1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

La Casa De Papel

Season1.be4,54,55

Netflix biedt heel wat ondermaatse films en tv-series aan, maar af en toe zitten er ook juweeltjes tussen, series die dankzij Netflix het levenslicht zagen en die anders nooit tot bij ons zouden geraakt zijn. Een van die series die meteen ook voor een hele hype heeft gezorgd is de Spaanse serie La Casa De Papel, een thrillerserie rond een ongelooflijke overval.

Aan het begin van de serie zien we hoe een jonge vrouw die net haar vriendje verloren heeft bij een overval, gerekruteerd wordt door een mysterieuze man die zichzelf ‘El Professor’ noemt. Hij geeft een zootje ongeregeld om zich heen verzameld met maar één doel: het leegroven van de Koninklijke Munt van Spanje, de plaats waar alle Eurobiljetten voor het ganse land worden gedrukt. Hij heeft een meesterlijk plan bedacht waarbij er absoluut geen bloed zal vloeien!

Eén van de verdiensten van bedenker/scenarist Alex Pina is dat hij je meteen midden in het in het verhaal gooit. Geen lange introductie want na zo’n kleine tien minuten zitten we voor de rest van alle afleveringen in de Munt, middenin de actie. Dat betekent dat er dertien (tweeëntwintig) afleveringen lang de tijd wordt genomen om het verhaal in al zijn details te vertellen en de kijker te confronteren met de verstikkende sfeer tussen de gegijzelden en de gijzelnemers.

De actie wordt gevolgd vanuit het standpunt van de overvallers die opereren o.l.v. de eigenzinnige Berlin, van ‘El Professor’ die als Big Brother de gebeurtenissen op de voet volgt en van politiedetective Raquel die haar werk moet combineren met huiselijke problemen. Het verhaal zich zo goed in elkaar en is zo spannend geschreven dat je aan je stoel gekluisterd zit te kijken tot de explosieve finale. De personages worden gaandeweg voorgesteld en hebben meer vlees om het lijf dan hun collega’s uit analoge series of films. Het zijn niet de doorsneecriminelen zoals je ze kent, maar échte mensen met fouten, zwakheden en dromen. Opvallend is ook dat het verhaal zeer goed in elkaar zit. Pina heeft aan elk detail gedacht, alle schakels passen precies in elkaar, ook al krijg je niet meteen een uitleg. Oké, als je gaat muggenziften dan ontdek je wellicht een aantal onwaarschijnlijkheden, maar het tempo, het acteerspel en de narratieve evolutie (vol onverwachte wendingen) zorgen ervoor dat die zaken nauwelijks storend zijn.

In feite vormen seizoen 1 en 2 één geheel. Netflix maakte er twee seizoenen van, één van dertien afleveringen, één van negen. De eerste dertien afleveringen vormen de inleiding en het middenstuk, de laatste negen de ontknoping.

Tot slot een woordje over de vertolking: Álvaro Morte (als ‘El Professor’), Úrsula Corberó (als Tokio), Itziar Ituño (als Raquel) en Pedro Alonso (als Berlin) zijn bij ons wellicht illustere onbekenden, maar na het zien van La Casa De Papel regelrechte ontdekkingen die doen uitkijken naar andere rollen. Ook de rest van de cast levert uitstekende en geloofwaardige vertolkingen af. Álvaro Morte speelt trouwens de hoofdrol in El Embarcadero, de nieuwe serie van Pina en María Pedraza, Miguel Herrán en Jaime Lorente zijn bijvoorbeeld te zien in de Netflix-serie Elite. Fotografie, montage, muziek zijn prima en maken van deze La Casa De Papel een event dat je niet vlug zal vergeten.

Inmiddels is er een derde seizoen op komst. Daarin zouden ‘El Professor’ en z’n bende hun oog hebben laten vallen op de Banco de España. De kluis van de Spaanse Bank ligt 48 meter onder het stadsplein Plaza de Callao in Madrid.Acteurs: Úrsula Corberó, Itziar Ituño, Álvaro Morte, Pedro Alonso

Prijzen: 12 prijzen en 15 nominaties

Aantal seizoenen:
3 (het derde seizoen is in productie)

Beschikbaar op DVD:
nog niet beschikbaar

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •  
 
 

Nieuw op DVD/Blu-ray