1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Freddy, Leven In De Brouwerij

Season1.be335

Freddy, Leven In De Brouwerij is een miniserie over het leven van Freddy Heiniken, directeur van Heiniken, de brouwerij van zijn grootvader Gerard Adriaan Heiniken. Heiniken is wereldwijd niet alleen een zeer gekende brand, maar het personage dat achter de naam schuilging zal voor altijd in het geheugen van de Nederlanders gegrifd staan. Naast zijn functie als directeur en aandeelhouder had Heiniken ook nog tal van andere functies in het bedrijfs- en maatschappelijk leven.

De serie begint met de ontvoering in 1983. Freddy Heiniken bevindt zich in een cel en denkt terug aan hoe het allemaal begon. Hoe hij naar Amerika gezonden werd om de stiel te leren, hoe hij zich op een sluwe manier inkocht in het bedrijf om zo opnieuw de macht te veroveren, hoe hij zijn vrouw Lucille leerde kennen in New York en de discussies met z'n dochter Charlene die hem niet wilde opvolgen. Het verhaal verloopt nagenoeg chronologisch in flashbacks, telkens afgewisseld met beelden van z’n gevangenschap.

Voor iemand die niet echt vertrouwd is met de carrière van Freddy Heiniken, is dit best wel een informatieve reeks die zich vlot laat bekijken. De makers opteerden voor een fragmentarische aanpak en kozen uiteraard voor de meest commerciële passages uit het leven van Heiniken: bvb. zijn verschillende amoureuze escapades met ondermeer zijn medewerkster Marianne en stewardess Nan Los, zijn bemoeienissen met de filmbranche en zijn relatie met Frank Sinatra, een dichte vriend van de familie. Of alles historisch klopt kunnen we niet zeggen, maar de meest ingrijpende stappen uit het leven van Heiniken komen wel aan bod.

Maar er is ook een keerzijde aan de medaille: door de fragmentarische aanpak verliezen de makers diepgang en wordt het personage van Heiniken eerder een karikatuur. Zijn persoonlijkheid was ongetwijfeld veel meer gelaagd dan wat we nu te zien krijgen. Het beeld dat in de serie wordt opgehangen is zeker geen positief beeld: een lafaard (dat zegt hij zelf), een egoïst, een opportunist en een vrouwenversierder met grote bek. Tussendoor leren we Heiniken ook kennen als een ongelooflijke doorzetter, een gewiekst zakenman die risico’s durfde te nemen en die een genie was op het vlak van de marketing. Diep in z’n binnenste was Heiniken ook een man bij wie het gezin op de eerste plaats kwam, ook al liet hij daar pas gans op het einde van z'n leven wat van blijken.

Dat de serie weet te entertainen komt vooral door de knappe productiedesign (decors en kostuums die zo uit Mad Men lijken te komen) en door de goede vertolkingen, in het bijzonder van Thom Hoffman, rond wie de ganse serie draait. De regie was in handen van Pim van Hoeve (van ondermeer Bernhard, Schavuit Van Oranje; Beatrix, Oranje Onder Vuur en Westenwind). De producent was dan weer Paul Voorthuysen, van ondermeer de familiefilm Mees Kees en de tv-series: De Ontmaskering Van De Vastgoedfraude; Bernhard, Schavuit Van Oranje; Beatrix, Oranje Onder Vuur en Juliana, Prinses Van Oranje.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Thom Hoffman, Liz Snoyink, Elisa Beuger, Hannah Hoekstra, Xander van Vledder

Prijzen: nog geen prijzen

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: nog niet beschikbaar op DVD

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 4
In 1983 wordt Freddy Heiniken ontvoerd. In een cel denkt hij terug aan het begin van zijn carrière, toen hij met zijn vernieuwende ideeën tegen een muur liep. De bestuurders van de brouwerij sturen hem naar Amerika. Daar leert hij het vak en ontmoet hij Lucielle die z’n vrouw wordt. Terug in Nederland ontdekt hij dat z’n vader de aandelen heeft verkocht en de macht over de brouwerij kwijt is. Heiniken zorgt ervoor dat hij een deel van de aandelen terugkoopt, zodat hij het alleen voor het zeggen heeft. 
Hij bouwt z’n imperium verder uit en manifesteert zich als een despoot die niet vies is van vrouwen. Hij begint een relatie met Nan Los en zorgt ervoor dat ze de hoofdrol krijgt in de film Als Twee Druppels Water van Fons Rademaekers, die hij ook produceert. Freddy wordt met de dag achterdochtiger en smoort elke vernieuwing in het bedrijf in de kiem. Hij blijft gevoelig voor vrouwelijk schoon en wanneer Lucille niet mee kan naar een optreden van Sinatra in Engeland, neemt hij z’n medewerkster Marianne mee. Freddy heeft ook nog muzikale plannen: hij wil dat Frank Sinatra zijn nummers opneemt. Ondertussen hebben de ontvoerders losgeld ontvangen en moeten Freddy en zijn chauffeur Ab maar zien hoe ze vrijkomen...

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •