1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Fortitude

Season1.be445

Fortitude is een merkwaardige plaats. Met zijn 700 inwoners is het de grootste nederzetting op een afgelegen eiland in de Noordelijke IJszee, temidden van de ruige Arctische wildernis. Er wonen vier keer meer ijsberen dan mensen, maar toch is het een van de veiligste plaatsen op aarde. Nog nooit is er een misdaad gepleegd. Tot nu.

De moord op een wetenschapper zorgt voor grote opschudding in de kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent en zich betrokken voelt bij al wat er gebeurt op het eiland. Wie heeft de man om het leven gebracht en waarom? De plaatselijke politiechef, sheriff Dan Anderssen leidt het onderzoek, maar hij krijgt de onverwachte en ongewenste hulp van een buitenstaander. De Londense detective en patholoog DCI Morton arriveert zo snel na de moord op het eiland, dat de plaatselijke bewoners zich afvragen hoe hij zo vlug op de hoogte was en wat hij allemaal weet. Terwijl de twee politiemannen de moord onderzoeken, ontdekken ze vooral dat ze allebei goede redenen hebben elkaar te wantrouwen.

De moord is een catastrofe voor Hildur Odegard, de burgemeester van Fortitude. De ophef erover dreigt haar ambitieuze plannen te dwarsbomen om Fortitude te transformeren van een vervallen mijnstadje tot een exclusief toeristisch centrum met een luxueus hotel in het midden van een gletsjer. En voor de terminaal zieke natuurfotograaf Henry Tyson is de misdaad een aanzet om het donkerste geheim van Fortitude aan het licht te brengen. Andere hoofdpersonages zijn Charlie Stoddart, een Britse wetenschapper die aan het hoofd staat van het biologiedepartement van het Fortitude Arctic Research Center; de getalenteerde jonge bioloog Vincent Rattrey, die pas op het eiland is gearriveerd; zijn collega Nathalie Yelburton; de mijnwerker Jason Donnelly, die samen met zijn maat Ronnie Morgan een spectaculaire ontdekking doet; ‘search & rescue’ piloot Frank Sutter en zijn vrouw Jules.

De moord op de wetenschapper is het begin van een intens drama over de drijfveren en de onderlinge relaties van de mensen die op het eiland wonen: stuk voor stuk sterke persoonlijkheden die door het lot of door hun eigen keuze in deze verre uithoek van de wereld zijn beland. De unieke setting en de extreme geografische en klimatologische omstandigheden geven het verhaal een extra dimensie. Terwijl de lange en koude winter plaatsmaakt voor eindeloze zomernachten probeert de schijnbaar idyllische gemeenschap van Fortitude in het reine te komen met de vreselijke misdaad in hun midden: het blijkt helaas maar het topje van een ijsberg van spanningen en mysterieuze gebeurtenissen. Fortitude is duidelijk geïnspireerd door de 'Nordic Noir'. Vanaf de eerste aflevering krijg je een mogelijke verdachte, daarna volgen er meer om dan uiteindelijk bij de echte dader uit te komen. Een principe dat ook in The Killing en Bron wordt gehanteerd. Daarnaast ligt het tempo eveneens aan de trage kant en doet de openingsmuziek sterk denken aan voornoemde Scandinavische series. Het feit dat Sofie Gråbøl (The Killing) een van de hoofdrollen speelt, versterkt de gelijkenissen.

Dat betekent echter niet dat Fortitude een slappe kopij is, integendeel. De serie houdt je vanaf het begin in de ban en heeft een hoge 'binge-waarde'. Ook de vertolking is sterk: de hoofdrollen worden gespeeld door een sterrencast met onder meer Michael Gambon (Harry Potter, The Casual Vacancy), Sofie Gråbøl (The Killing), Stanley Tucci (The Hunger Games), Christopher Eccleston (The Leftovers), Richard Dormer (Game Of Thrones) en Siena Guillory (Luther, Resident Evil).

Wie met andere woorden van Scandinavische misdaadseries houdt, zal aan deze Fortitude zeker veel plezier beleven. Ondertussen werd ook bevestigd dat er een tweede seizoen komt met onder meer Dennis Quaid in een van de hoofdrollen. Sofie Gråbøl, Richard Dormer, Luke Treadaway en Sienna Guillory zijn enkele van de acteurs van het eerste seizoen die hun rol opnieuw zullen oppakken. 


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Stanley Tucci, Christopher Eccleston, Richard Dormer

Prijzen: 1 prijs

Aantal seizoenen:
2 (het tweede seizoen is besteld)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1 (vanaf 10 februari)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2015) aantal afleveringen: 10
In het stadje Fortitude, gelegen aan de Noordpool, is alles peis en vree totdat de Britse wetenschapper Charlie Stoddart dood in zijn living wordt aangetroffen. Zijn lichaam is verscheurd zodat aanvankelijk een ijsbeer als mogelijke dader wordt aangeduid. Als blijkt dat het moordwapen een aardappelschiller is, moet sheriff Dan Anderssen en z'n team zo vlug mogelijk op zoek naar de moordenaar want gouverneur Hildur Odegard wil geen negatieve reclame voor haar nog te bouwen 'Glacier Hotel'. Zij roept de hulp in van de Britse detective Morton, een man die Anderssen helemaal niet vertrouwt.

Bonusmaterialen op de DVD: About The Show (2:27 min.); Filming In Iceland (2:02 min.); On The Glacier (1:48 min.); From Script To Screen (2:54 min.); Rogue Secrets (1:52 min.); The Set Tour (2:44 min.); Let It Snow (2:00 min.); Beware The Bear (1:00 min.); Reflection Of Reality (1:45 min.); Recipe For Blood (1:14 min.); Graphic Content (1:40 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •