1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Castle Rock (s2)

Season1.be3,53,55

Binnen het mystery-en fantasygenre is Stephen King een icoon. Hij is een van de meest gelezen en populairste auteurs wiens boeken al meermaals verfilmd werden. Wie kent er immers Carrie, Cujo, The Shining, Christine of Misery niet? Stuk voor stuk klassiekers.

Als je echt vertrouwd bent met het werk van King, dan moet je zeker kijken naar Castle Rock. Castle Rock hoor ik jullie zeggen, is dat niet het stadje in Maine waar vele King-verhalen zich afspelen (het stadje speelt een prominente rol in o.a; 'The Dead Zone', 'Cujo', 'The Body' (verfilmd als The Stand), 'The Dark Half', 'Needful Things')? Inderdaad, deze nieuwe serie is NIET gebaseerd op een boek van de grootmeester, maar speelt zich af in Castle Rock en maakt om de haverklap gebruik van bestaande personages of toestanden uit de King-boeken. Uitvoerend producent J.J. Abrams (Lost, Westworld, Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi, Mission: Impossible - Rogue Nation) werkte voor dit project wel samen met de master himself, Stephen King.
Echte fans kunnen zich dus opmaken voor een paar uur intens kijkplezier waarbij zij diep in hun geheugen kunnen graven om alle verwijzingen te ontdekken.

Als de directeur van de Shawshank Staatsgevangenis overlijdt, ontdekt zijn opvolger dat een volledige vleugel van de gevangenis al dertig jaar één gevangene herbergt, de mysterieuze gevangene bijgenaamd ‘The Kid’. Henry Deaver, een advocaat die ter dood veroordeelden verdedigt, is naar Castle Rock teruggekeerd om zich te bekommeren over het lot van ‘The Kid’, die zou misbruikt zijn in de gevangenis. Van zodra ‘The Kid’ aan het firmament verschijnt, gebeuren er echter vreemde dingen in de gevangenis en in het stadje dat een reputatie heeft voor mysterieuze, mogelijk bovennatuurlijke, voorvallen. Deaver is niet alleen voor ‘The Kid’ teruggekeerd naar Castle Rock, hij wil ook afrekenen met zijn mysterieuze verleden (hij weet nog steeds niet wat er gebeurde toen hij als kind 11 dagen verdween…) en om de relaties met zijn adoptiemoeder, de voormalige sheriff en een telepathische jeugdvriendin die aan de drank is, terug op orde te stellen.

Om Castle Rock uit te zien moet je geduld hebben en geïnteresseerd zijn in horror (hoewel er nooit sprake is van échte horrror) en alles wat te maken heeft met het bovennatuurlijke. De serie begint erg goed, maar verzwakt gaandeweg omdat alle verhaallijnen nergens heen lijken te gaan. De focus wordt op de personages gelegd en minder op Castle Rock zelf. En dat is en beetje jammer omdat de stad een centrale rol speelt en je je afvraagt waarom precies al die mensen zo zijn geworden. Antwoorden krijg je niet meteen, daarvoor moet je wachten tot de allerlaatste episodes. Sfeer is erg belangrijk. Er wordt veel gepraat en gesuggereerd, maar eigelijk gebeurt er heel weinig, ondanks de vaak aanzwellende muziek die de indruk wekt dat er iets bangelijk te gebeuren staat.

De serie heeft bijzonder veel aandacht besteed aan de vertolking, logisch met al die verschillende personages. Deaver wordt vertolkt door André Holland (The Knick), de zwarte charismatische acteur die zowel kwetsbaarheid als sterkte uitstraalt. Verder zie je ook nog Sissy Spacek (Bloodline, Carrie) die z’n pleegmoeder speelt, een gepensioneerde professor wiens achteruitgaande geheugen de sleutel bevat voor het verontrustende verleden van Castle Rock. De rol van ‘The Kid’ wordt passend vertolkt door Bill Skarsgård, de Zweedse acteur die we allemaal kennen uit It. Melanie Lynskey (Togetherness) speelt de vrouwelijke hoofdrol. Haar personage heet Molly Strand, een jonge vrouw met een vreemde ziekte die als makelaar nauwelijks rondkomt. Lynskey was ook te zien in de Netflix-film I Don't Feel At Home In This World Anymore. Terry O’Quinn die we ons vooral herinneren uit Lost, speelt Dale Lacy, de voormalige directeur van de gevangenis en steunpilaar van Castle Rock. Scott Glenn (The Leftovers) speelt de gepensioneerde sheriff die is ingetrokken bij de pleegmoeder van Deaver. Jane Levy (What/if) tot slot, speelt de rol van een door de dood geobsedeerde historicus. Maar spijtig genoeg zijn deze sterke vertolkingen niet genoeg om de serie de lucht in te prijzen. Het tempo is te traag, de ontknoping laat te lang op zich wachten en de verschillende verhaallijnen missen cohesie. Hierdoor haalt de serie nooit het niveau van de beste King-boeken.

Het tweede seizoen van Castle Rock focust zich hoofdzakelijk op een jonge Annie Wilkes, de psychopathische verpleegster die we kennen uit de Stephen King-film Misery (vertolkt door Kathy Bates). Samen met haar dochtertje Joy doorkruist ze Amerika op zoek naar plaatsen waar ze clandestien haar medicatie kan vinden. Wanneer ze terechtkomt in Castle Rock belandt ze in een oorlog tussen twee machtige families en komt ze onder de radar van zakenman Reginald “Pop” Merrill.
Seizoen twee tapt uit hetzelfde vaatje als in het eerste seizoen, alleen zijn de talrijke, meer herkenbare verwijzingen naar de andere King-verhalen, niet echt bevorderlijk voor het vertellen van het verhaal. De vertolkingen zijn top met in het bijzonder Lizzie Caplan als Annie Wilkes. De rol van Pop Merrill wordt  vertolkt door Tim Robbins (Here And Now, Dark Waters, The Brink).


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs:  André Holland, Melanie Lynskey, Bill Skarsgård, Sissy Spacek, Scott Glenn, Jane Levy, Terry O'Quinn (seizoen 1), Lizzie Caplan, Tim Robbins (seizoen 2).

Prijzen:
1 prijs en 18 nominaties (waaronder 1 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:


Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1, 2 (vanaf 2 december) 

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •