1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Jordskott (s2)

Season1.be3,53,55

Jordskott is een tiendelige Zweedse mystery-thriller over de politievrouw Eva Thörnblad (Moa Gammel) die bij de dood van haar vader vanuit Stockholm terugkeert naar haar geboorteplaats Silverhojd, een stadje diep in de Zweedse wouden. Daar wordt ze opnieuw geconfronteerd met wat er acht jaar geleden gebeurde. Eva verliet Silverhojd na de spoorloze verdwijning van haar dochtertje Josefine. Dat gebeurde tijdens een uitstap in de uitgestrekte bossen in de buurt. De plaatselijke politie ging ervan uit dat Josephine verdronken was in het Silverhojdmeer, en sloot de zaak. Maar Eva heeft altijd geloofd dat haar dochter is ontvoerd. Wanneer tijdens haar verblijf in Silverhojd een jongen verdwijnt, gaat ze zelf op onderzoek. Daarbij stoot ze op diepe en donkere krachten die haar wereldbeeld op de proef stellen.

In het tweede seizoen krijgen Eva en haar collega Tom Aronson een nieuwe verontrustende zaak rond een zwaar verminkte man die uit een meer wordt opgevist. In het kader van het onderzoek ontdekken ze een reeks incidenten waarbij kinderen zijn verdwenen en komt ook de familie van Eva onder vuur te liggen.

Jordskott combineert het genre van de ‘Nordic thriller’ met de al even sterke Scandinavische traditie van mystiek, folklore en sprookjes over geheimzinnige natuurkrachten. De sfeer van de reeks leunt aan bij die in The Killing, Top Of The Lake en True Detective. Het is een misdaadserie met serieuze bovennatuurlijke en horror-invloeden.
Gaandeweg merk je echter ook dat deze serie meer lijkt op een sprookje voor volwassenen dan op een recht-toe-recht-aan crime thriller. Dat kun je ook afleiden uit de titel: een 'Jordskott' wordt heel specifiek omschreven als een organisme dat lichaam en geest overneemt, wonden heel vlug heelt en de aandacht scherp houdt. Maar op termijn je ook de dood in drijft.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Moa Gammel, Göran Ragnerstam, Richard Forsgren

Prijzen:
2 prijzen en 3 nominaties

Aantal seizoenen:
2

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2 (vanaf 17 juli 2018)

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •