1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Penny Dreadful

Season1.be445

Penny Dreadful is een serie die geschreven en bedacht werd door John Logan, de scenarist van Skyfall en geproduceerd door Skyfall-regisseur Sam Mendes.

De serie speelt zich af in het Victoriaanse Engeland en is een psycho-seksuele horrorserie waarin klassieke horrorverhalen met elkaar verweven worden en waarin bekende iconen uit de horrorfilm zoals Dorian Gray, Victor Frankenstein en Abraham van Helsing verwerkt zijn. Samen met een groep nieuwe personages gaan ze op een duistere en brute zoektocht om een ziel te redden – zelfs als ze worstelen met hun eigen monsterlijke verleidingen.

De titel is afkomstig van de verhaaltjes die in de 19de eeuw in de krant verschenen, de ‘penny dreadfuls’. Ze trokken erg de aandacht omdat ze te maken hadden met het occulte, de misdaad en het bovennatuurlijke. Voor het eerst bracht de media horror tot bij de consument.

Wat nog meer de aandacht trekt is de sterke cast. Eva Green en Josh Hartnett spelen de hoofdrollen en worden bijgestaan door Timothy Dalton, Reeve Carney, Rory Kinnear, Harry Treadaway, Billie Piper en Danny Sapani. De eerste twee van de in totaal acht afleveringen zijn geregisseerd door Juan Antonion Bayona (The Orphanage, The Impossible).

Na amper vier afleveringen was het vertrouwen in Penny Dreadful zo groot dat Showtime besloten heeft er nog een tweede seizoen bij te doen. Scenarist John Logan heeft de opdracht gekregen om er nog tien afleveringen bij te doen. Het eerste seizoen telde maar acht afleveringen.

De serie deed het bij z’n eerste aflevering beter dan de premièreaflevering van Homeland en Masters Of Sex, maar minder goed dan Ray Donovan. De cijfers waren oké, maar het was pas daarna, via het on demand platform, dat de cijfers echt de lucht in gingen. Gemiddeld scoorde Penny Dreadful 4,8 miljoen kijkers per aflevering (op alle platformen) en werd daarmee de meest bekeken nieuwe serie op Showtime.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, Reeve Carney, Rory Kinnear, Harry Treadaway, Helen McCrory

Prijzen: 12 prijzen (waaronder 3 BAFTA'S) en 66 nominaties (waaronder 1 Golden Globe, 9 Emmy's, 1 BAFTA)

Aantal seizoenen:

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2014) aantal afleveringen: 8

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •