1. Skip to header
 2. Skip to navigation
 3. Skip to content
 4. Skip to footer

Nieuws

 • New8 maakt eerste titels bekend

  New8 maakt eerste titels bekend

  Datum: 28/11/2023


  Vandaag maakte New8 (de Europese fictiesamenwerking die de VRT eerder aanging met met de Europese publieke omroepen ZDF (Duitsland), NPO (Nederland), SVT (Zweden), DR (Denemarken), YLE (Finland), RÚV (IJsland) en NRK (Noorwegen) de reeksen bekend die als eerste van het scherm zullen rollen.

  Alle series vertellen verhalen die zowel uniek als maatschappelijk relevant zijn. Allemaal durven ze de realiteit in vraag te stellen. Van ethische dilemma's en familiedrama's tot machtsstrijden en historische gebeurtenissen. Elke omroep kiest zelf welke reeks ze inbrengen, vertrekkend vanuit de gedeelde publieke waarden.

  De fictiereeks die VRT in 2025 zal brengen is This Is Not A Murder Mystery van productiehuis Panenka. Een visueel verbluffende en verrassende whodunit, met een surrealistische twist. Opkomend kunstenaar René Magritte reist naar Londen voor de ‘Exposition Internationale du Surréalisme’, die plaatsvindt op het landgoed van de exuberante Lord James. Nadat een aantal collega-kunstenaars het slachtoffer is geworden van een mysterieuze moordenaar, duikt Scotland Yard op en mag niemand het terrein verlaten. Magritte, als een van de hoofdverdachten, gaat zelf op onderzoek uit om zijn eigen naam te zuiveren. Is alles wat het lijkt, of juist niets?

  De zesdelige reeks wordt geregisseerd door Hans Herbots (Als De Dijken Breken, The Serpent, De Behandeling) en is geschreven door Christophe Dirickx (Tabula Rasa, De Helaasheid Der Dingen) en Paul Baeten (Twee Zomers, Over Water).


  De andere zeven titels zijn:

  1. Vanguard (SVT, Zweden) 
  Van de schrijver van Quicksand (Alex Haridi) en de regisseur van Caliphate (Goran Kapetanović) komt het verhaal over Jan Stenbeck. Een onwaarschijnlijke mediamagnaat en pionier op het vlak van technologische vooruitgang, verscheurd tussen passie en plicht. Vanguard is een verhaal over onbevreesd ondernemerschap, de wil om de wereld te veranderen en een rivaliteit tussen broers en zussen in een familie die nooit hersteld is van hun vetes. 

  2. The CumEx Files (DR, Denemarken en ZDF, Duitsland) 
  De achtdelige fictiereeks The CumEx Files (werktitel) onthult het schrijnende ware verhaal achter de grootste belastingfraude in de geschiedenis. Meer dan 150 miljard euro werd onrechtmatig afgenomen van de Europese belastingbetalers in deze enorme financiële misdaad, opgezet door spraakmakende advocaten, rijke investeerders en grote banken.

  3. Holmlia Love (NRK, Noorwegen)
  In de zomer van 2000 genieten twee 15-jarige beste vrienden, Nader en Benjamin, van zonnige dagen op het strand in de multiculturele wijk Holmlia in Oslo. Ondertussen verhuist alleenstaande moeder Ingrid naar Holmlia op zoek naar een nieuw leven. Zes maanden later wordt één van de jongens op gruwelijke wijze vermoord door neonazi's en raakte de ander verscheurd door schuldgevoelens. Ouders, vrienden en buren, inclusief Ingrid, worstelen met de gevolgen. Holmlia Love is een waargebeurd verhaal over de racistische moord die de onschuld van Noorwegen verbrijzelde en een gemeenschap die tegen alle verwachtingen in samenkwam.

  4. Push (ZDF, Duitsland)
  Ze baren elke dag kleine wondertjes en zijn cruciaal voor een van de meest emotionele, onvoorspelbare en uitdagende momenten in het leven van een vrouw: verloskundigen. In Push zien we drie vrouwen van verschillende leeftijden, die van hun werk houden maar zowel professioneel als privé voor cruciale uitdagingen staan. 

  5. Kabul (ZDF, Duitsland)
  Kabul, 14 augustus 2021: Terwijl de Taliban voor de poorten van de stad staat, bereidt Frankrijk zich voor op de evacuatie van zijn ambassade. Maar de plotselinge val van Kabul de volgende dag gooit alle plannen in de war. Franse, Italiaanse, Duitse en Amerikaanse diplomaten en de politie moeten improviseren om honderden Afghaanse en internationale vluchtelingen naar de luchthaven te evacueren. Terwijl de chaos de stad bereikt, hebben de Afghanen al snel maar één keuze: op de knieën gaan of vluchten. 

  6. Queen Of Fucking Everything (YLE, Finland) 
  Linda Saarniluoto, een succesvolle vastgoedmakelaar, valt van de high society naar de laagste sociale klasse, om zich vervolgens terug te vechten naar een ander soort elite: de criminaliteit. Om te overleven moet Linda zichzelf heruitvinden, de grenzen van haar moraal en behoefte aan liefde verleggen en uiteindelijk de 'Queen of Fucking Everything' worden. Een misdaadserie, met een vleugje grimmige Finse humor.

  7. Elixir (NPO/NTR/BNNVARA, Nederland)
  Wat als je geboren bent in Big Pharma? In Elixir wordt Isabelle Rombauts onverwacht benoemd tot CEO van het familiebedrijf Rombauts Pharma, een prominente speler op de internationale farmaceutische markt. Al snel wordt ze geconfronteerd met ernstige wanpraktijken en moet ze haar eigen geweten afwegen tegen de belangen van haar invloedrijke familie. Er ontvouwt zich een wereld vol intriges, machtsstrijd en wanhoop binnen de farmaceutische industrie. 


 • Naar het overzicht van nieuwsitems