1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

C.B. Strike

Season1.be3,53,55

Net als Saga Norén (in Bron) en Marcella Backland (in Marcella) is ook Cormoran Strike een eigenzinnige detective die getekend is door het verleden. Hij verloor in Afghanistan een been en hield aan zijn dienst steeds terugkerende nachtmerries over. Strike zit in de schulden, heeft niet veel cliënten en is niet mee geëvolueerd met zijn tijd. Het verschil met andere detectives is dat hij het kwaad heeft ontmoet, hij weet hoe het eruit ziet en hij is klaar om te handelen wanneer er zich een nieuwe confrontatie voordoet.

De serie C.B. Strike is gebaseerd op de boeken van Robert Galbraith. De box die Warner uitbrengt omvat de drie aparte verhalen die als drie afzonderlijke seizoenen door de BBC werden uitgezonden. Maar wat deze reeks zo bijzonder maakt is dat Robert Galbraith een pseudoniem is voor J.K. Rowling, ons beter bekend als de auteur van de 'Harry Potter'-boeken. Rowling gebruikte het pseudoniem om “de bagage die aan haar naam vast hangt, te dumpen.” Zij hoopte dat Galbraith pas ontmaskerd zou worden na het derde boek, maar dat bleek ijdele hoop.

Het eerste verhaal heet The Cuckoo’s Calling. Wanneer het lichaam van een model gevonden wordt op de besneeuwde Londense trottoir, is zelfmoord de meest voor de hand liggende oorzaak. Maar wanneer John Bristow, een kennis uit Strike’s jeugd hem vraagt de zaak te onderzoeken, lijkt er meer aan de hand. Het slachtoffer is de geadopteerde zus van Bristow die van mening is dat er kwaad opzet in het spel zit. Samen met zijn nieuwe assistente, Robin Ellacott, die zich kwam aanbieden op het moment dat Strike’s verloofde hem kwam vertellen dat het uit was, probeert Strike de zaak op te lossen.

In het volgende verhaal, The Silkworm, draait alles rond een verdwenen auteur die het succes van zijn eerste boek nooit heeft kunnen evenaren. Strike heeft dankzij zijn vorige zaak naam gemaakt en heeft zijn klanten nu voor het uitkiezen. In dit verhaal komen thema’s als kannibalisme, necrofilie, sadomasochisme en laster aan bod. Een verhaal dat dus zeker niet geschikt is voor wie niet tegen een stootje kan.

Het laatste verhaal, Career Of Evil, begint met een afgehouwen been dat via de post toekomt op het kantoor van Strike en Ellacott, die volop bezig is met de voorbereiding van haar huwelijk met de saaie Matthew. Gezien de aard van het geschenk en het begeleidende briefje met de lyrics van een nummer van Blue Oyster Cult, is Strike ervan overtuigd dat dit alles te maken heeft met zijn eigen verleden. Hij selecteert drie mensen die hem genoeg haatten en die volgens hem voldoende gestoord zijn om hem een been op te sturen. Samen met Robin gaat hij op zoek naar hen… Een trip van 450 km richting Cumbrië.

C.B. Strike is een traditionele Britse misdaadserie in het genre van series als Vera, Midsomer Murders, Endeavour, Inspector Morse of Prime Suspect. De serie probeert de genreconventies te koppelen aan een rauwe, harde, sombere realiteit. Verwacht je dus niet aan het toeristische Londen, maar eerder aan donkere steegjes, sombere, vuile pubs en restaurants waar meestal criminelen een vaste tafel hebben. Nochtans overstijgt C.B. Strike de doorsnee Britse misdaadseries. De dialogen zijn ad rem en hebben een ritmisch gevoel waardoor je met plezier luistert naar wat de personages te zeggen hebben. Verder onderscheidt deze serie zich vooral door de complexiteit van de hoofdpersonages en hun onderlinge relatie, die geleidelijk wordt opgebouwd zonder bepaald te weten waar ze naartoe gaat. Met de toename aan wederzijds respect lijkt ook de aandacht voor elkaar toe te nemen en dat geeft een extra dimensie.

Holliday Grainger is een openbaring in de rol van Robin. Een zelfzekere, jonge vrouw die houdt van haar job en die respect heeft voor haar baas. En dat blijkt ook duidelijk op het scherm. Tussen haar en Tom Burke die de rol van Cormoran Strike speelt, spat het charisma van het scherm. Burke, die we kennen van de film Only God Forgives en de series The Hour, War & Peace en The Musketeers, draagt de serie van begin tot eind en is steeds overtuigend als de cynische, uitgebluste detective die er vaak als een landloper bij loopt.

Wie houdt van een stevige portie no-nonsense misdaad moet deze serie zeker bekijken.

Ondertussen is bevestigd dat er een nieuwe reeks komt die Lethal White zal heten en die vier afleveringen telt. Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Tom Burke, Holliday Grainger, Kerr Logan, Leo Bill

Prijzen:
nog geen prijzen of nominaties

Aantal seizoenen:


Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1, 2 en 3 (gebundeld in één dvd)

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •