1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Goedenavond, Dames En Heren

Season1.be3,53,55

Toen bleek dat Moeder, Ik Wil Bij De Revue uitgroeide tot een onverwacht groot succes (ongeveer anderhalf miljoen kijkers), was het logisch dat producenten Job Gosschalk en Alain de Levita vroeg of laat zouden uitpakken met een opvolger. Die kwam er onder de vorm van Goedenavond, Dames En Heren, een achtdelige muzikale dramaserie die zich afspeelt in de eerste helft van de jaren ’60 en die evengoed ‘Moeder Ik Wil Bij De Televisie’ had kunnen heten. Rita Horst regisseerde andermaal een serie waarin volop de kaart van de nostalgie wordt getrokken.

Centraal staan de zussen Ietje en Eef van Dijk. Ietje werkt in de kapperszaak van haar ouders, Eef volgt een opleiding tot verpleegster. Wanneer echter omroepdirecteur Peter van Dijk, de broer van de vader van de meisjes, voorstelt om mee te doen aan de auditie voor televisieomroepster, zal dat hun leven ingrijpend veranderen. Diegene die er het meest van droomde, Eef, wordt echter doorgestuurd. Ietje, die zonder de minste aspiraties meedeed (ze wou haar zus helpen), wordt wél verkozen als nieuwe omroepster. Eef kan het moeilijk verkroppen, begint te rebelleren en raakt uiteindelijk in verwachting van een ‘nozem’ die haar bovendien later in de steek laat. Ietje, daarentegen, bloeit open, raakt bevriend met de cameraman – een ‘rooie’ volgens de vader – en gaat uiteindelijk samenwonen. De spanningen in het gezin van Dijk nemen met de dag toe…

Een andere verhaallijn die parallel loopt aan die van Eef en Ietje is die van het zangkoppel Benno en Will, ooit een zeer populair duo dat echter door tragische omstandigheden vervreemd raakte van elkaar. Benno probeert zijn carrière nieuw leven in te blazen met zijn huidige partner Annemarie, Will is boerin geworden en verzorgt de dieren op de boerderij van haar zus.
Om de inmiddels 250.000 televisieaansluitingen te vieren wil Peter een grootse tv-show organiseren met Ietje als presentatrice. Voor hem is de show tevens een aanleiding om in het verleden gemaakte fouten te herstellen. Hiermee gooit hij niet alleen zijn eigen leven overhoop, maar ook dat van Benno en Wil, waarvan hij jaren geleden de manager van was.

Dergelijke series zijn vooral voor de oudere kijkers een lust voor oog en oor, één grote brok nostalgie waarbij men weemoedig terugdenkt aan vervlogen tijden. Voor een jongere generatie vormen ze  een referentiepunt dat ons aantoont hoe kleding, moraal, attitudes en… televisie veranderd zijn. Bovendien zijn series als ‘Moeder’ en deze ‘Goedenavond’ een ideale kapstok om een keur van bekende en vergeten Nederlandse liedjes opnieuw ten gehore te brengen. Gelukkig gebeurt dat niet onder de vorm van een musical waarbij de acteurs plots in een zingen uitbarsten. Nee, de liedjes hier zitten netjes verwerkt in de serie (o.a. bij de generiek) of tijdens de optredens van Benno en Annemarie/Will. Dat bepaalde verhaallijnen te snel én oppervlakkig worden uitgewerkt moet men er – gezien de beperkte duur van de serie en het aantal – zomaar bijnemen. Ook de clichés – hoewel niet storend – zijn niet weg te denken. Gelukkig doen zij ook geen afbreuk aan de entertainmentwaarde.

In de rol van Ietje levert Anna Raadsveld (Overspel) een goede prestatie, wat niet echt gezegd kan worden van debutante Sofie Höppener die tegenvalt in de rol van Eef. Huub Stapel (Moeder Ik Wil Bij De Revue) en Loes Luca (Ja Zuster, Nee Zuster) spelen Benno en Will, met vooral Stapel in goede doen als een zielige man die gekweld wordt door het verleden. Verder zien we ook nog Anne Wil Blanker, Peter Blok, Kees Hulst, Paul R. Kooij, Anne-Marie Jung, Yannick van de Velde, Loes Wouterson, Peter Bolhuis en Daniel Samkalden.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Anna Raadsveld, Sofie Höppener, Huub Stapel, Loes Luca

Prijzen: geen prijzen

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:
seizoen 1 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2015) aantal afleveringen: 8
Wanneer Ietje, dochter van een kapper, aangenomen wordt als de nieuwe televisieomroepster in plaats van haar zus Eef die ervan droomde, zal dat het leven van de familie van Dijk grondig door elkaar schudden. De ouders die vastgeroest zitten in een zwaar Christelijke moraal kunnen niet langer leven met het gedrag van hun dochters... Om het 12,5 jarig jubileum te vieren wil omroepdirecteur Peter van Dijk, de oom van de meisjes, een grootse show organiseren met Benno en Will, ooit een zeer populair zangduo, als sterren van de show. Maar Benno en Will treden niet meer samen op en leven in ruzie met elkaar...

Géén bonusmaterialen op de DVD

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •