1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Elementary (s7)

Season1.be3,53,55

Na de bioscoopfranchise en de Britse tv-serie krijgen we met Elementary dit keer een Amerikaanse serie over en rond Sherlock Holmes. Met andere woorden, Sherlock verhuist naar het hedendaagse New York City waar hij assistentie zal krijgen van een knappe vrouw ipv. een saaie oorlogsveteraan. De rol van Joan Watson wordt gespeeld door Lucy – Kill Bill – Liu. Engelsman Jonny Lee Miller kruipt in de huid van de Britse speurneus. Miller was ondermeer te zien in Trainspotting en in de tv-serie Dexter. Op zijn biografie staat ook vermeld dat hij van 1996 tot 1999 gehuwd was met …Angelina Jolie, zijn tegenspeelster in Hackers.

Elementary wordt geproduceerd door ondermeer Michael Cuesta die ook regisseert. Cuesta is niet de eerste de beste want op zijn palmares staan ondermeer Homeland en Dexter, die hij zowel produceerde als regisseerde. In vergelijking met de Britse serie ligt de focus hier op de misdaden en op de relatie tussen Sherlock en zijn partner Watson. Het feit dat dit een Aziatisch-Amerikaanse vrouw is biedt uiteraard heel wat mogelijkheden. Zijn broer Mycroft verdwijnt dan weer op het achterplan, toch zeker in het eerste seizoen. Sherlocks grootste nemesis, de meester crimineel Moriarty, is dit keer ook een vrouw, Jamie Moriarty, vertolkt door Nathalie Dormer uit Game Of Thrones. Zij maakt haar intrede in de laatste episode van seizoen 1 en is dan nog tweemaal te zien in seizoen 2.

Deze Elementary zet de elementen uit de boeken van Sir Arthur Conan Doyle, een beetje op zijn kop. Je zou kunnen zeggen, een nieuwe aanpak van een vertrouwd concept. Maar of dat de serie ten goede komt, denken we niet. Het op zijn kop zetten van de wereld van Sherlock Holmes, doet afbreuk aan het klassieke verhaal en drijft er een beetje de spot mee. En dat is iets wat de fans van Sherlock zeker niet zullen weten te appreciëren. De serie kan dan ook niet tippen aan het Britse Sherlock met Benedict Cumberbatch. Die heeft tenminste nog de typische Britse flair, die deze serie mist. De vertolking van Jonny Lee Miller, die een erg neurotische, bijna aan ADHD lijdende Holmes neerzet, is vaak over de top waardoor hij dikwijls op de zenuwen werkt. Ook gaat er van de relatie tussen Sherlock en Dr. Watson totaal geen aantrekkingskracht uit. De losse cases zijn soms vergezocht en dienen in de eerste plaats om aan te geven hoe goed Sherlocks deductievermogen wel is, over welk ingenieus brein hij wel niet beschikt. Maar ook dat gaat op de duur irriteren. Elk gegeven, elk detail wordt door Sherlock uitgelegd en binnen de juiste context geplaatst.

Maar als je de serie met een open geest benaderd en alle vooroordelen (of weetjes omtrent Sherlock) aan de kant schuift, krijg je een misdaadserie waaraan de liefhebber van 'whodunnits' heel wat plezier zal beleven. De misdaden zijn soms zeer complex (wat het zoeken bemoeilijkt...), maar gelukkig worden de tips zodanig aangereikt dat je als kijker zelf kunt meezoeken naar de dader. Bovendien zijn de verhaalwendingen soms heel onverwacht.

Elementary is de zoveelste variatie op de brave 'Amerikaanse' crimeserie. Vergeet Sherlock (en alle bijhorende tradities en conventies) en ga gewoon uit van een koppel speurneuzen dat (complexe) misdaden oplost. Een beetje zoals in The Mentalist, Bones of Castle.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Jonny Lee Miller, Lucy Liu, Aidan Quinn, Kristen Bush

Prijzen: 6 prijzen en 19 nominaties (waaronder 2 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 7 

Beschikbaar op DVD:
 seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2012) aantal afleveringen: 24
Sherlock Holmes is omwille van een heroïneverslaving opgenomen in een afkickkliniek. Wanneer hij ontslagen wordt, krijgt hij hulp van zijn voormalige dokter, Dr. Joan Watson, door zijn vader ingehuurd om zoonlief op het rechte pad te houden. Al vlug merkt Watson dat Sherlock een uitzonderlijke neus heeft voor het oplossen van misdaden en andere puzzels. Hoe meer ze met hem omgaat, hoe meer ze gefascineerd raakt door z’n instinctmatige aanpak en hoe meer ze zich aangetrokken voelt tot het detectivewerk. Gezamenlijk bint het tweetal de strijd aan met de misdaad, want het is elementair dat het recht zal geschiede.
 
Bonusmaterialen op de DVD: A Holmes Of Their Own (11:53 min.); In Liu Of Watson (9:46 min.); Holmes Sweet Holmes (17:57 min.); Set Tour With Lucy Liu (3:20 min.); CBS Launch Promos (8:07 min.); The Power Of Obseravtion (19:18 min.)

Seizoen 2 (2013) aantal afleveringen: 24
Wanneer Sherlocks voormalige mentor, Gareth Lestrade, in de problemen zit, haasten Holmes en Watson zich naar Londen. Daar ontdekken ze dat Mycroft, Holmes' broer, zijn intrek heeft genomen in het vroegere huis van Holmes. Mycroft gaat in dit tweede seizoen meermaals het pad van zijn broer kruisen. Meer nog, hij ziet Watson wel zitten en doet haar een voorstel. Maar dan wordt Watson gekidnapt. Mycroft doet een onthulling die voor Sherlock Holmes ingrijpende gevolgen zal hebben.

Bonusmaterialen op de DVD: Holmes Goes Home (7:58 min.); Under The Magnifying Glass (8:05 min.); Skill Sets (7:08 min.); Second Chapter: Inside Elementary Season 2 (19:46 min.) Art In The Blood: Meet Mycroft (8:44 min.); The Life Of Clyde (4:08 min.); Gag Reel (3:15 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •