1. Skip to header
 2. Skip to navigation
 3. Skip to content
 4. Skip to footer

Nieuws

 • R.I.P. Donald Sutherland (1935-2024)

  R.I.P. Donald Sutherland (1935-2024)

  Datum: 22/06/2024


  Donderdag overleed in Miami op 88-jarige leeftijd, na een slepende ziekte, de gevierde acteur Donald Sutherland, tevens vader van 24-acteur Kiefer Sutherland.

  Sutherland brak door in 1967 in de oorlogsfilm The Dirty Dozen waarin hij te zien was aan de zijde van onder meer Lee Marvin en Ernest Borgnine. Zijn volgende grote rol kreeg hij in de oorlogskomedie M*A*S*H, een film die goed was voor vijf Oscar-nominaties.

  In de jaren ’70-’80 reeg Sutherland de grote successen aan elkaar: Klute, Don’t Look Now, Novecento, Day Of The Locust, Kelly’s Heroes, The Eagle Had Landed, Invasion Of The Body Snatchers en het met vier Oscars bekroonde Ordinary People.

  Sutherland was een zeer gewaardeerd en knap acteur die echter nooit een Oscar won. In 2017 kreeg hij wel een ere-Oscar voor zijn volledige oeuvre. In de jaren ’90 speelde hij belangrijke rollen in topfilms als Backdraft, JFK, Disclosure en Outbreak. Voor de tv-film Citizen X werd hij bekroond met een Emmy. In 2012 was hij ook te zien als de boosaardige President Snow in de blockbuster The Hunger Games. Een rol die hij met succes opnam in de drie vervolgen.

  Op televisie zagen we de rijzige Canadees in series als Swimming With Sharks, The Undoing, Trust, Ice, Crossing Lines, The Pillars Of The Earth en Dirty Sexy Money. Recentelijk was hij ook te zien in de Taylor Sheridan-serie Lawman: Bass Reeves waarin hij op 88-jarige leeftijd de rol speelde van rechter Parker.

 • Naar het overzicht van nieuwsitems