1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Community

Season1.be3,53,55

Voor een scenarioschrijver is het schrijven van een goeie sitcom een van de moeilijkste dingen die er is: het tempo moet juist zitten, de grappen moeten goed getimed zijn, de dialogen spitsvondig en de personages op elkaar ingespeeld. Met andere woorden, een goeie sitcom is eerder een zeldzaamheid.
Tot de betere sitcoms behoren Community en Parks And Recreation, toevallig twee series die bij ons relatief onbekend zijn. Hoedje af voor Sony om alsnog de eerste twee seizoenen van Community uit te brengen op DVD, ook al ontbreekt de naambekendheid. En hopelijk is de release van de resterende seizoenen niet afhankelijk van de verkoop van seizoenen 1 en 2.

Community speelt zich af op Greendale Community College, een hogeschool waar iedereen (die geen diploma heeft) – ook volwassenen - alsnog kan studeren. Het hoofdpersonage is Jeff Winger, een advocaat die doorverwezen werd omdat bleek dat hij zijn diploma behaalde in Colombia en niet aan de Columbia University zoals hij zelf beweerde. Hij is knap, ijdel en heeft een grote mond. Zijn enige doel op school is meisjes versieren. Wanneer zijn oog valt op Britta, een dienster in een retrocafé die haar leven een nieuwe wending wil geven, nodigt hij haar uit om samen met hem Spaans te studeren. Niet echt Britta’s sterkste vak, voor Jeff een makkie gezien hij vloeiend Spaans spreekt (zogezegd…). Wat hij echter niet beseft is dat er nog mensen zijn die hun Spaans graag willen bijwerken. Britta brengt Abed mee, een Palestijns-Poolse filmstudent die gek is van popcultuur. Hij brengt op zijn beurt Pierce mee, een al wat oudere miljonair die studeert uit verveling, Shirley, een onlangs gescheiden moeder die voor het eerst studeert, Troy, een gewezen quarterback en Annie, een preutse en overgeorganiseerde nerd die haar jeugdige leeftijd koppelt aan een grote dosis naïviteit. En voor hij het goed en wel beseft is Jeff’s intieme date met Britta een groepsgebeuren met een handvol misfits. Maar gelukkig blijken de verschillende leden van de studiegroep elkaar leuk te vinden en ontstaat er een hechte vriendschapsband.

Community komt traag op gang, het duurt een paar afleveringen voor je écht in de serie zit. Maar eens je vertrouwd bent met de stijl en de personages is het genieten. Dan zal je vlug genoeg merken dat Community inderdaad een van de leukere sitcoms is van de laatste jaren.
De serie heeft verschillende troeven: in de eerste plaats wordt er regelmatig verwezen naar andere tv-programma’s of films. De serie laat het niet na om ook de sitcom te parodiëren. Verder zijn de dialogen ad rem en worden ze afgevuurd aan het hoog tempo. Uiteraard zijn er veel grappige one liners, maar wordt er ook voldoende ruimte gelaten voor ‘filosofische’ bedenkingen over actuele, maatschappelijke problemen. De verhaaltjes op zichzelf, verraden nooit in welke richting ze gaan en zorgen dus regelmatig voor een paar onverwachte wendingen.

De serie startte in 2009 en zit ondertussen al aan zijn vierde seizoen. In mei van dit jaar kwam het akkoord dat de reeks – op veelvuldig verzoek – nog verlengd zal worden met een vijfde – zij het ingekort – seizoen van 13 afleveringen (ook seizoen 4 telde maar 13 afleveringen).
In de rolverdeling herken je wellicht veteraan Chevy Chase, bekend uit de verschillende National Lampoon-komedies als Pierce en Ken Jeong, beter bekend als Mr. Chow uit The Hangover I, II en III. Hij speelt ‘Señor’ Ben Chang, de leraar Spaans die net als Jeff ook geen diploma heeft.

Leuke bijkomstigheid voor de fans: de DVD’s bevatten een schat aan bonusmaterialen.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Joel McHale, Danny Pudi, Donald Glover, Chevy Chase, Gillian Jacobs, Alison Brie

Prijzen: 17 prijzen (waaronder 1 Emmy) en 69 nominaties (waaronder 3 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 6

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2009) aantal afleveringen: 25
Jeff, de advocaat zonder diploma, is gek van vrouwen. Dat blijkt al meteen van zodra hij zijn eerste voet zet in Greendale Community College. Maar Britta houdt hem voorlopig op afstand zodat Jeff zijn aandacht verlegd naar professor Slater en naar de stiefdochter van Pierce, een van de leden van zijn studiegroep Spaans. Verder probeert Britta iets te doen aan de materialistische instelling van Jeff, wil Shirley iedereen in Kerststemming brengen, zoekt Pierce zijn geluk in de liefde, begint Annie een relatie met een hippie en ontdekken de ‘leerlingen’ het geheim van ‘Señor’ Chang.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij elke aflevering; Creatieve Compromissen; Cast evaluaties seizoen 1; Advanced Criminal Law: alternatieve scènes; 3 mini afleveringen; hoogtepunten uit het eerste seizoen; outtakes; Communication Studios: de langere versie van de gelijknamige aflevering.

Seizoen 2 (2010) aantal afleveringen: 24
Ook in seizoen twee staat er weer heel wat te gebeuren: Chang heeft ondertussen de groep vervoegd, ditmaal als leerling; Shirley is zwanger en Chang zou wel eens de vader kunnen zijn; Jeff hengelt nog steeds achter de vrouwen, maar laat z’n goede kant zien door het op te nemen voor een dikke jongen; de school krijgt bezoek van de Vice President; Abed maakt zich populair bij de meisjes, Pierce beweert dat hij gaat sterven; een knappe vrouw kiest voor Pierce ipv. Jeff en een paintball-oorlog escaleert tot een ware oorlog.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij elke aflevering; outtakes; verwijderde scènes; Creating Wonderland; Abed’s Uncontrolable Christmas: oorspronkelijke storyboard animatic & animatic in uitvoering; Cast evaluaties seizoen 2; DJ Steve Porter season one remix; The Paintball Finale: van script naar beeld.


Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •