1. Skip to header
 2. Skip to navigation
 3. Skip to content
 4. Skip to footer

Nieuws

 • In mei op Canvas: de true crime serie Fiskepark

  In mei op Canvas: de true crime serie Fiskepark

  Datum: 26/04/2019

  Vanaf mei begint op Canvas Fiskepark, een fictiereeks in de stijl van een documentaire die zelf gebruik maakt van de regels van een fictiereeks. Fiskepark is ‘fake true crime’, een reeks die is opgebouwd en wordt gepresenteerd als een documentaire. De makers gebruiken de vertel- en beeldtechnieken van zogenaamde “true crime” documentaires om hun eigen analyse van de case op te bouwen en als entertainment te serveren. True crime als genre is de laatste jaren razend populair geworden, dankzij spraakmakende reeksen als Making A Murderer, The Jinx of Amanda Knox.

  In de serie draait alles rond de moord op muzikant Bent Van Looy. Hoofdverdachte is Tomas De Soete, ooit een radio- en televisiegod, in de voorbije jaren wat naar de achtergrond is verdwenen. De laatste maanden werkt hij in zijn man cave in recreatiegebied Polderput aan zijn comeback. Polderput bestaat uit tientallen visvijvers met caravans en zomerhuisjes langs de oevers van de Schelde. Het is een ideale plek om het weekend door te brengen samen met familie en vrienden. Wanneer Tomas er twee kantoorcontainers neerpoot en er zijn nieuwe productiehuis Fiskepark opricht, maakt hij snel nieuwe vrienden, maar ook vijanden.
  Op een ochtend wordt Bent Van Looy dood teruggevonden in de visvijver van De Soete, met een handbijl in zijn hoofd. Alles wijst erop dat Tomas zijn vriend Bent de kop heeft ingeslagen. ‘Uit professionele jaloezie’ blokletteren de kranten. Tomas probeert de verdenking van zich af te schudden door alsmaar meer van zijn privéleven, angsten en problemen publiek te maken. Tevergeefs, zal blijken: hij lijkt al veroordeeld voor het onderzoek, laat staan een rechtszaak is afgerond. Tomas’ leven wordt een ware nachtmerrie.
  Maar er gebeurt ook iets hoogst eigenaardigs: hoe meer het privéleven van Tomas te grabbel wordt gegooid, hoe populairder hij opnieuw wordt. De honger van het publiek naar het gespartel van Tomas is onstilbaar. Tomas’ miserie is authentiek en biedt het publiek de troostende gedachte dat zij het zo slecht nog niet hebben.

  Fiskepark is dan wel fictie - een fake true crime – maar toch bevat de reeks ook heel wat elementen die letterlijk uit het leven gegrepen zijn: de rol van Tomas De Soete wordt vertolkt door Tomas De Soete, die net als Siska Schoeters (vrouw van) en Jan Jaap van der Wal (boezemvriend van) een uitvergrote versie van zichzelf speelt. De zogenaamde moordvijver in de reeks is ook echt eigendom van Tomas De Soete. Vanaf eind april presenteert hij vanuit zijn chalet trouwens het zondagmiddagprogramma Radio Fiskepark op Radio 1. Ook de buren in de reeks zijn ook echt Tomas zijn buren, of enkele toch. In Fiskepark vervagen de grenzen tussen feiten en fictie, met als onderliggende vraag waar onze onstilbare honger naar authenticiteit vandaan komt.
  Het idee voor Fiskepark kwam tot stand na oeverloos veel gebabbel tussen Joeri Vlekken (maker van vele documentaires), Filip Lenaerts (Tytgat Chocolat, vele documentaires), Tomas De Soete en Jan Jaap van der Wal. Joeri Vlekken en Filip Lenaerts schreven het scenario en regisseerden de reeks.

 • Naar het overzicht van nieuwsitems