1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Acquitted (Frikjent)

Season1.be445

De Noorse serie Acquitted (Frikjent) haalde bij zijn première 660.000 kijkers en een marktaandeel van 38,8% en vestigde daarmee een absoluut Noors record.

De serie combineert thrillerelementen met politiek/sociale verhaallijnen. Het hoofdpersonage is Aksel Borgen, een Noors zakenman die zich in Azië naar de top heeft gewerkt. Als zijn bedrijf in Noorwegen bedreigd wordt met faillissement, keert hij terug naar zijn geboorteland, maar al vlug blijkt dat de inwoners het verleden niet vergeten zijn. Borgen verliet Noorwegen twintig jaar geleden nadat hij vrijgesproken werd van de moord op zijn schoolvriendinnetje. Zijn aankomst scheurt oude wonden opnieuw open en nieuwe problemen steken de kop op als het verleden zich vermengt met het heden. Qua verhaal vertoont deze serie parallellen met Rectify. Ook hier zien we een man die na twintig jaar opnieuw opduikt in een maatschappij die hem liever veroordeeld zag. Hoe vergevingsgezind is die maatschappij? Hoe sterk wordt iemand beïnvloed door kennis, door de omgeving? De uitwerking ervan is echter volledig anders. Hier opteert men eerder voor spanning en verhaal, waar men in Recitfy duidelijk kiest voor de ontwikkeling van de personages.

De hoofdrol wordt gespeeld door Nicolai Cleve Broch (Max Manus, The Half Brother). Hij wordt bijgestaan door Lena Endre (The Girl With The Dragon Tattoo), Synnøve Macody Lund (Headhunters), Tobias Santelmann (Kon-Tiki) en Fridtjov Såheim (The Half Brother). Lilyhammer‘s Geir Henning Hopland en North‘s Rune Denstad Lango staan in voor de regie. Een van de bedenkers van de serie, Siv Rajendram Eliassen, stond ook in voor het scenario van Den Som Dræber (Those Who Kill)Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Nicolai Cleve Broch, Synnøve Macody Lund, Lena Endre, Tobias Santelmann 

Prijzen: 3 nominaties

Aantal seizoenen:
2

Beschikbaar op DVD:
seizoen 1, 2

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2015) aantal afleveringen: 8
Aksel Borgen wordt op 18-jarige leeftijd vrijgesproken van de moord op zijn vriendin Karine. Het misdrijf blijft onopgelost en om te ontsnappen aan de beschuldigende blikken vertrekt hij naar Azië. Twintig jaar later keert hij als succesvol zakenman terug naar Noorwegen om het noodlijdende energiebedrijf, dat het hart van zijn thuisstad vormt, te redden van faillissement. De wonden zijn echter nooit geheeld. Ondanks zijn vrijspraak is men nog altijd niet overtuigd van zijn onschuld.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •