1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Ennemi Public

Season1.be3,53,55

Met La Trêve zette de RTBF zichzelf op de kaart van de kwaliteitsfictie, een beetje naar het voorbeeld van de Scandinavische openbare omroepen. RTBF lijkt de succesformule gevonden te hebben, want na La Trêve haalde ook de nieuwe fictieserie Ennemi Public hoge kijkcijfers en kreeg veel waardering in binnen- en buitenland.

Federaal inspecteur Chloé Muller staat in voor het transport, de begeleiding en de bescherming van Guy Béranger vanuit de gevangenis naar de abdij van Vielsart, een dorpje diep in de Ardennen. Béranger, viervoudig kindermoordenaar en publieke vijand nummer 1, heeft twintig jaar achter de tralies gezeten en komt nu voorwaardelijk vrij. Hij heeft aan de paters van Vielsart gevraagd of hij bij hen mag komen wonen. Hij zal er opgevangen worden door broeder Lucas. Die heeft van abt Mertens de opdracht gekregen om te peilen naar de ware intenties van de vrijgekomen crimineel en de geloofwaardigheid van zijn verzoek om te worden opgenomen in de orde.
De inwoners van Vielsart zijn geschokt door de komst van Béranger. Patrick Stassart, de meest invloedrijke zakenman van de streek en de oudere broer van Lucas, maakt zich dan weer zorgen over de economische gevolgen van de aanwezigheid van Béranger in hun dorp. En dat net op het moment dat hij de oude familiebrouwerij nieuw leven wil inblazen.
En dan wordt voor alle betrokkenen de grootste nachtmerrie werkelijkheid wanneer Noémie, een meisje uit het dorp, spoorloos verdwijnt. Chloé onderzoekt de zaak, samen met de plaatselijke politiechef, Michael Charlier. Natuurlijk denken vele mensen in het dorp dat Béranger opnieuw heeft toegeslagen. Daar zijn ook aanwijzingen voor. Maar Chloé twijfelt, al roept de hele zaak ook voor haar persoonlijk traumatische herinneringen op.

De reeks, die geïnspireerd is door de Dutroux-affaire, neemt haar tijd om de gebeurtenissen te tonen vanuit het standpunt van alle betrokkenen: de ouders van het slachtoffer, de mensen van het dorp, de bewoners van de abdij, de politie en Béranger. Iedereen heeft recht op een tweede kans. Ook een moordenaar. Maar wat als die schijnbaar niet tot inkeer wil komen of niet klaar is om zijn plaats in de maatschappij terug in te nemen? Wat als zo iemand in je buurt komt wonen? Hoe ga je daarmee om? Mag je als burger zelf een oordeel vellen of zelfs het recht in eigen handen nemen? Of moet je blijven hopen op re-integratie? Er bestaan geen eenvoudige antwoorden op dit soort vragen. De makers nemen dan ook hun tijd om hun verhaal te vertellen en de complexiteit van de situatie tot haar recht te laten komen.

Ennemi Public
won tot nu toe drie internationale prijzen o.a. de prijs voor ‘beste mannelijke vertolking’ voor Angelo Bison (die de rol vertolkt van Guy Béranger) op Séries Mania en een speciale vermelding voor ‘Beste Europese tv-serie’ op de Prix Europa Media Awards


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Stéphanie Blanchoud, Angelo Bison, Clément Manuel, Jean-Jacques Rausin

Prijzen:
3 prijzen

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 (vanaf 10 februari)

Bekijk de trailer

Ennemi Public (2016) aantal afleveringen: 10
Guy Béranger, kindermoordenaar en publieke vijand nummer 1, wordt na 20 jaar gevangenisstraf voorwaardelijk vrijgelaten. Hij heeft gevraagd om zijn intrek te mogen nemen in de abdij van Vielsart.
Dat zorgt voor grote opschudding bij de plaatselijke bevolking. En die slaat om in regelrechte woede wanneer enkele weken later een meisje uit het dorp spoorloos verdwijnt. Politie-inspecteur Chloé Muller onderzoekt de zaak, samen met de plaatselijke politiechef Michael Charlier.

Bonusmaterialen op de DVD: Making Of (20:57 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •