1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Westworld

Season1.be4,54,55

Een van de grote projecten die HBO vorig jaar lanceerde was Westworld, de serie gebaseerd op het boek en de gelijknamige film van Michael Crichton uit 1973. De man achter de serie is Jonathan Nolan, de co-scenarist van The Dark Knight en Interstellar en de showrunner van Person Of Interest. Hij bedacht de serie samen met Lisa Joy (Burn Notice).

Westworld verkent de opkomst van het kunstmatig bewustzijn en de evolutie van de zonde. In het themapark Westworld krijgen de bezoekers van het gelijknamige de kans om hun behoeften, hoe nobel of verdorven deze ook zijn, in vervulling te zien gaan.

In een van de hoofdrollen zien we Anthony Hopkins die hiermee tekent voor zijn eerste tv-rol. Hij speelt de zwijgzame, briljante Dr. Robert Ford, hoofdprogrammeur en afgevaardigd bestuurder van het pretpark dat bestaat uit drie aparte entiteiten: Medievalworld, Romanworld en Westworld. Ford heeft een aparte visie op het park en gebruikt onorthodoxe methodes om zijn doel te bereiken.

Evan Rachel Wood speelt de knappe Dolores Abernathy, het lieve, bevallige cowboymeisje uit Westworld die tot de ontdekking komt dat haar reden van bestaan een goed doordachte leugen is.

Verder zijn er ook nog Jeffrey Wright als Bernard Lowe, hoofd van de informatica-afdeling, belast met de programmatie van het Park. In het dagelijkse leven vindt hij de inspiratie voor het voltooien van zijn ultieme droom: het creëren van robotten; Sidse Babett Knudsen als Theresa Cullen, hoofd van de afdeling die de kwaliteit van het Park moet verzekeren; Ed Harris als ‘de man in het zwart’, de verpersoonlijking van de wreedheid en het slechte in de mens; James Marsden als Teddy Flood, charmante nieuwkomer in het stadje die bewijst dat hij prima uit de voeten kan met een revolver en Thandie Newton als Maeve Millay, een hoerenmadam die mensen heel goed kan inschatten, maar wiens visie op de wereld duchtig herzien moet worden.

De serie kende een bewogen productieproces (o.a. een hele rel rond een grootse naaktscène) en breekt met alle conventies i.v.m. het vertellen van een verhaal. Maar uiteindelijk brachten de makers toch wat ervan verwacht werd: een uiterst boeiende, vernieuwende en inhoudelijk sterke serie die niet minder dan 25 prijzen won, waaronder 4 Emmy’s. Daarnaast kreeg de serie ok nog eens 3 Golden Globe-nominaties en 17 Emmy-nominaties. Zoals duidelijk mag zijn is Westworld geen makkelijke serie omdat er van de ene tijdsperiode na de andere gesprongen wordt en het niet altijd duidelijk is wat zich afspeelt en wanneer. Wie de serie uitkijkt tot het einde zal zeker beloond worden, want op het einde vallen alle puzzelstukjes netjes in elkaar. De in het oog springende productiewaarden en stijlvolle fotografie zorgen er bovendien voor dat deze serie ook een lust is voor het oog.

Er komt nog een tweede seizoen (en volgens de makers derde, vierde en vijfde seizoen), maar dat zou zich afspelen in de wereld van de samurai.

Acteurs: Evan Rachel Wood, Jeffrey Wright, Ed Harris, Anthony Hopkins, Sidse Babett Knudsen, Thandie Newton

Prijzen:
25 prijzen (waaronder 4 Emmy's) en 63 nominaties (waaronder 3 voor een Golden Globe en 17 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:
2 (het 2de seizoen is in pre-productie)

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2016) aantal afleveringen 10
In dit duistere avontuur over kunstmatig bewustzijn en de evolutie van de zonde, worden we meegenomen naar het fictieve Westworld, een technologisch geavanceerd Western-themapark, dat volledig wordt bevolkt door synthetische androïden die 'hosts' worden genoemd. Deze komen tegemoet aan de wensen van de zwaar betalende bezoekers die 'nieuwkomers' worden genoemd. De 'nieuwkomers' kunnen doen wat ze willen in het park, zonder angst voor vergelding van de 'hosts'. Het park kent honderd verschillende hosts, die elk hun eigen verhaallijnen uitspelen. Echter, achter de schermen klopt er iets niet helemaal...

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •  
 
 

Nieuw op DVD/Blu-ray