1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Band Of Brothers

Season1.be445

Het gebeurt niet vaak dat een tiendelige televisiereeks zo bedolven werd onder de lovende kritieken. Vooral de Amerikanen vinden Band Of Brothers het beste wat er de laatste jaren op televisie te zien was. En dat is ook niet verwonderlijk: het is een knap gemaakte productie die dankzij haar grote budget ver uitstijgt boven andere series.

De medewerking van Tom Hanks en Steven Spielberg aan het project zal wellicht hebben bijgedragen tot de populariteit ervan. De twee vonden na Saving Private Ryan dat er nog zoveel meer kon worden verteld over de Amerikaanse helden uit de Tweede Wereldoorlog. Als uitgangspunt baseerden de makers zich op een boek van Stephen Ambrose waarin de Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, US 101st Airborne Division die aanwezig was op enkele belangrijke gebeurtenissen tijdens de bevrijding van Europa, centraal staat.

Het knappe aan deze televisieserie is dat je als kijker direct bij het oorlogsgeweld wordt betrokken. Dankzij dezelfde cameratechnieken als in Saving Private Ryan loop je mee in de loopgrachten, zie je de andere soldaten voor je ogen in stukken vliegen en lees je de vreugde af op de gezichten van de bevrijde Fransen, Belgen en Nederlanders. Er wordt wel heel veel in geschoten en de doden vallen bij bosjes, maar dat is natuurlijk eigen aan een oorlogsfilm. Bovendien is er ook weinig aandacht voor de niet-Amerikanen (zij zijn de helden hé, niemand anders) en raak je niet meteen wijs uit de vele personages.

Hoe dan ook, dit is een opmerkelijke productie die elke actieliefhebber gezien moet hebben. Althans toch één aflevering, want de serie komt maar liefst op vijf banden/dvd’s uit met elk twee episodes. Naast de landing in Normandië (‘Day Of Days’) zijn vooral de afleveringen rond de bevrijding van Eindhoven (‘Replacements’) en de veldslag in Bastenaken (‘Bastogne’) interessant. Leerrijk, actievol, knap gemaakt en uniek. Een geslaagd oorlogsepos.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Scott Grimes, Donnie Wahlberg, Damian Lewis, Ron Livingston, Shane Taylor, Michael Fassbender

Prijzen: 34 prijzen (6 Emmy's en 1 Golden Globe) en 25 nominaties (waaronder 13 voor een Emmy en 2 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: seizoen 1

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2001) aantal afleveringen: 10
Het verhaal begint in 1942 met de training in Georgia, waarna de paratroepers vertrekken naar Europa waar ze deelnemen aan D-Day. We volgen hen ook in Nederland waar ze zwaar strijd leveren tegen de Duitsers. In de Ardennen verdedigen ze in de Slag om de Ardennen het Belgische stadje Bastenaken. Tot slot arriveren ze in Duitsland waar ze in Beieren het verlaten concentratiekamp Landsberg aantreffen. Het verhaal eindigt met de verovering van het Adelaarsnest van Adolf Hitler en de overgave van de Duitsers.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •