1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Beau Séjour 2

Season1.be3,53,55


Het tweede seizoen van de anthologieserie Beau Séjour speelt zich ditmaal af aan de Belgische Kust, meer bepaald in Zeebrugge. Wanneer oud-commandant van de Marine Maurice Teirlinck (Gene Bervoets) zijn eigen lichaam aan de mast van zijn zeilboot ‘Beau Séjour’ ziet bengelen, is het meteen duidelijk dat er iets vreemd aan de hand is. Door de heftige storm slaat hij van boord en verdwijnt hij in de kolkende, zwarte zee. Maurice wordt drijfnat wakker op het strand en merkt dat niemand hem kan horen, noch zien. Even later verneemt hij dat hij dood is – zelfmoord. Hij dwaalt hier echter nog rond als een soort levende dode. Maar waarom? Dat zijn familie hem liever kwijt dan rijk is, blijkt uit hun achteloze, soms ronduit koude reacties op zijn dood.

Maurice kan zich niets herinneren van de bewuste nacht. Hij gelooft niet dat hij zelfmoord zou plegen. Bovendien blijken een aantal zaken in het dossier van de politie niet te kloppen. Dus hij gaat op onderzoek. Zo leert hij zijn kleinzoon Jasper (7) kennen – die hem blijkbaar wél kan zien. En zo duiken er stelselmatig nog een aantal andere ‘zieners’ op in Maurice’s nieuwe leven.

Het lijkt voor Maurice alsof hij nu een tweede kans heeft gekregen om zijn fouten terug goed te maken. Hij probeert de plooien terug glad te strijken met zijn familie, die hem veracht voor wat er zeven jaar geleden is gebeurd. Intussen wordt het steeds duidelijker dat zijn dood niet verlopen is zoals de politie vermoedt en er komen verschillende mogelijke betrokkenen in het vizier. Maurice hoopt de zaak op te lossen, en zo voor altijd rust te vinden

Het ijzersterke concept van het eerste seizoen van Beau Séjour blijft onveranderd: ook deze keer volgen de kijkers een hoofdpersonage dat als dode zijn eigen overlijden onderzoekt om te achterhalen wat er precies gebeurd is. In dit tweede seizoen wil Maurice Teirlinck te weten komen waarom hij hier nog steeds ronddwaalt en niet in vrede mag rusten. Is hij nog hier om een reden?

De zoektocht van Maurice wordt afgewisseld met flashbacks van zeven jaar geleden, toen commandant Teirlinck nog actief was. Na een paar afleveringen blijkt dat alles draait rond een familiedrama krijgen waarbij verschillende leden van de familie betrokken zijn. Zo zijn er de dochters Britt, Esther en Alice. Verder is er ook nog de ex van Maurice, Bea, die nu samenwoont met de Nederlandse ex-schooldirecteur Tille. De vrouwen en Jasper zijn de enige familieleden die Maurice nog kunnen zien. Ook politieagent Vinnie die nieuwe sporen ontdekt, kan Maurice zien. Waarom is uiteraard een deel van het mysterie.

Hoewel alles prachtig in beeld wordt gebracht (fotografie, muziek, regie, vertolking en montage zijn van een internationaal niveau), schort er wat met het verhaal. Er zit geen schwung in en al vlug ben je meer geïnteresseerd in de ontwikkeling van het familieverhaal dan in het hoe en waarom van de dood van Maurice. Wie en waarom men Maurice dood wilde blijkt nergens uit het verhaal. Het overgrote deel van de serie wordt gebruikt om uit te leggen hoe de onderlinge verhoudingen liggen binnen de familie en wat er gebeurde zeven jaar geleden. Er lopen heel wat schimmige figuren rond zoals Guy, de vader van de verongelukte Erik, de echtgenoot van Britt; Tille, de ‘Hollander’ die weer aan het zuipen is gegaan en die gezien werd met Jasper de avond dat die overleed of Alice, de fuivende jongste dochter van Maurice die verantwoordelijk was voor het weglopen van Jasper. Al deze personages hebben iets te maken met het verhaal, maar met wat juist? Met de dood van Jasper, met de dood van Maurice? Dat is helemaal nergens uit af te leiden. Ook is het overlijden van Jasper heel vaag en onduidelijk: bij een auto-ongeval waarbij de twee ‘doden’ Maurice en Jasper opnieuw om het leven komen, worden beiden wakker op een verschillende plaats of wanneer Jasper thuis blijft slapen en Maurice op de boot gaat slapen, lost Jasper op in het niets en is hij opnieuw spoorloos… Dergelijke verhaalwendingen maken het allemaal erg ingewikkeld en ‘onlogisch’ om volgen. Verder wordt met het ‘dood-zijn’ an sich weinig gedaan. Nergens wordt deze gimmick doeltreffend gebruikt in het verhaal, wat toch wel jammer is.

Kortom, Beau Séjour 2 is een vervolg dat er gezien het succes van deel 1 moest komen. Op zich is het nog steeds een spannend stukje televisie, maar het mist teveel om opnieuw te kunnen spreken van een uitstekende serie.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Gene Bervoets, Greet Verstraete, Emilie De Roo, Lize Feryn, Katelijne Verbeke, Jack Wouterse, Titus De Voogdt, Janne Desmet, Hilde Uitterlinden, Sam Louwyck, Louis Talpe.

Prijzen: nog geen prijzen of nominaties

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •