1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Babylon Berlin (s3)

Season1.be445

Babylon Berlin, met $40 miljoen de duurste niet-Engelstalige serie ooit, speelt zich af ten tijde van de Weimarrepubliek, de periode die liep van het einde van WOI tot 1933. Berlijn was op dat moment een bruisende stad waar decadentie lateraal tegenover armoede stond. De ‘roaring twenties’ hadden hun intrede gemaakt: een jazzy muziekscène, een uitbundig cultureel uitgaansleven, een bloeiende filmindustrie en vrijgevochten ‘nieuwe vrouwen’. Gaandeweg ontstonden er ook conflicten die op een burgeroorlog leken. Politieke extremisten, voornamelijk communisten en nationaalsocialisten, wonnen aan populariteit.

Te midden van deze bruisende periode die zeer detailgetrouw in beeld wordt gebracht, maken we kennis met het hoofdpersonage Gereon Rath, een Keulse zedenrechercheur met posttraumatische stressstoornis, die in Berlijn op zoek gaat naar pornografisch filmmateriaal waarmee z’n vader wordt gechanteerd. Tegelijkertijd proberen aanhangers van Trotski het regime van Stalin omver te werpen. Ze hebben een trein, die goud en gifgas bevat en op weg is naar Berlijn, gekaapt.
Een andere hoofdrol is weggelegd voor Charlotte Ritter, een jonge ambitieuze vrouw afkomstig uit een arm gezin. Zij werkt overdag als stenograaf voor de Berlijnse politie en 's nachts als prostituee in een nachtclub. Zij helpt Rath bij zijn onderzoek, maar tegelijkertijd bespioneert zij hem in opdracht van Rath’s collega Wolter, een corrupte flik die het klappen van de zweep maar al te goed kent.

In het tweede seizoen besluit Gereon Rath in Berlijn te blijven. De vrouw van zijn broer, met wie Rath een relatie heeft, komt samen met haar zoontje onverwachts naar Berlijn en trekt bij hem in. Charlotte Ritter, slaagt erin om de eerste vrouwelijke inspecteur bij de Berlijnse politie te worden. De trein uit de Sovjet-Unie blijft een belangrijke rol spelen in seizoen 2. Naast Rath en Ritter maakt ook de Black Reichswehr, een paramilitaire nazi-organisatie in de Sovjet-Unie, en de bende onder leiding van de Armeniër jacht op het goud.

Dat er niet gekeken werd op kosten en moeite mag blijken uit de grootsheid van het hele project. Er werd gefilmd op driehonderd locaties met meer dan 5.000 figuranten. De massascènes zijn voortreffelijk in beeld gebracht en filmisch zeer sterk, vooral de scène in de nachtclub die parallel lopen aan het neerslagen van een betoging van de socialisten, springt eruit. Verder zijn er natuurlijk ok de decors die zorgen voor een prima sfeerschepping. Van de kleinste attributen tot de grootste machines, alles lijkt écht te zijn.

En gelukkig is er ook meer dan enkel het visuele. De serie die gebaseerd is op de boeken van Volker Kutscher, kan terugvallen op een sterk narratieve en intrigerende plotontwikkeling en een goede karakterontwikkeling van de personages. Het enig spijtige aan het eerste seizoen is dat het einde heel wat vragen onbeantwoord laat. Die worden gelukkig beantwoord in het tweede seizoen dat net als seizoen één 8 afleveringen telt.

In de rolverdeling zien we Volker Bruch die te zien was in de miniserie Unsere Mütter, unsere Väter, Liv Lisa Fries die meespeelde in Counterpart en Mitten in Deutschland: NSU, Lars Edinger (Code Blue), Christian Friedel (Parfum), Peter Kurth (Tatort) en Matthias Brandt (Transit). De serie werd ontwikkeld door o.a. Tom Tykwer, de regisseur van Lola Rennt, The International, Perfume: The Story Of A Murderer en Cloud Atlas.

In het derde seizoen worden Gereon Rath en Charlotte Ritter geconfronteerd met een nieuwe misdaad wanneer actrice Betty Winter (Natalia Mateo) vermoordt wordt op de filmset. Hun onderzoek brengt ze naar de geldschieter van de film: de machtige gangster De Armeen die we nog kennen van het eerste en tweede seizoen en naar de man van Betty: Tristan Rot, die zich bezig houdt met het occultisme. Dan is er ook nog een mysterieuze figuur die verschijnt als er een moord is gepleegd en daarna spoorloos verdwijnt. Ondertussen is Oberst Wendt die hoofd is van de Political Police bezig om de moord van zijn voorganger in de doofpot te stoppen.
Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Lars Edinger, Christian Friedel, Peter Kurth, Matthias Brandt

Prijzen: 22 prijzen (waaronder 1 EFA Award) en 12 nominaties

Aantal seizoenen: 4

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1, 2, 3 (vanaf 23 juni 2020)

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •