1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

De Maatschap

Season1.be3,53,55

Net als De Zaak Menten is ook De Maatschap een miniserie die gebaseerd is op feiten die op een of andere manier te maken hebben met WOII. Bovendien vertolkt Guy Clemens in beide series een van de hoofdrollen.

De vierdelige dramaserie De Maatschap gaat over een Nederlandse advocatenfamilie en is gebaseerd op de bekende Nederlandse advocatenfamilie Moszkowicz. Het hoofdpersonage is Matthias Meyer, een overlevende van Auschwitz. Dit dramatische verleden laat duidelijk zijn sporen na op zijn persoonlijkheid: hij is een zeer dominante man die graag heeft dat alles rondom hem verloopt zoals hij het wil. Wanneer hij terugkomt uit Auschwitz kan hij geen kant meer op. Hij zoekt toevlucht bij Mieke, een meisje dat hij ontmoet heeft. Op de boerderij van Miekes ouders springt de vonk over. Mieke en Matthias stichten een gezin: zij zal hem vier zonen geven. Meer nog, van de grond af bouwt de jonge Matthias Meyer een advocatenimperium dat in het naoorlogse Nederland zijn weerga niet kent. Het feit dat hij ook armen en de gangsters verdedigt, lokt heel wat controversen uit.

Niet alleen bouwt Meyer zijn imperium verder uit, hij bouwt ook aan zijn familie en betrekt zijn zonen in ‘de maatschap Meyer’. Wanneer de serie aanvangt zien we de oude Meyer een familiereünie beleggen voor al zijn ondertussen volwassen geworden zonen, ook voor Theo, die gebroken heeft met zijn vader. Maar dan wordt Matthias plots geveld door een beroerte en krijgt hij geen kans meer hun te vertellen waarom hij hen had uitgenodigd. Moeder Mieke en de jongens scharen zich rond het ziekbed van de patriarch. Terwijl vader herstelt, begint de maatschap barsten te vertonen…

Vader Matthias eiste discipline, had een enorme bewondering voor zijn vader en zweerde bij zijn afkomst. Hij veranderde zelfs de namen van zijn zonen in Joodse voornamen. Net als hij moesten alle zonen in de advocatuur, helaas met sterk uiteenlopende gevolgen. Theo was in eerste instantie een lastpak, maar wordt het lievelingetje van zijn vader. Totdat hij zich aan de drugs begeeft en opnieuw de fout in gaat... Jakob trekt het meest op met zijn broer Aron. Samen leiden ze de maatschap. Hij probeert vooral de familie bij elkaar te houden, om de familiezaak te redden. Aaron leeft in de veronderstelling dat hij een betere advocaat is dan zijn broers Theo en Benjamin, Hij is 'ouder en ervarener', maar al vlug blijkt dat hij zijn klanten en zijn werk verwaarloost. Wanneer Theo de positie van favoriete zoon verliest, krijgt Benjamin deze status. Hij is een advocaat die houdt van uitdagingen en gaat vooral figuren verdedigen die aan de rand van de maatschappij leven zoals crimineel Willem Holleeder, vastgoedmagnaat Willem Endstra en Surinaamse legerleider Desi Bouterse. Dat de jongste Meyer zich enorm verrijkte met het geld van gangsters, wimpelde hij af als: “Ik verdedig mensen, geen misdaden.”

De Maatschap is een boeiende miniserie, leuk om volgen, vooral door de uitstekende vertolkingen van o.a . Pierre Bokma als de oudere Matthias en de Vlaamse Katelijne Verbeke (met uitstekende Limburgs accent) als de oudere Mieke. De gelijkenissen met de de familie Moszkowicz zijn legio. Net als bij de bestaande familie is er ook hier een patriarch met vier zoons, die allemaal in de advocatuur werkzaam waren.
Wat we wel een beetje jammer vonden was het nogal abrupte einde en het gebrek aan echte confrontaties tussen de vader en zijn zonen. Enkel Theo durfde zich verzetten, maar hij bleef wel altijd de ‘geborgenheid’ van de familie opzoeken. Jakob durfde pas op het laatst zijn mening zeggen over zijn vader (Matthias Meyer bedroog jarenlang zijn vrouw met ‘iemand uit Luik’ (vertolkt door Carly Wijs uit Divorce en Penoza), maar – zoals Theo opmerkt – dringt het op dat moment al lang niet meer tot hem door. Dat belangrijk gegeven van overspel, dat zowel het leven van de kinderen als van Mieke heeft beïnvloed, komt onvoldoende uit de verf.
In de andere rollen zien we Guy Clemens (Levenslied; De Zaak Menten) als Benjamin, Diederik Ebbinge (Jeuk!: Gouden Bergen) als Aaron, Xander van Vledder (Freddy, Leven In De Brouwerij; Feuten; Smeris) als Jakob en Daan Schuurmans (Heer & Meester; Nieuwe Buren; Het Diner) als Theo.Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Pierre Bokma, Katelijne Verbeke, Guy Clemens, Diederik Ebbinge, Xander van Vledder, Daan Schuurmans

Prijzen:
geen prijzen of nominaties

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 (vanaf 28 maart 2017)

Bekijk de trailer

De Maatschap (2017) aantal afleveringen: 4
Wanneer de oude advocaat Matthias Meyer een familiebijeenkomst wil beleggen waarop hij zijn vier zonen iets belangrijk wil meedelen, krijgt hij plots een beroerte. Hij wordt naar het ziekenhuis gevoerd waar hij moet herstellen. Ondertussen leiden zijn zonen Jakob en Aaron, 'De Maatschap Meyer'.Maar wanneer Aaron uit zijn ambt dreigt gezet te worden en Benjamin, de jongste van de broers, meer en meer het gevaar opzoekt door gevaarlijke criminelen te verdedigen, begint 'De Maatschap' stillaan af te brokkelen...

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •