1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Code 37

Season1.be3,53,55

Code 37 is de officiële code die door het Parket gebruikt wordt om zedendelicten aan te geven. De gelijknamige serie speelt zich af in Gent en draait dan ook rond het korps dat gespecialiseerd is in dergelijke delicten. In elke aflevering staat een gevoelig thema als verkrachting, incest, (kinder)pornografie, exhibitionisme, seksueel geweld of prostitutie centraal. Doorheen de ganse serie gaat Hannah Maes, hoofdinspecteur zeden, op zoek naar de ware toedracht rond de moord op haar moeder en de bedenkelijke rol die haar vader, een vooraanstaand rechter, hierbij gespeeld heeft.

Code 37 is niet alleen een boeiende misdaadserie, ze is ook vernieuwend naar stijl toe en geeft opkomende talenten als Jakob Verbruggen en Joël Vanhoebrouck (die ieder een aantal afleveringen regisseerden) de mogelijkheid om zichzelf te etaleren als dé regisseurs van morgen. Gezien de thema’s en het onderwerp, hebben alle afleveringen een erotische ondertoon, wat de commercialiteit zeker ten goede komt. Nooit platvloers echter, steeds in functie van het verhaal. Want dat mag gezegd, de scenario’s zitten goed in elkaar, de dialogen zijn ad rem en ook de personages hebben iets meer vlees om het lijf dan hun collega’s uit andere gelijkaardige series. De rode draad is interessant en werkt op twee niveaus: enerzijds houdt ze de spanning er tot op het laatst in, anderzijds geeft ze het hoofdpersonage Hannah Maes een gevoelig kantje. De humor is alom aanwezig en je mag gerust zeggen dat ‘macho’ Michael Pas als inspecteur Bob en Mark Lauwrys als de astmatische inspecteur Charles een tweede jeugd beleven.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Veerle Baetens, Michael Pas, Gilles De Schrijver, Ben Segers, Carry Goossens, Geert Van Rampelberg

Prijzen:  4 nominaties voor een Golden Nymph

Aantal seizoenen: 3

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2 en 3

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2009) aantal afleveringen: 13

Tijdens dit seizoen krijgt het team van Hannah Maes onder andere te maken met een topadvocaat die een dvd toegestuurd krijgt waarop te zien is hoe zijn twintigjarige dochter zich prostitueert, met een zwakbegaafde vrouw die in het ziekenhuis wordt opgenomen met intieme brandwonden, met een groep homohaters die al maanden het Gentse Citadelpark onveilig maakt, met een Arabische jongeman die zwaar verminkt en zonder zijn geslachtsdeel wordt teruggevonden en met een prostituee die zwaar wordt toegetakeld en verschrikkelijke verminkingen oploopt in het gezicht. Aan het einde van het seizoen lijkt er een doorbraak te komen in Hannah’s privé-onderzoek.

Seizoen 2 (2011) aantal afleveringen: 13

In het tweede seizoen zet Hannah het onderzoek naar de moord op en de verkrachting van haar moeder verder. Ook al gaat dit gepaard met haar eigen psychische gezondheid. Tussendoor moet het team opnieuw een aantal merkwaardige zaken oplossen. Zo zijn er de zelfmoordpoging van de 14-jarige Pieter Verhaelen die blijkt verkracht te zijn geweest, de serie lesbische verkrachtingen waarvoor Hannah undercover gaat in de vrouwengevangenis en de vreemde dood van een jonge vrouw tijdens de opnames van een snuffmovie.

Seizoen 3 (2012) aantal afleveringen: 13

Hannah en haar team krijgen een nieuwe baas. Ditmaal geen man, maar een vrouw met ballen die zich bovendien verplaatst met de motor. De zaak rond de verkrachting en de dood van haar moeder laat Hannah niet los. Ook niet wanneer haar vader onder druk komt te staan. De relatie met bovenbuur Koen Verberk lijkt te evolueren in de goede richting. Ondertussen moet het team ook afrekenen met iemand die z'n zwangere vriendin in de prostitutie duwt, met een gigolo die door een vrouwelijke klant werd verkracht, met de moord op een schrijver in een sex-cinema en met de verkrachting van een succesvolle vrouwelijk dj.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •