1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Dicte

Season1.be3,53,55

Het eerste seizoen van Dicte ging in januari in première op de Deense commerciële zender TV2. Met een gemiddelde van 1.2 miljoen kijkers voor iedere aflevering scoorde de serie het grootste aantal kijkers voor een dramaserie in de afgelopen vijf jaar. Omdat de serie zo succesrijk was en ook kan terugblikken op positieve recensies van zowel pers als publiek, werd besloten om een tweede seizoen te maken.

Dicte (staat voor Benedicte) Svendsen keert, vlak na haar scheiding, met haar tienerdochter Rose terug naar haar geboortestad Aarhus. Daar vindt ze een baan als misdaadjournaliste. Omdat ze zich vaak ongevraagd bemoeit met het oplossen van misdrijven en ze vaak eerder bij de ontknoping is dan de politie, wekt ze de ergernis op van het lokale rechercheteam o.l.v. John Wagner. Als fulltime misdaadjournaliste en parttime detective probeert ze haar tijd zo goed mogelijk te verdelen tussen haar werk, haar tienerdochter, haar ex-man - met wie ze een goede relatie probeert te onderhouden - en haar minnaar, de jongere collega Bo Skytte.  

De verhalen van Dicte zijn gebaseerd op de boeken van de Deense auteur Elsebeth Egholm, die ook de boeken leverde voor die andere serie, Those Who Kill. De hoofdrol wordt gespeeld door Iben Hjejle, een Deense actrice met een heel palmares die ondermeer te zien was in Chéri, High Fidelity, Defiance en Mifune’s Last Song. De laatste jaren is ze vooral te zien in tv-series. Andere acteurs in de cast zijn ondermeer Lars Brygmann (Troels Höxenhaven in Borgen), de knappe Lærke Winther Andersen (Mia Vogelsang in Those Who Kill), Lene Maria Christensen (A Family) en Dar Salim (Borgen, Game Of Thrones).

Hoewel het privéleven van Dicte in feite de rood draad is doorheen de serie, krijg je per twee afleveringen een volledig afgerond mysterie. Dat niet alle series het niveau halen van The Killing, Bron of Borgen, wordt al vlug duidelijk. Vanaf de muziek van de openingsgeneriek (een of ander cheesy Engels gezongen nummer) tot de happy ends waarmee elke zaak eindigt, merk je dat de makers gekozen hebben voor het grote publiek. Een soort van Deense Witse als het ware. Waar we het ook moeilijk mee hadden was met de rolverdeling. Iben Hjejle en Lars Brygmann (vooral hij) zijn niet overtuigend in hun rol. Zij kan niet overtuigen als de detective/misdaadjournaliste met ballen, hij is zwak als het hoofd van de politie. Ook de interactie tussen de twee lijkt niet te werken.

Wellicht dat een serie als deze vooral in de smaak zal vallen bij de fans van Maria Wern of Irene Huss. Wij persoonlijk houden meer van veel gelaagde series als The Killing, Bron, Borgen of zelfs van Liza Marklund's Annika Bengtzon.

Bonusmaterialen op DVD: geen

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Iben Hjejle, Lars Brygmann, Lærke Winther Andersen, Lene Maria Christensen, Dar Salim

Prijzen:
10 nominaties

Aantal seizoenen:
3

Beschikbaar op DVD:
 1, 2 en 3 (vanaf 16 november 2016)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 10
In de eerste van de vijf cases wordt Dicte geconfronteerd met het lijk van een meisje dat met een toegenaaide buik wordt aangetroffen langs de kade. Het volgende mysterie grijpt plaats naast de deur wanneer de buurvrouw opgehangen in huis wordt aangetroffen.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •