1. Skip to header
 2. Skip to navigation
 3. Skip to content
 4. Skip to footer

Nieuws

 • 1985 geselecteerd voor Canneseries 2022

  1985 geselecteerd voor Canneseries 2022

  Datum: 13/03/2022


  Canneseries 2022, naast Series Mania het grootste festival voor tv-series, heeft de tien series bekend gemaakt die zullen meedingen naar de grote prijs. Tot die selectie behoort de Vlaamse reeks 1985, geschreven en bedacht door Willem Wallyn en geregisseerd door Wouter Bouvijn (De Twaalf, Red Light). 

  1985 volgt vrienden Marc, Franky en zijn zus Vicky in de turbulente jaren ‘80. Marc en Franky verruilen hun geboortedorp op het platteland voor Brussel, voor een opleiding en carrière bij de rijkswacht, het elitekorps van de ordehandhaving. Met grote ambities en veel enthousiasme beginnen ze aan hun opleiding. Maar onverwachts belanden ze in een korps in volle crisis, wanneer het land geteisterd wordt door een reeks brutale overvallen.

  Vicky studeert rechten aan de VUB in Brussel, aan de overkant van de rijkswachtkazerne. Haar wilde karakter en progressieve idealen botsen met alles waar Franky en Marc voor staan. Wanneer de invloedrijke rijkswachtcommandant François veroordeeld wordt voor drugshandel en er een aanslag wordt gepleegd op majoor Vernaillen die de zaak aan het licht bracht, worden de drie jongeren meegezogen in een spiraal van gebeurtenissen die later worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel.

  De reeks brengt het verhaal van het verlies van onschuld: niet enkel van de drie jongeren maar ook van de Belgische democratie, wanneer het vertrouwen van de bevolking in het politiekorps en de politiek een flinke deuk krijgt door de gebeurtenissen rond de bende. Een verlies dat tot op vandaag blijft nazinderen in onze maatschappij.

  Andere series zijn Strafe, een anthologieserie met zes losstaande verhalen die allemaal te maken hebben met straf. Een van de verhalen werd geschreven en geregisseerd door Oscarwinnaar Oliver Hirschbiegel (Der Untergang); Jeux d'influence, Les Combattantes van regisseur Jean-Xavier de Lestrade, de maker van The Staircase; het Deense Drømmeren – Karen Blixen Bliver Til Pver over Karen Blixen, de schrijfster van 'Out Of Africa' met Connie Nielsen in de hoofdrol; het Duitse Souls, het Canadese Audrey Est Revenu, het Spaanse misdaaddrama El Inmortal, het Noorse drama Etterglød, het Israëlitische politieke drama Sh׳at Efes en het Italiaanse Bang Bang Baby over een meisje dat in het criminele milieu opzoek gaat naar haar vader.

  Buiten competitie staan geprogrammeerd: Openingsserie Halo, de verfilming van het succesvolle videogame, Le Flambeau: Les Aventuriers De Chupacabra, het tweede seizoen van Le Flambeu dat het Festival afsluit, de Frans/Belgische coproductie Infiniti en het Franse Visions.

 • Naar het overzicht van nieuwsitems