1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Hell On Wheels

Season1.be445

Hell On Wheels speelt zich af in 1865 en gaat over het aanleggen van de Union Pacific Railroad, die samen met de Central Pacific Railroad de eerste transcontinentale spoorweg moet vormen, die het Westen met het Oosten zal verbinden.
De serie volgt de mensen die leven in en rond ‘Hell On Wheels’, een soort van rondtrekkende nederzetting die zich samen met de constructie van de spoorweg verplaatst. Of het nu de arbeiders zijn, huurlingen, prostituees, opzichters of mensen die op doortocht zijn, allemaal komen ze aan bod.

Het hoofdpersonage in Hell On Wheels is Cullen Bohannon, een voormalige soldaat uit het Zuiden die na een lange dwaaltocht arriveert in Hell On Wheels waar hij door een samenloop van omstandigheden benoemd wordt tot voorman. Maar wat niemand weet is dat Bohannon een 'hidden agenda' heeft. Cullen is immers op zoek naar de Noordelijke soldaten die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog tussen Noord en Zuid, zijn vrouw en zoontje hebben vermoord.

Hell On Wheels werd in opdracht van Endemol USA geschreven en geproduceerd door Joe en Tony Gayton, een broederpaar dat in het verleden verantwoordelijk was voor de scripts van langspeelfilms als Murder By Numbers, The Salton Sea en Faster. Na het tweede seizoen bekommerden zij zich niet langer om de dagdagelijkse besognes, waarop John Wirth (producent van series als Terminator: The Sarah Connor Chronicles, V, The Cape, The Ghost Whisperer) als showrunner werd aangesteld voor het derde seizoen.

Westernfans of liefhebbers van de knappe serie Deadwood, zullen met deze Hell On Wheels zeker hun gading vinden. De personages zijn erg belangrijk en worden goed uitgewerkt, hoewel ze niet de helden zijn à la John Wayne. Verder zorgt het verhaal ervoor dat je nooit echt kunt voorspellen wat er zal gebeuren. De vormgeving is zeer doeltreffend en blijkbaar is de historische onderbouw ook correct weergegeven. De vertolking met op kop de knappe Anson Mount (recent nog aan het werk te zien in de Johnny Depp-film, Transcendence) is zeer overtuigend. Verder zien we ook nog hiphopper Common en bekende tv-gezichten als Colm Meaney (Star Trek: Deep Space Nine, The Driver), Ted Levine (The Bridge, Luck, Monk) en Tom Noonan (The Leftovers, Damages). 

Na een knap eerste seizoen, komt het tweede seizoen niet zo sterk over en getuigt het van een eerder wisselend niveau. De episodes staan meer op zichzelf waardoor de samenhang in het verhaal regelmatig zoek is. De situaties lijken minder authentiek en de personages lijken eerder gedreven te zijn door de pen van de scenarist i.p.v. de situaties en de omstandigheden waarin ze zich bevinden.

In het derde seizoen zorgen de schrijvers voor een wending van 180° die ervoor zorgt dat outlaw Bohannon aan de andere kant van de barrière komt te staan. Cullen wil het leiderschap over de spoorweg en moet daarvoor heel wat toegevingen doen om in orde te zijn met de wet. Een aantal nieuwe personages en nieuwe verhaalwendingen zorgen voor een extra portie adrenaline. Bovendien krijgt het kamp meer en meer af te rekenen met aanvallen van buiten uit i.p.v. binnenin, wat de variatie alleen maar doet toenemen.

In het vierde seizoen draait alles om ambitie. We leren een andere Bohannon kennen: zijn verblijf tussen de Mormonen en de komst van de baby, hebben hem tot nieuwe inzichten gebracht. De serie verhuist dit seizoen van een klein stadje dat Hell On Wheels was, naar een veel grotere kosmopolis waar er zeer veel ambitieuze mensen rondlopen, zoals bvb. gouverneur John Campbell, een man die qua ambitie kan wedijveren met Durant, maar die geen emoties toont.
 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Anson Mount, Common, Ted Levine, Colm Meaney, Dominique McElligott, Tom Noonan, Robert Moloney, Eddie Spears

Prijzen: 5 prijzen en 15 nominaties (waaronder 1 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3 en 4 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2011) aantal afleveringen: 10
1865. De Amerikaanse Burgeroorlog is net afgelopen. Cullen Bohannon, een voormalige soldaat uit het Zuiden, zoekt werkt bij de Union Pacific Railroad, de spoorlijn die wordt aangelegd om de Transcontinental Railroad te kunnen voltooien. Cullen wordt aangenomen en krijgt de leiding over een ploeg zwarte arbeiders met onder meer Elam, een voormalige slaaf, die de assistent van Cullen wordt. Thomas "Doc" Durant, een business man die geïnvesteerd heeft in de spoorweg en boven Cullen staat, heeft grootse plannen met de First Transcontintal Railrooad. Wanneer haar man Robert, een opzichter, gedood wordt door de Cheyenne-Indianen, blijft zijn vrouw Lily Bell als weduwe achter. Hoewel Bohannon net op het punt stond de naam te vernemen van diegene die zijn vrouw en kind heeft vermoord, heeft hij door een samenloop van omstandigheden nog steeds geen naam. Hij doodt een man, maar komt erachter dat hij de verkeerde gedood heeft.

Bonusmaterialen op de DVD: Recreating The Past: The Making Of Hell On Wheels (16:43 min.); Chasing A Train: From Concept To Camera (3:25 min.); Inside Hell On Wheels Featurettes: Making-Of Featurettes (33:24 min.), Character Featurettes (12:56 min.), Episode Featurettes (52:59 min.); Behind-The-Scenes Footage  (24:36 min.); Trailer (1:34 min.)

Seizoen 2 (2012) aantal afleveringen: 10
Bohannon heeft het moeilijk met zichzelf, maar bouwt onder leiding van Durant verder aan de spoorweg. Wanneer hij zich aansluit bij een bende treinrovers, wordt hij ingerekend door het leger en in de gevangenis gegooid. Durant slaagt er echter in hem vrij te krijgen. Ondertussen bevindt de spoorweg zich op het terrein van de Sioux-Indianen. Nathaniel Cole, de lokale aalmoezenier en Thor Gundersen, bijgenaamd de ‘Zweed’ en hoofd van de beveiliging, steunen de Indianen in hun pogingen om de spoorweg aan te vallen. Ondertussen probeert Lily Bell de leiding van Durant over te nemen door de boekhouding naar de overheid te sturen. Het leger arriveert, maar ziet dat Hell on Wheels aangevallen werd door de Sioux.

Bonusmaterialen op de DVD: Where Season One Left Off (3 min.); The Cast On Season 2 (3:56 min.); On Set With Anson Mount (5:04 min.); Making Of (20:24 min.); Episode Featurettes (59:17 min.)

Seizoen 3 (2013) aantal afleveringen: 10
In dit derde seizoen kiest een herboren Bohannon de andere kant van de wet en geeft hij de zoektocht naar de moordenaar(s) van zijn vrouw en kind op. In plaats daarvan concentreert hij zich op de strijd met Durant, die momenteel in de gevangenis zit, voor het leiderschap over de Union Pacific Railroad. Bovendien wordt de strijd met de Central Pacific Railroad om te zien wie het verste komt, opgevoerd. De 'Zweed' die net als Cullen en Elam de aanval van de Sioux wist te overleven, trekt op met een familie van Mormonen die op weg zijn naar Fort Smith. Al vlug laat hij zien wie hij echt is en heeft hij voor Bohannon en co een pittige verrassing in petto. Eva, de vrouw met de indrukwekkende tattoo op haar kin, die ondertussen een relatie heeft met Elam, bevalt van de baby van haar vorige echtgenoot. Elam, die hogerop wil, vraagt haar ten huwelijk, maar Eva krijgt af te rekenen met een postnatale depressie.

Bonusmaterialen op de DVD: Behind The Scenes (47:39 min.); A Look At Season 3 (4:24 min.); Where We Left Of (4:56 min.); "I'm building me a home" Featurette with Common and Dohn Norwood (5:50 min.)

Seizoen 4 (2014) aantal afleveringen: 13
Het vierde seizoen begint vier maanden na het einde van seizoen 3. Cullen Bohanon en zijn hoogzwangere vrouw Naomi zitten vast in een fort samen met ‘De Zweed’ die zich nog steeds uitgeeft als een Mormoonse bisschop. Elam wordt dood gewaand waardoor Eva het moeilijk heeft om haar leven opnieuw op de rit te krijgen. Durant van zijn kant, krijgt het moeilijk met de machtgeile John Campbell, de eerste gouverneur van Wyoming. Door de gure winter en het gebrek aan leiderschap (van Bohanon), liggen de werken aan de spoorweg stil. De werklui zijn gefrustreerd en zorgen voor heibel in Cheyenne. De kosten nemen echter alsmaar toe en dat heeft z’n gevolgen.

Bonusmaterialen op de DVD: A Look At Season 4 (3:13 min.); The New Characters Of Season 4 (3:24 min.); On The Set with Colm Meany (1:11 min.); On The Set with Jake Weber (1:15 min.); Cheyenne set tour (4:27 min.); Anson Mount Retrospective (1:41 min.); Inside Hell On Wheels Featurettes (65:05 min.)


Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •