 'Oud maar niet dood'…

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •  
 
 

Nieuw op DVD/Blu-ray