1. Skip to header
 2. Skip to navigation
 3. Skip to content
 4. Skip to footer

Nieuws

 • Vanaf januari op Eén en VRT Max: 1985

  Vanaf januari op Eén en VRT Max: 1985

  Datum: 20/12/2022


  Vanaf 22 januari kunnen we elke zondag kijken naar de gloednieuwe en prestigieuze serie 1985, die dit jaar in première ging op Canneseries.

  1985 volgt vrienden Marc, Franky en zijn zus Vicky in de turbulente jaren ‘80. Marc en Franky verruilen hun geboortedorp op het platteland voor Brussel, om een opleiding en carrière bij de rijkswacht, het elitekorps van de ordehandhaving, te volgen. Met grote ambities en veel enthousiasme beginnen ze aan hun opleiding. Maar onverwachts belanden ze in een korps in volle crisis, wanneer het land geteisterd wordt door een reeks brutale overvallen.
  Vicky studeert rechten aan de VUB in Brussel, aan de overkant van de rijkswachtkazerne. Haar wilde karakter en progressieve idealen botsen met alles waar Franky en Marc voor staan. Wanneer de invloedrijke rijkswachtcommandant François veroordeeld wordt voor drugshandel en er een aanslag wordt gepleegd op majoor Vernaillen die de zaak aan het licht bracht, worden de drie jongeren meegezogen in een spiraal van gebeurtenissen die later worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel.

  De reeks brengt het verhaal van het verlies van onschuld: niet enkel van de drie jongeren maar ook van de Belgische democratie, wanneer het vertrouwen van de bevolking in het politiekorps en de politiek een flinke deuk krijgt door de gebeurtenissen rond de bende. Een verlies dat tot op vandaag blijft nazinderen in onze maatschappij.

  1985 brengt het verhaal van een zwarte bladzijde uit onze Belgische geschiedenis. De reeks is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren ‘80, toen de Bende van Nijvel volop terreur zaaide. De reeks volgt drie jongvolwassenen die terechtkomen in het oog van de storm. De spanningen tussen de onderzoekers verhinderden op dat moment dat de zaak opgelost geraakt. Het verhaal van de Bende Van Nijvel, de spanningen binnen de rijkswacht en de talrijke gebeurtenissen die ons land ontwrichtten in de jaren 80, staan in het collectieve geheugen van onze twee taalgemeenschappen gegrift. Het project is dan ook een authentieke coproductie tussen de twee openbare omroepen VRT en RTBF

  1985 wordt gemaakt met een gemengde Vlaamse en Franstalige ploeg. Ook de cast komt uit zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Tijmen Govaerts (De Kraak, Twee Zomers), Aimé Claeys (Onder Vuur) en de debuterende Mona Mina Leon vertolken de drie jongvolwassenen die centraal staan. Andere hoofdrollen en belangrijke bijrollen zijn weggelegd voor Roda Fawaz, Tom Vermeir, Peter Van den Begin, Guillaume Kerbusch, Yoann Blanc, Titus De Voogdt, Tibo Vandenborre, Baptiste Sornin, Ruth Becquart, Barbara Sarafian, Josse De Pauw, Erico Salamone, Philippe Résimont, Lien Thys, François Maquet, Simon Delecosse, Pieter Piron en Michelangelo Marchese.

  De reeks werd geschreven door Willem Wallyn (De 16, All 0f Us), wordt geregisseerd door Wouter Bouvijn (De Twaalf, Red Light) en geproduceerd door Gunter Schmid en Peter Bouckaert voor Eyeworks (Cordon, De Twaalf, Red Light). Stijn Coninx (Niet Schieten) is betrokken als creatief adviseur.

 • Naar het overzicht van nieuwsitems