1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Falling Skies

Season1.be335

Net als Terra Nova en Under The Dome is Falling Skies een serie die geproduceerd werd door Steven Spielberg. De bedenker en scenarist is Robert Rodat, de scenarioschrijver van onder meer Saving Private Ryan en de Mel Gibson-film, The Patriot.

Het verhaal gaat over een groep mensen die, onder leiding van professor geschiedenis Tom Mason en Dan Weaver, een voormalig kapitein van het Amerikaanse leger, tracht te overleven in een maatschappij die na een globale invasie geregeerd wordt door aliens. De aliens zijn onderverdeeld in drie soorten: de 'mechs' of mechanische drones, de 'skitters', groene wezens met zes poten die de drones controleren en de 'espheni', de ingenieurs achter de aanval. Samen  hebben ze nagenoeg 90% van de wereldbevolking uitgeroeid. Hun bedoeling is niet duidelijk, wel blijkt dat ze uit zijn op kinderen tussen 8 en 18, bij wie ze in de wervelkolom een gehoorzaamheidsmechanisme, een soort 'harnas' inplanten. Wanneer Ben, de zoon van Tom, verdwenen is, begint een heuse klopjacht. Hierbij zullen Dan en Tom al hun kennis en ervaring moeten inzetten.

Falling Skies staat garant voor heel wat spektakel (veel speciale effecten die elk seizoen verbeteren), is goed gemaakt en laat zich vlot bekijken, maar is duidelijk geënt op de Lost-generatie. De serie is bestemd voor jongeren waardoor het allemaal erg braaf is en nooit gedurfd. De morele waarden die Amerika zo hoog in het vaandel draagt (rol van de vader, de familiebanden, de waarde van het gezin, respect voor elkaar etc...) worden soms met de lepel ingegeven. Bovendien heb je nog steeds de talrijke gaten in het script en de tegenstrijdigheden binnen het verhaal (de mensen hebben weinig voorzieningen, maar blijven wel voldoende hoeveelheden shampoo hebben…). Het tweede seizoen toont een positieve evolutie: het is donkerder en volwassener en kreeg bijgevolg betere kritieken dan het eerste. Voor vele fans is het derde seizoen het beste tot nu toe. Misschien heeft dit alles te maken met de positievere sfeer. Wanhoop heeft plaatsgemaakt voor optimisme, hoop op een betere toekomst. Ook zijn de speciale effecten erop verbeterd.

Origineel kun je Falling Skies niet noemen (denk maar aan gelijkaardige series als The Walking Dead, Terra Nova of Revolution waarin een kleine groep mensen het telkens moet opnemen tegen een overmacht...), maar op zich deert dat niet want de serie is entertainend genoeg. Wat vooral stoort is die typische Spielberg-moraal. Het lijkt erop dat de maker van onder meer E.T. het als een missie ziet om de kinderen telkens weer opnieuw op te voeden. Terra Nova was in hetzelfde bedje ziek.

De hoofdrollen in Falling Skies worden gespeeld door Noah Wyle die de meeste fans zullen herkennen als Dr. John Carter uit ER en Will Patton, de karakteracteur uit onder meer Armageddon, de tv-serie 24, Entrapment en Remember The Titans. In bijrollen zie je ook nog Robert Sean Leonard (House), Terry O'Quinn (Lost) en Henry Czerny (Revenge).

De serie is ondertussen al aan zijn vierde seizoen toe. De reacties van het publiek zijn positief, vooral het eerste seizoen scoorde zeer goed. Heel leuk voor de fans zijn de talrijke extra's die je op de DVD's terug vindt. De vele featurettes rond de speciale effecten en de creatie van de monsters, geven een gedetailleerd beeld hoe alles tot stand kwam en dat is zonder twijfel, een meerwaarde.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Colin Cunningham, Maxim Knight, Noah Wyle, Moon Bloodgood, Will Patton 

Prijzen: 3 prijzen en 29 nominaties (waaronder 2 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 5 

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4 (vanaf 2 december)  

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2011) aantal afleveringen: 10
Een aanval van aliens heeft de Aarde verwoest achtergelaten. De overlevenden moeten leren samenwerken om de aliens af te houden. Een voormalige professor geschiedenis, Tom Mason, wordt de tweede in rang om een groep van overlevenden te leiden. Tom moet z’n kwaliteiten als leider én vader zien te combineren en zal samen met z'n zonen Hal en Matt de strijd aanbinden tegen de aliens. Maar wat de zaak nog verergert is dat de aliens Ben, Toms derde zoon, gekidnapt hebben. Verder worden de overlevenden, die zichzelf de 'Second Massachusetts' noemen, geconfronteerd met een mol en krijgen ze het aan de stok met een motorbende. Ook worden er twee leden vermist wanneer een operatie de mist in gaat en probeert een van de groepsleden, Lourdes, het kamp te saboteren…

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij afleveringen 2, 3, 8, 9 en 10; Animating a 'skitter' (3:53 min); Falling Skies Panel San Diego Comic-Con 2011 (20:45 min); Behind the scenes: The Unknown (2:45 min); Behind the scenes: Second Mass (3:01 min); Unanswered questions: season 2 sneak peek (1:48 min).

Seizoen 2 (2012) aantal afleveringen: 10
In dit tweede seizoen volgen we de 2de Massachusetts op hun tocht naar Charleston in South Carolina. Daar zou er zich een grote groep overlevenden bevinden. We zien ook hoe zij daar ontvangen worden. Tom Mason probeert zijn groep in de hand te houden, maar nieuwe gevaren en oude vijanden lijken hen op te wachten bij elke halte. Verder ontdekt de groep ook dat de 'skinners' eveneens een harnas dragen en dat hun gedachten gecontroleerd worden door de indringers, behalve dan bij hen die resistent blijken te zijn. Zij beginnen te rebelleren tegen hun 'overlords'...

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij afleveringen 1, 6,7, 10; One Page At The Time: writing the 2nd American Revolution (19:58 min); A Fan's Perspective: touring the set of Falling Skies (9:00 min); Behind the scenes: Team Skitter (2:41 min); Terry O'Quinn is Manchester (1:42 min); Designing the spaceship (1:19 min); Creating the crawlies (1:08 min); 2nd Watch - Episode 20: A More Perfect Union (29:41 min); The Skitter Evolution (9:24 min); Season 3 preview (2:14 min); Season 2 animated trailer, created by Dark Horse Comics (1:10 min)

Seizoen 3 (2013) aantal afleveringen: 10
Het derde seizoen begint 7 maanden na het einde van het tweede seizoen. Het 2de Mass is ondertussen in Charleston gearriveerd. Tim is verkozen tot politiek leider van de vernieuwde Verenigde Staten en heeft een alliantie afgesloten met de Volm en de ‘skitters’. Dat geeft hem een serieuze voorsprong in de strijd tegen de Espheni die hun invasie verder zetten. Nu ze een vaste standplaats hebben gevonden, is er plots weer hoop. Maar als Tim echter verneemt dat de vroegere President nog steeds in leven is en nog altijd strijd voert met de indringers, komt zijn positie onder druk te staan. Bovendien is er binnen de groep ook een mol. Ook de andere personages krijgen af te rekenen met individuele problemen: Anne ondervindt onverwachte complicaties rond haar zwangerschap, Hal komt stilaan in het reine met z’n donkere ik en Weaver en Pope hebben ruzie over hoe ze moeten afrekenen met de mol.

Bonusmaterialen op de DVD: 2nd Watch: Hosted by Will Wheaton - On Thin Ice (15:01 min.); 2nd Watch: Hosted by Will Wheaton - Badlands (14:08 min.); 2nd Watch: Hosted by Will Wheaton - At All Costs (12:35 min); 2nd Watch: Hosted by Will Wheaton - Search And Recover (9:43 min.); 2nd Watch: Hosted by Will Wheaton - Be Silent And Come Out (14:05 min.); 2nd Watch: Hosted by Will Wheaton - The Pickett Line (12:50 min.); Behind The Scenes (7:43 min.); Featurette: Warrior Poet: Creating The Character And Emotion Of Cochise (18:49 min.); Featurette: Karen: The Overlord Next Door (20:31 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •