1. Skip to header
 2. Skip to navigation
 3. Skip to content
 4. Skip to footer

Nieuws

 • Britten maken serie rond afluisterschandaal

  Britten maken serie rond afluisterschandaal

  Datum: 3/02/2021


  Het afluisterschandaal dat o.a. leidde tot de arrestatie van meer dan honderd mensen en het opdoeken van de sensatiekrant News of the World, wordt verwerkt tot een serie die Thank You & Goodbye zal heten. Dat was de laatste kop waarmee de krant zijn bestaan afsloot.

  In 2006 beschuldigde de Londense politie de royalty-verslaggever van News of the World, en een privédetective die werkte voor de krant, ervan voicemails van de hofhouding van het Brits koningshuis te hebben afgeluisterd. Aantijgingen tegen News of the World inzake het afluisterschandaal kwamen steeds meer naar boven, zaken waarin journalisten en medewerkers van de krant de voicemails van publieke figuren, beroemdheden en politici onderschepten.

  De Londense Metropolitan Police Service herstartte het onderzoek in februari 2011. Toentertijd waren er twintig civiele rechtszaken gaande tegen het schandaalblad. Advocaten van slachtoffers beweerden dat ten minste 7000 mensen werden afgeluisterd door de grootste krant van het Verenigd Koninkrijk. In juli 2011 kwamen nieuwe beschuldigingen aan het adres van de krant naar buiten. De krant zou de voicemail van de destijds vermiste en later vermoord teruggevonden Milly Dowler hebben gehackt. Ook van slachtoffers van de aanslagen op 7 juli 2005 en familieleden van overleden Britse soldaten werd de voicemail gehackt. Dit nieuws zorgde voor grote publieke woede in Groot-Brittannië. Als antwoord hierop zetten andere grote bedrijven hun advertenties in News of the World stop. Op 7 juli 2011 werd bekend dat deze affaire het einde betekende van News of the World.

  De mensen achter de serie zijn de BAFTA-genomineerde regisseur Saul Dibb die o.a. The Salisbury Poisonings regisseerde en Luke Neal, de scenarist van o.a. de uitstekende misdaadserie Des. Beiden weten dus exact hoe ze een aangrijpende serie, gebaseerd op waar gebeurde feiten, moeten maken.

 • Naar het overzicht van nieuwsitems