1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Grimm

Season1.be3,53,55

Grimm valt het beste te omschrijven als een politiereeks met een verrassende (bovennatuurlijke) twist waarin de sprookjes van de gebroeders Grimm in een geheel eigentijds jasje worden gestoken. Fantasieën en realiteit vallen nauwelijks nog te onderscheiden.

In de reeks ontdekt detective Nick Burkhardt dat hij eigenlijk een Grimm is, een afstammeling van een familie van monsterjagers die strijd voert tegen gemene mythologische figuren. Hij beschikt over de gave om mensen op een andere manier te bekijken zodat hij hun ware identiteit kan onthullen. Samen met zijn trouwe partner Hank Griffin slaagt hij keer op keer in de moeilijkste misdaden op te lossen. Doorheen elke aflevering zit telkens een verwijzing naar één van de legendarische sprookjes van de gebroeders Grimm (later ook meer exotische sprookjes), zoals bijvoorbeeld Roodkapje in aflevering 1.

De rol van Nick Burkhardt wordt vertolkt door David Giuntoli. De Amerikaanse acteur is bij ons nog niet bekend, maar speelde wel mee in heel wat bekende series zoals Nip/Tuck, Grey’s Anatomy, Without A Trace en Cold Case. Russel Hornsby speelt detective Hank Griffin, de rechterhand van Nick. Hornsby verwierf vooral faam in het theatercircuit en speelde mee in series als Lincoln Heights en In Treatment. Een andere belangrijke rol is weggelegd voor Silas Weir Mitchell. Hij speelt Monroe, een zogenaamde Weider Blutbad, een mythologisch wezen dat tot inkeer is gekomen en plichtsbewust Nick probeert te helpen om verder onheil te voorkomen. De Amerikaanse acteur is vooral bekend van zijn rol als psychisch gestoorde Charles Patoshik in Prison Break. Ook deze keer slaagt hij grandioos in zijn opzet.

Eén van de bedenkers van deze serie is David Greenwalt, de man achter bovennatuurlijke series als Angel en Buffy The Vampire Slayer. Door zijn speciale effecten - niet altijd van een even hoog niveau - en zijn verhaallijnen die dicht aanleunen bij de complexe fantasyverhalen, is deze serie vooral bestemd voor tieners en fans van het bovennatuurlijke, hoewel liefhebbers van politieseries ook niet op hun honger zullen blijven. In Amerika wordt de serie uitgezonden op NBC, wat inhoudt dat er soms nogal belerend wordt uitgehaald en dat typisch Amerikaanse waarden, zoals integratie, huwelijk, verdraagzaamheid, nul tolerantie naar racisme toe, een belangrijke rol spelen.

Wat ook opvalt is dat de serie - naarmate ze vordert - ingewikkelder wordt en misschien wel wat vergezocht. Personages sterven, maar worden weer tot leven gewekt of veranderen in andere personages. Dat maakt het allemaal iets moeilijker om volgen en zorgt er ook voor dat de scenarioschrijvers telkens weer een uitweg vinden als ze geen inspiratie meer hebben. Gelukkig wordt het geheel gekruid met een behoorlijke portie humor, behalve dan naar het einde van seizoen 4 waar de laatste 4 afelveringen plots veel donkerder van toon worden. Nieuwsgierig welke richting seizoen 5 zal uitgaan.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: David Giuntoli, Russell Hornsby, Silas Weir Mitchell, Bitsie Tulloch

Prijzen: 1 prijs en 16 nominaties (waaronder 2 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 6 

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5 en 6 (vanaf 25 oktober)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2011) aantal afleveringen: 22
In Grimm draait alles om politieagent Nick Burkhardt die van zijn tante een bijzonder talent erft: hij kan bovennatuurlijke wezens zien. Hij ontdekt ook dat hij een 'grimm' is, een soort bewaker die het evenwicht moet bewaren tussen de mens en de mythologische wezens die 'Wesen' worden genoemd. Die 'Wesen' leven onopvallend in onze maatschappij, maar slaan soms genadeloos toe. Samen met z'n collega Hank Griffin en een gereformeerde 'Wesen', Monroe, moet hij de strijd aanbinden tegen een aantal gevaarlijke creaturen.

Bonusmaterialen op de DVD: deleted scenes (29:59 min): gag reel (2:58 min); featurette: The World of Grimm (10:51 min); featurette: Making Monsters (6:44 min); Audition tapes (11:17 min); VFX Progressions (2:01 min); Scares (1:32 min); Morphs (2:26 min); The Language Of Grimm (1:32 min)

Seizoen 2 (2012) aantal afleveringen: 22
Nick Burkhardt, rechercheur bij de Afdeling Moordzaken van Portland, heeft zich nu compleet verzoend met zijn identiteit als afstammeling van de 'Grimms'. Nick richt zich niet langer op de 'Wesen' in het algemeen, maar alleen diegene die gruwelijke en bizarre misdaden gepleegd hebben. Met de hulp van zijn partner Hank en Wesen-vertrouwelingen Monroe en Rosalee bindt hij de strijd aan met de mysterieuze Kapitein Renard. Door zijn werk dreigt Nick echter ook de liefde van zijn leven voorgoed te verliezen. 

Bonusmaterialen op de DVD: extended aflevering (Over My Dead Body); deleted scenes (37:22 min); bloopers (4:58); featurette: Grimm: Myths, Monsters and Legends (9:58 min); Gimm-handboek (11:57 min); Grimm: Wenzens en Chaos (2:51 min); Monroe's hoogtepunten (2:12 min); webisodes (8:30 min)

Seizoen 3 (2013) aantal afleveringen: 22
Nick, Monroe en Hank hebben een groep van vertrouwelingen rond zich verzameld om de strijd met de 'Wesen' nog beter te kunnen aangaan, want de Raad van de 'Wesen' en de Royals, die afstammelingen zijn van een oude Europese familie, maken het Nick erg moeilijk.  Ze krijgen er gelukkig nog een Grimm bij, een jonge vrouw waarvan men steeds beweerde dat ze gek was. Een van de verhaallijnen in dit derde seizoen speelt zich dan ook af in Europa, meer bepaald in Oostenrijk. Adalind wil haar krachten terug en bevalt van een baby, maar al vlug blijkt dat dit niet zomaar een baby is. Kapitein Renard ontfermt zich over de koninklijke baby, maar haat zijn afkomst en gaat samenwerken met het verzet. De relatie tussen Monroe en Rosalee neemt een nieuwe vorm aan wanneer de twee besluiten te trouwen.  

Bonusmaterialen op de DVD: Deleted Scenes (35:34 min.); Gag Reel (9:35 min.); Something Wesen This Way Comes: Inside Season 3 of Grimm (10:56 min.); Double Take: Fighting A Hundjäger (3:11 min.); Digital Series: Meltdown (7:01 min.); Digital Series: Love Is In The Air: Elegant Endeavours (6:39 min.)

Seizoen 4 (2014) aantal afleveringen: 22
Na het huwelijk van Monroe en Rosalee heerst er complete chaos. Nick is zijn Grimm-krachten kwijt en moet bij zichzelf te rade gaan welk type mens hij nu wil worden; Trubel, die geïntroduceerd werd aan het einde van seizoen 3 en voor het eerst ervaart wat het betekent ergens bij te horen, gaat een belangrijk deel uitmaken van Nick’s leven; Kapitein Renard verkeert in kritieke toestand na zijn zware verwondingen en Juliette probeert te leven met de ontrouw van Nick of is het allemaal de fout van Adeline? De wereld van de Grimm dreigt zijn controle volledig kwijt te spelen en ziet hoe een groep van gevaarlijke Wesen’ oprukt naar het Noordwesten. Ze zullen al hun krachten moeten verenigen om weerstand te bieden.

Bonusmaterialen op de DVD: Deleted scenes (31:54 min.); Gag Reel (4:34 min.); A Morphed Reality: Behind the scenes of Grimm (10:38 min.); Set Tour with Jacqueline Toboni (1:48 min.); Highlight Reels (10:21 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •