1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Escape At Dannemora

Season1.be445

Ben Stiller kennen we vooral als komisch acteur (Meet The Parents, Night At The Museum, Zoolander) en als regisseur van komedies zoals Zoolander, The Cable Guy en The Secret Life Of Walter Mitty. Met Escape At Dannemora gaat hij voor een echt drama, een miniserie die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal over een merkwaardige ontsnapping uit de gevangenis van Dannemora nabij New York.

In de zomer van 2015 ontsnapten twee veroordeelde moordenaars uit Clinton State Prison in Dannemora, nabij de Canadese grens. Zij kregen hierbij de hulp van Tilly Mitchell, een getrouwde vrouw die werkzaam was in de gevangenis en met wie de ontsnapten een relatie hadden. De ontsnapping veroorzaakte een immense klopjacht die bovendien bemoeilijkt werd door de aparte achtergrond van de betrokkenen.

De sterkte van dit drama ligt in de vertolkingen. De drie hoofdrolspelers Benicio del Toro (Traffic, Sicario), Patricia Arquette (Boyhood, CSI: Cyber) en Paul Dano (12 Years A Slave, There Will Be Blood) leveren elk een knalprestatie. Vooral Patricia Arquette levert een van haar beste acteerprestaties in jaren. Tot op heden won ze dan ook vier prijzen, waaronder een Golden Globe en een Gouden Nimf.

Richard Matt (Benicio Del Toro) en David Sweat (Paul Dano) hebben allebei levenslang gekregen. Matt is een dominante gevangene die aanzien geniet bij zijn collega’s en die alles kan krijgen wat hij wil, uiteraard tegen een prijs. Matt is bovendien een getalenteerde schilder die goed bevriend is met cipier Gene Palmer die vaak dingen door de vingers ziet. David is dan weer een jongere, introverte kerel die in de cel naast Matt zit en die met hem in het naaiatelier werkt. Hij heeft een seksuele relatie met Tilly Mitchell, de supervisor, die gefrustreerd en ongelukkig is in haar huwelijk met Lyle, die als onderhoudsman eveneens in de gevangenis werkt. Wanneer Tilly en David verraden worden, wordt Sweat overgeplaatst naar een andere vleugel. Matt weet dit goed uit te spelen en begint op zijn beurt een seksuele relatie met Tilly. Die wordt zo afhankelijk dat ze bereid is Matt te helpen met alles en nog wat. Wanneer deze laatste een onbekende gang ontdekt achter de cellen, is er nog maar één ding dat door zijn hoofd spookt: ontsnappen. Matt weet Tilly te overtuigen om de materialen die ze nodig hebben de gevangenis binnen te smokkelen. Samen met David en Tilly zal hij ontsnappen naar Mexico…

Stiller neemt ruim de tijd om zijn personages voor te stellen. Hij is meer geïnteresseerd in de psychologie van zijn protagonisten dan in de ontsnapping an sich, hoewel die tot in het detail uit de doeken wordt gedaan. De geraffineerde manipulaties tussen de verschillende personages en de daar op volgende gevoelens van schuld, berouw en spijt vormen een hoofdonderdeel in de serie. Hierdoor overstijgt het geheel de meer ‘banale’ gevangenisdrama’s. Het verhaal dat in feite heel simpel is kan echter in vier/vijf uur verteld worden. Stiller trekt er acht uur voor uit en dat is misschien net iets teveel van het goede. Hierdoor zijn er passages die écht te lang duren en die weinig toevoegen aan het verhaal.

Technisch is de serie top: een knappe regie en een dito fotografie die perfect aansluiten bij de vormgeving en de inhoud. Als je een beetje geduld kunt opbrengen, dan loont Escape At Dannemora meer dan de moeite, alleen al voor de prestatie van een haast onherkenbare Patricia Arquette.Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Benicio del Toro, Paul Dano, Patricia Arquette, David Morse, Bonnie Hunt

Prijzen:
8 prijzen (waaronder 1 Golden Globe) en 7 nominaties

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 (vanaf 21 augustus 2019)

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •