1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Revolution

Season1.be335

Producent/regisseur J.J. Abrams is gefascineerd door sciencefiction. Nadat hij eerder Star Trek nieuw leven had ingeblazen, mag hij nu Star Wars voorzien van de nodige nieuwe zuurstof. Maar erkenning en bekendheid kreeg hij toen hij in 2004 de serie Lost lanceerde. De serie sloeg in als een bom en werd een megasucces. J.J. Abrams kreeg plots de status van Hollywoodheld. Zijn naam stond garant voor ingenieuze en spannende sciencefiction die visueel een plezier was om naar te kijken. Na Lost volgde Fringe dat binnen de doelgroep goed werd ontvangen. Maar de series die daarna volgden beantwoordden niet meer aan de hooggespannen verwachtingen: Undercovers en Alcatraz werden na één seizoen afgevoerd,  de kijkcijfers van Almost Human en Revolution vielen ook tegen waardoor beide series nog niet weten of zij verlengd zullen worden. Ook de gloednieuwe serie Believe is niet zo sterk gestart want in de tweede week verloor de reeks bijna 40% kijkers. Enkel Person Of Interest lijkt de kijkers te kunnen overtuigen.
 
Voor Revolution werkte Abrams samen met Eric Kripke, de scenarist/bedenker van Supernatural. Het werd een postapocalyptische sciencefictionserie, die zich afspeelt in een toekomstige maatschappij waarin 15 jaar geleden alle elektriciteit is verdwenen. Steden zijn leeggelopen, heroïsche vrijheidsstrijders treden op de voorgrond en allerhande milities duiken plots op. De nieuwe technologie waarvan de hedendaagse mens zo afhankelijk was geworden, werkt al lang niet meer. Om de ontstane chaos in goede banen te leiden, zijn er nieuwe ordehandhavers opgestaan, die nieuwe wetten hebben uitgeschreven.
 
Net zoals in Hunger Games heeft ook deze serie een sterke vrouwelijke heldin. Charlie is een jonge vrouw die haar familie heeft kwijtgespeeld en nu alles in het werk stelt om met hen herenigd te worden. Andere sterke personages zijn Kapitein Tom Neville (gespeeld door Giancarlo Esposito, Gus Fringe in Breaking Bad), iemand die uit is op de absolute macht en Miles Matheson (gespeeld door Billy Burke, Charlie Swan in The Twilight Saga), de oom van Charlie.

De eerste helft van het eerste seizoen valt tegen, pas vanaf de tweede helft wordt de serie interessant. Dat komt vooral door het tempo, de mindere vertolkingen en personages die weinig sympathiek zijn. Bovendien lijkt de eerste helft van de serie geschreven voor kinderen. Soms zoekt Abrams het erg ver en laat hij het publiek graag in het ongewisse. Zo weten we bijvoorbeeld niet wat er direct na de fall out gebeurde waardoor er een leegte ontstaat die niet meteen wordt ingevuld. Door het gebruik van flashbacks en flashforwards komen we wel iets meer te weten, maar dat is onvoldoende om de serie of de personages de nodige diepgang te geven.
 
De serie ging in de Verenigde Staten in première in september 2012. In Nederland werd de reeks uitgezonden in november 2013 op Veronica en in België in februari 2014 op VIER. Het tweede seizoen ging op antenne september 2013 en loopt nog steeds, hoewel er nu een stop werd ingebouwd, wat weinig goeds laat voorspellen voor de toekomst. Eind januari 2014 startte Veronica met het uitzenden van het tweede seizoen, maar na de derde aflevering heeft men besloten om de serie niet meer verder uit te zenden i.v.m. tegenvallende kijkcijfers.
 
 
 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Tracy Spiridakos, Billy Burke, Giancarlo Esposito, Tim Guinee, Adam Hart

Prijzen: 3 prijzen (waaronder 1 Emmy) en 7 nominaties (waaronder 1 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 2 (het tweede seizoen loopt momenteel in de VS) 

Beschikbaar op DVD: 1

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2012) aantal afleveringen: 20
15 jaar later, nadat alle energie uitviel, is de wereld herschapen in een postapocalyptisch schouwtoneel waar nieuwe wetten en ordehandhavers het leven in goede banen moeten leiden. Centraal staat de familie Matheson, bestaande uit Ben, Charlie, Danny en hun oom Miles. Ze wonen in een gemeenschap nabij Chicago, die nu deel uitmaakt van de nieuwe Monroe Republic. Ze bezitten een van de vele medaillons waarin een USB-stick verborgen zit waarop mogelijk informatie staat over wat er nu echt gebeurd is 15 jaar geleden, en hoe het mogelijk teruggedraaid kan worden. Sebastian Monroe, de zelfbenoemde president van de Monroe Republic, wil deze kennis en macht voor zichzelf houden zodat hij de gehele voormalige Verenigde Staten te veroveren.

Bonusmaterialen op de DVD: An In-depth look at The Revolution Pilot; Gag Reel; Deleted Scenes; 5 Webisodes.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •