1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Missing

Season1.be445

The Missing – niet te verwarren met het Amerikaanse Missing – is een miniserie die over de verdwijning van een jongetje gaat, een anthologieserie van acht afleveringen met een afgerond verhaal en met een bevredigend einde. Hoewel…
De komende seizoenen zullen, net als bij analoge series als True Detective of American Horror Story, een volledig nieuw verhaal vertellen met een andere cast.

Bij het kijken naar The Missing zaten we een beetje met een dubbel gevoel. De manier waarop het verlies van een kind in beeld gebracht wordt, met de gevolgen voor de ouders en voor de omgeving, is bij momenten erg pakkend en uiterst realistisch. Vooral de innerlijke onrust bij vader Tony, een man die niet weet van opgeven, wordt erg goed neer gezet.
Aan de andere kant ben je – eens je de ontknoping weet – ontgoocheld in het einde én in de opbouw er naar toe. Verschillende verhaallijnen dienen als afleider en hebben uiteindelijk niks te maken met de finale. Ook zijn er - met het einde voor ogen - bepaalde wendingen die vergezocht zijn en weinig geloofwaardig.

Het verhaal speelt zich af in Frankrijk (eigenlijk zijn de opnames gemaakt in België want Eén was coproducent). Een Brits gezin is er op vakantie. Op een avond wanneer Tony en zijn zoontje Olly gaan kijken naar een WK-wedstrijd (we zijn 2006, Frankrijk speelde de finale) raakt Olly vermist. De taal- en cultuurbarrière maken het onderzoek naar het verdwenen kind erg moeilijk tot grote ontstentenis van Tony, die vindt dat alles veel te langzaam en niet grondig genoeg gaat. Bovendien zijn er heel wat menselijke obstakels die het onderzoek bemoeilijken: zo is er de slijmerige burgemeester Georges Deloix die er alles aan doet om geen slechte pers te krijgen, detective Julien Baptiste die zo zijn eigen manier van werken heeft en bovendien geplaagd wordt door familiale problemen, de corrupte flik Kahlid Ziane en de sensatiezoekende journalist Maik Suri, die er alles voor over heeft om een primeur te hebben.
De verdwijning vindt plaats in 2006, maar veel van de actie speelt zich af in 2014. Tony heeft immers beslist om opnieuw naar Frankrijk te reizen om een nieuw spoor na te trekken. Dat maakt dat het verhaal van de ene periode naar de andere springt. Aandachtig kijken is hier dus de boodschap, zoniet raak je de draad kwijt. Multitasking is hier dus niet aan de orde.

In de hoofdrol levert James Nesbitt (The Hobbit-saga) als een geobsedeerde vader die bereid is tot het uiterste te gaan, een stevige prestatie. Ook onze landgenoot Titus De Voogdt levert goed werk als een jonge pedofiel (hoewel de dialogen die hem in de mond gelegd worden er soms over zijn…). Als je goed oplet zie je trouwens nog verschillende Belgen in de serie opduiken. Émilie Dequenne (A Perdre La Raison, Pas Son Genre) bijv. speelt als politie-inspecteur een belangrijke rol. Verder duiken in kleinere rollen ook nog Hilde Heijnen, Johan Leysen, Maarten Goffin en Lotte Heijtenis op.

In het tweede seizoen krijgt inspecteur Julien Baptiste - het enige personage dat opnieuw opduikt - te maken met een zeer vreemde zaak: een meisje - dochter van een militair die gevestigd is in Duitsland - duikt na gekidnapt te zijn als kind, plots terug op.
De opbouw naar de climax is in dit seizoen sterker en het verhaal is geloofwaardiger. Maar ook nu weer speelt het verhaal zich af op verschillende tijdstippen en dito locaties wat het volgen zeker niet vergemakkelijkt. Kleine details, zoals een zwangerschap of brandwonden, zorgen ervoor dat je de het spoor nooit bijster raakt, maar opletten is wel een noodzaak.
In dit seizoen speelt Filip Peeters (Salamander) een belangrijke rol. Gilles De Schrijver (Hasta La Vista!, Code 37) speelt een kelner die - hoewel weinig in beeld - de clue bezit tot de ontknoping. Andere rollen zijn weggelegd voor Keeley Hawes (The Durrells, The Line Of Duty, The Casual Vacancy) en David Morrissey (Basic Instinct II, The Driver, Extant, The Walking Dead) als de ouders en voor Laura Fraser (Breaking Bad, The Loch) als een collega van Sam (Morrissey).

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: James Nesbitt, Frances O'Connor, Tchéky Karyo, Jason Flemyng, Émilie Dequenne, Saïd Taghmaoui, Titus De
Voogdt, Eric Godon, David Morrissey, Keeley Hawes, Laura Fraser

Prijzen: 4 prijzen (waaronder 1 Golden Nymph) en 19 nominaties (waaronder 2 voor een Golden Globe, 2 voor een Emmy, 6 voor een BAFTA en 2 voor een Golden Nymph)

Aantal seizoenen:

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2 (vanaf 25 augustus) 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2014) aantal afleveringen: 8
Een Brits gezin is op vakantie in Frankrijk. Wat een gezellig avondje uit had moeten worden, verandert plots in een ware nachtmerrie als zoontje Olly plots verdwijnt zonder maar één spoor na te laten. Vader Tony doet er alles aan om vaart in het onderzoek te steken maar de taalbarrière en persoonlijke obstakels maken het zoeken lastig. Acht jaar later keert hij terug naar de plaats waar alles gebeurde. Hij wil een nieuw spoor natrekken en is er vast van overtuigd dat zijn zoontje nog leeft. De enige persoon die in zijn obsessie wil meegaan is detective Julien Baptiste, de man die het oorspronkelijke onderzoek leidde. Tony gaat zo op in zijn zoektocht dat alles rondom hem vervaagt, ook zijn huwelijk met Emily, de moeder van Olly, die ondertussen een relatie heeft met Mark Walsh, de Britse inspecteur die in de tijd van de verdwijning fungeerde als tussenpersoon. 

Géén bonusmaterialen op de DVD

Seizoen 2 (2017) aantal afleveringen: 8
Een jonge vrouw loopt doelloos door de straten van het Duitse stadje Eckhausen. Midden op het marktplein zakt ze in elkaar. De politie weet haar identiteit snel te achterhalen. Haar naam is Alice Webster en werd elf jaar geleden ontvoerd… Terwijl de politie op haar ontvoerders jaagt, wordt duidelijk dat de verdwijning van Alice Webster verband houdt met de verdwijning van een ander jong meisje: Sophie Giroux. Het was ex-rechercheur Julien Baptiste die haar verdwijning in 2003 onderzocht. Nu is hij vastbesloten om erachter te komen wat er met Sophie gebeurd is.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •