1. Skip to header
 2. Skip to navigation
 3. Skip to content
 4. Skip to footer

Nieuws

 • Canvas en Eén stellen najaar voor

  Canvas en Eén stellen najaar voor

  Datum: 15/08/2019

  Canvas

  Na Big Little Lies, My Brilliant Friend en The Handmaid’s Tale brengt Canvas ook dit najaar weer een rist internationale topreeksen die opvallen door hun sterke verhalen, straffe vertolkingen en uitstekende productiekwaliteiten. Ze zijn ook allemaal online beschikbaar op VRT NU, vaak al integraal van bij de start op tv, of zelfs eerder in preview. Van alle soorten programma’s op Canvas wordt fictie namelijk het meest ‘on demand’ bekeken (uitgesteld of online). Bij My Brilliant Friend bijvoorbeeld was dat afgelopen seizoen 57,3%, bij STHLM Requiem 53.5% en bij Greyzone 51.8%.

  Op woensdag komt er omstreeks 22.00 u. een nieuwe fictie-afspraak, met telkens twee afleveringen van topseries. Al die reeksen zijn van bij de start op tv meteen integraal te bekijken op VRT NU, soms zelfs in preview.
  Sharp Objects is een HBO-reeks van de makers van Big Little Lies. Het is een verfilming van de gelijknamige debuutroman van Gillian Flynn (Gone Girl) over de getroebleerde journaliste Camille Preaker (Amy Adams), die haar slabakkende carrière een nieuw elan wil geven door in haar geboortestad het onderzoek te gaan volgen naar de moord op twee tienermeisjes. Maar ze wordt er geconfronteerd met oude demonen, niet in het minst haar flamboyante en dominante moeder Adora Crellin (Patricia Clarkson, die voor haar vertolking een Golden Globe won). De reeks start op woensdag 4 september op Canvas en is al vanaf begin augustus integraal te bekijken op VRT NU.

  Aansluitend volgt Das Boot, de prestigieuze sequel op de anti-oorlogsklassieker van Wolfgang Petersen uit 1981. De achtdelige reeks, met een budget van meer dan 30 miljoen euro, begint waar de film is geëindigd. Het verhaal speelt zich af vanaf het najaar van 1942 en volgt de gebeurtenissen aan boord van een gloednieuwe Duitse duikboot tijdens zijn eerste missie vanuit bezet Frankrijk. Tegelijk wordt het verhaal verteld van de achterblijvers aan land en dat van het Franse verzet. De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Tom Wlaschiha (Game Of Thrones) en Vicky Krieps (Phantom Thread), op het Festival van Monte-Carlo allebei bekroond als 'beste acteur/actrice'. Vanaf woensdag 2 oktober op Canvas en al vanaf begin september integraal beschikbaar op VRT NU. 

  Perpetual Grace Ltd is een eigenzinnige ‘neo-noir’ misdaadreeks. De uitgebluste brandweerman James ontmoet in een bar in New Mexico Paul Brown, de zoon van het predikantenkoppel Byron en Lillian Brown. Paul vertelt James dat zijn ouders hun eigen kerkgemeenschap leiden: 'Our Lady of Perpetual Grace'. Die helpt verdwaalde zielen weer op weg, maar plundert tegelijk ook hun bankrekening, ‘voor het goede doel’. Zo zijn de predikanten heel welstellend geworden. Paul beraamt samen met James een plan om hun fortuin in te pikken. Maar dat loopt niet helemaal zoals voorzien. Pereptual Grace Ltd doet denken aan de cinéma noir en het werk van de gebroeders Coen, met indrukwekkende landschappen, een sfeervolle fotografie en larger than life personages, op de eerste plaats de imposante ‘Pa Brown’ (Ben Kingsley). Vanaf eind oktober, meteen ook integraal op VRT NU.

  Nog later (in 2020) volgen onder meer het spraakmakende Chernobyl, het tweede seizoen van Big Little Lies en de derde van The Handmaid’s Tale en True Detective.

  Op zaterdag brengt Canvas traditiegetrouw misdaadseries. Ook die worden telkens in dubbelafleveringen aangeboden op Canvas en zijn op VRT NU vaak meteen integraal beschikbaar.
  Blood is een Iers familiedrama van de makers van Lewis en Midsomer Murders. De jonge Cat Hogan keert na de dood van haar moeder Mary terug naar haar geboortestad en haar familie, die ze de voorbije tien jaar nauwelijks heeft gezien. Het is een wat ongemakkelijk weerzien met haar vader Jim (Adrian Dunbar, In the Line Of Duty), een gerespecteerde arts, haar broer Michael en haar zus Fiona. Mary was al een tijdje ziek en is overleden na een val in de tuin. Maar Cat vindt het toch maar verdacht en vraagt zich af of het wel een ongeval was. Het is het begin van een intens verhaal over leugens en bedrog, manipulatie en familiegeheimen. Vanaf zaterdag 7 september, telkens twee afleveringen op Canvas en integraal op VRT NU.

  In de Zweedse misdaadreeks The Hunters (Jägarna) vestigt voormalig politieman Erik Bäckström (Rolf Lassgård, bekend van Wallander) zich na een lang verblijf in Stockholm opnieuw in zijn geboortestreek Norbotten in de ongerepte natuur van Noord-Zweden. Hij helpt er een mijnbouwondernemer die belaagd wordt door milieuactivisten. Daarbij wordt hij verscheurd tussen zijn gevoel van rechtvaardigheid en de loyauteit aan zijn streekgenoten. Vanaf zaterdag 28 september, telkens twee afleveringen op Canvas en integraal op VRT NU.

  Later dit najaar is er het tweede seizoen van IJslandse successerie Trapped van Baltasar Kormákur (Everest). Andri Olafsson is na de gebeurtenissen van drie jaar geleden inspecteur geworden in Reykjavik. Het onderzoek van een moordaanslag op een minister leidt Andri naar een afgelegen vallei in het noorden van het eiland. Het pittoreske bergachtige landschap blijkt een plek vol bittere conflicten: de lokale boeren vechten tegen de belangen van internationale bedrijven en de uitbreiding van een ultramodern geothermisch centrum. Ook deze reeks is meteen integraal op VRT NU te bekijken. Er komen ook nieuwe seizoenen van de klassieker Silent Witness en het populaire Cardinal.
  Nog later (in 2020) volgen onder meer The Dying Detective, een Zweedse reeks met opnieuw Rolf Lassgård naar het boek van Leif GW Persson, over een politieman die terugkeert uit pensioen om zijn vroegere collega’s te helpen. Ook Honour is een Zweedse reeks, over vier vrouwelijke advocaten die geweld tegen vrouwen bestrijden, met onder meer Sofia Helin (The Bridge) en Alexandra Rapaport. Verder ook het tweede seizoen van de Deense reeks Below The Surface, die zich deze keer niet afspeelt in de metro, maar op een ferry van Denemarken naar Zweden waar terroristen een gijzelingsactie uitvoeren.

  Eén

  Naast buitenlandse fictie heeft Eén voor het najaar een aantal series van eigen bodem in petto. In de nieuwe, beklijvende fictiereeks De Twaalf  (zie foto) worden twaalf gewone burgers opgeroepen als volksjury van een ophefmakende moordzaak. Ze beslissen over de schuld of onschuld van de gerespecteerde schooldirectrice Frie Palmers (Maaike Cafmeyer), die wordt beschuldigd van twee moorden. Het proces blijkt niet alleen bepalend voor haar lot, ook het leven van de juryleden neemt een hele nieuwe wending aan.

  In Grenslanders wordt een meisje van Afrikaanse origine zwaar getraumatiseerd aangetroffen in de polders van het Grensland tussen Vlaanderen en Nederland. Tara (Jasmine Sendar), een rechercheur uit Rotterdam, en Bert (Koen De Bouw), een psychiater uit Antwerpen, proberen te achterhalen wat er met haar is gebeurd. Al snel krijgen ze het gevoel dat het onschuldig ogende Grensland en de mensen die er wonen veel geheimen en tradities verbergen.

  In de komische fictiereeks Geub gaat de vrouw van Philippe Geubels ervandoor met de dertig jaar oudere, charismatische Nederlander William Van Bronkhorst (Derek De Lint). Vlaanderens populairste komiek sukkelt in een depressie en zijn carrière raakt in het slop. Kan Philippe nog eens profiteren van het vrijgezellenleven tussen de huilbuien door? En komt het nog goed met zijn ex en zijn carrière?

  Na het succes op Canvas brengt Eén de absurde fictiereeks Bevergem. Stand-upcomedian Freddy De Vadder neemt zijn intrek in Bevergem. Waarom? Dat weet niemand. Maar het contrast tussen hem en de Bevergemnaars kan niet groter zijn. De Bevergemnaars zijn gecharmeerd door de aanwezigheid van de excentrieke rock-’n-roll-figuur, maar al snel wordt duidelijk dat de dorpelingen zelf nog veel excentrieker zijn.

  Wat buitenlandse fictie betreft, kun je op Eén in het najaar kijken naar de nieuwe, Britse psychologische thrillerreeks Cheat, het 5de seizoen van Poldark, het 3de seizoen van kostuumdrama Victoria en de nieuwe politieserie London Kills. Ook fans van detectivereeksen en Britse misdaad zitten op vrijdag goed bij Eén, met het 21ste seizoen van de populaire reeks Midsomer Murders, het 3de seizoen van de crimireeks BBC Wallander, en het 5de seizoen van de spannende, Britse detectivereeks DCI Banks.


 • Naar het overzicht van nieuwsitems