1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Parade's End

Season1.be445

Parade’s End is een prachtige coproductie van BBC en HBO met Eén als partner, die gebaseerd is op het boek van Ford Madox Ford. De serie, met een productiebudget van 12 miljoen euro, gaat over de ontreddering van de Britse aristocratie voor en na WO I. De miniserie, die bestaat uit vijf afleveringen, werd geschreven door Oscarwinnaar Tom Stoppard en wordt geregisseerd door Susanna White, die ondermeer de regie voerde voor een aantal afleveringen van die andere HBO-serie Generation Kill. Parade's End werd voor een groot stuk opgenomen in Vlaanderen, onder andere in Nieuwpoort, en heeft naast talrijke figuranten ook Hilde Heijnen in één van de rollen.

Het verhaal gaat over Christopher Tietjens, een conservatieve aristocraat wiens huwelijk eigenlijk al op de klippen liep nog voor het voltrokken was. Hij heeft een minnares, de suffragette Valentina Wannop, maar blijft voor de buitenwereld nog een hele tijd trouw aan zijn vrouw Sylvia die ook verschillende minnaars heeft en een losbandig leven leidt. Bovendien lijdt Christopher aan shell shock en geheugenverlies, opgelopen in WOI. Naast Benedict Cumberbatch (Tinker Tailor Soldier Spy, Sherlock, War Horse) en Rebecca Hall (The Prestige, The Town, Vicky Cristina Barcelona), die de hoofdrollen vertolken, zien we ook nog gerenommeerde Britse acteurs als Stephen Graham, Miranda Richardson, Janet McTeer, Rupert Everett en Rufus Sewell.
Scenarist Sir Tom Stoppard bewerkte de literaire klassieker tot een geduldig opgebouwd, maar complex scenario dat goed is voor meer dan vier uur hoogstaande televisie ondersteund door de intimistische score van ‘Belg’ Dirk Brossé.

In Groot-Britannië werd de reeks laaiend enthousiast onthaald. The Guardian had het over "intelligente en verslavende televisie". The Independent deed er nog een schepje bovenop: "Parade’s End, I believe, is one of the finest things the BBC has ever made. Shower it with BAFTA’s and Emmys. Push it proudly in the world’s face and say, This is us." The Telegraph was evenmin zuinig in het aanprijzen van dit televisie event: "The series continued to defy criticism. The performances were faultless… almost every scene felt like a set piece, and Tom Stoppard’s dialogue, sometimes poetic, sometimes spare, felt like the best ever heard on British television."

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Benedict Cumberbatch, Rebecca Hall, Stephen Graham, Miranda Richardson, Janet McTeer, Rupert Everett en Rufus Sewell

Prijzen: 1 nominatie

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: nog niet beschikbaar op DVD

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2012) aantal afleveringen: 5

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •