1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Nurse Jackie

Season1.be3,53,55

Edie Falco is niet echt wat je zou kunnen noemen, een grote ster. Nochtans gaf zij als Carmela Soprano in The Sopranos een awardwinnende vertolking en schittert zij ook in Nurse Jackie, de serie van Showtime, die ook verantwoordelijk zijn voor Dexter. Maar helaas voor Falco, een serie die in onze contreien niet echt veel bekendheid geniet.
In deze donkere en rauwe comedyserie speelt ze Jackie Payton, een verpleegster met een hoek af. Een chronische pijn aan de rug heeft ervoor gezorgd dat ze verslaafd is aan de pillen. Haar pillenleverancier, de apotheker van het All Saints Hospitaal in New York City, is tevens haar vaste vriendje. Verder moet Jackie vaak het hoofd bieden aan de pas gearriveerde Dr. Cooper, een hotshot die denkt alles te weten en die zich nogal vaak bemoeit met het reilen en zeilen van Jackie. O ja, ze is ook nog gehuwd en heeft twee dochters, maar dat weten er maar héél weinig in het hospitaal. Zeggen dat Jackie’s leven een complete chaos is een eufemisme om te zeggen dat ze zowel in haar privé als op haar werk compleet aan de afgrond staat.
Nochtans weet deze serie ondanks de leuke premisse niet echt de gemiddelde ziekenhuisserie te overstijgen. De serie heeft de pretentie de kijker uit zijn evenwicht te brengen, maar is in feite heel braaf en zeker niet grensverleggend. Scrubs dat qua stijl en genre aardig in de buurt komt is bvb. zeker even goed, maar ook die serie scoorde bij ons dan weer heel slecht. Ligt het aan het genre (met ernstige dingen wordt er niet gelachen…), aan het idee dat mensen waarop wij rekenen per definitie allemaal mensen zijn die ze allemaal op een rijtje hebben of aan het ontbreken van sterren, wie zal het ons zeggen…

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Edie Falco, Eve Best, Merritt Weaver, Paul Schulze, Peter Facinelli

Prijzen: 9 prijzen (waaronder 4 Emmy’s) en 47 nominaties (waaronder 16 voor een Emmy en 4 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen: 6 (het zesde seizoen wordt in 2014 uitgezonden)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2 en 3

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2009) aantal afleveringen: 12
Jackie is voltijds verpleegster in een ziekenhuis in New York City. Zoals haar collega’s is ze overwerkt en onderbetaald, maar desondanks probeert ze van het leven te maken wat ervan te maken is. Je zou dus kunnen stellen dat Jackie een hardwerkende verpleegster is, die ook moeder is van twee dochtertjes en de toegewijde echtgenote van Kevin, eigenaar van de lokale bar. Maar als je die façade wegkrast ontdek je een drugverslaafde, overspelige vrouw (ze heeft een relatie met Eddie, de man die haar van pillen voorziet) die regelmatig de regeltjes ombuigt in functie van haar eigen moraal. In dit eerste seizoen krijgt Jackie heel wat ernstige zaken voor de kiezen: bijstand verlenen in een zelfmoord, de angstproblemen van dochter Grace, hulp verlenen aan een minderjarig kind in de verzorging van haar moeder en de vervalsing van een dossier ivm orgaandonatie.

Bonusmaterialen op de DVD: geen

Seizoen 2 (2010) aantal afleveringen: 12
Jackie heeft een punt gezet achter haar affaire met Eddie, maar hij legt zich daar niet bij neer. Kevin en Eddie blijven contact houden. Jackie doet haar best om zich helemaal aan haar familie te wijden, maar een aanklacht tegen haar, een tekort aan pijnstillers én aan geld maken het er niet makkelijker op. Ten einde raad aanvaardt Jackie geld van Dr. O'Hara (zij werd na het nemen van extasy door Jackie in bescherming genomen...), dit tot groot ongenoegen van Kevin die de leugens van Jackie beu is.

Bonusmaterialen op de DVD: Gag reel; Perfecting an inappropriate touch; All About Eve

Seizoen 3 (2011) aantal afleveringen: 12
In seizoen 3 gaat het van kwaad naar erger met Jackie. Nu steelt ze ook al medicatie die bedoeld is voor kankerpatiënten. Jackie is een eersteklas leugenaar geworden die de trucs kent om haar verslaving telkens weer te omzeilen, ook al heeft die serieuze gevolgen voor haar relaties met de mensen rondom haar. De hulp van haar man Kevin en haar beste vriendin Dr. O’Hara wijst ze resoluut af. Aan de andere kant is Jackie ook een van de meest lieve en bekommerende verpleegsters die er in het All Saints Hospital in New York rondloopt. Zo troost ze een vader die net zijn zoon heeft verloren door een nierprobleem, kan ze een skateboarder nog net beletten een oud vrouwtje omver te rijden en helpt ze een kind wiens moeder een zware drugsverslaafde is. Dit seizoen eindigt met een onverwachte bekentenis van Jackie waarin ze bewijst wat voor een grote hypocriet ze bovendien is.

Bonusmaterialen op de DVD: Inside Akalitus (13:55 min); Jackie's Guys (11:44 min); Outtakes (7:24 min)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •