1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Gotham (s5)

Season1.be3,53,55

Gotham vertelt het verhaal van New York City toen Bruce Wayne – alias Batman – nog een kleine jongen was en James Gordon zijn eerste stappen zette bij de politie. Een prequel dus op de verhalen uit de Batman-films met als hoofdpersonage commisaris James Gordon (in de films gespeeld door Gary Oldman).

Hoewel we voor een stuk vertrouwd zijn met het reilen en zeilen van Jim Gordon, is er erg weinig geweten over de weg die Gordon aflegde om het van detective tot commissaris te schoppen. In deze serie zien we hoe hij, vol goede intenties, moet afrekenen met heel wat corruptie en gevaarlijke criminelen.

Een prequel-serie als Gotham begeeft zich voortdurend op glad ijs omdat enerzijds de ‘die-hard’ fans het vervolgverhaal al kennen en omdat anderzijds ook de niet-ingewijden voldoende informatie moeten krijgen zodat ze kunnen volgen. Vooral in het begin weet de serie niet goed welke doelgroep ze nu juist willen aanspreken. Vandaar dat de serie evolueert naar een ‘politie en dief’- serie, met als extra een aantal verhaallijnen die ons de bekende personages uit de films zoals The Penguin, Catwoman, The Joker, The Riddler en Two-Face beter leert kennen. Gotham is entertainende popcorn-televisie, knap gemaakt met voor televisie uitzonderlijk mooie decors, maar met meer visuele dan inhoudelijke impact.

De rol van commissaris James Gordon wordt (nogal statisch) gespeeld door Ben McKenzie die we kennen uit Southland en The O.C. Donal Logue die meespeelde in onder meer Sons Of Anarchy, speelt (al even statisch) politielegende Harvey Bullock. De jonge Bruce Wayne wordt vertolkt door de 12-jarige David Mazouz, het jongetje dat in Touch de rol speelde van Jake, de zoon van Kiefer Sutherland. Jada Pinkett-Smith speelt dan weer een voor haar ongebruikelijke rol nl. die van superslechterik Fish Mooney, de imponerende gangsterbaas waarmee Gordon meer dan eens zal worden geconfronteerd. De jongere versies van Catwoman en The Penguin worden vertolkt door Carmen Bicondova en Robin Taylor Lord en zorgen voor de nodige fun. Butler Alfred die de jonge Bruce onder zijn vleugels neemt, wordt gespeeld door Sean Pertwee.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Ben McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Jada Pinkett-Smith, Sean Pertwee

Prijzen:
6 prijzen (waaronder 1 Emmy) en 53 nominaties (waaronder 10 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 5
 
Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4 en 5 (vanaf 23 januari 2019)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2014) aantal afleveringen: 22
Detective James Gordon is nog maar net begonnen bij de Gotham City Politie als hij geconfronteerd wordt met de moord op miljardairs Thomas and Martha Wayne. Na gesproken te hebben met de enige getuige, het 12-jarige zoontje Bruce, zweert Gordon dat hij de dader zal vinden, ook al adviseert zijn partner Harvey Bollock zich niet persoonlijk in te laten met de zaak. Maar wat Gordon ontdekt, zal ook zijn verloofde in gevaar brengen. Hoog tijd voor Gordon om gerechtheid te laten zegevieren.

Bonusmaterialen op de DVD: Deleted scenes (6:59 min.); Gotham Invented (31:12 min.); Gotham: Designing the fiction (19:06 min.); The Game Of Cobblepot (25:21 min.); Gotham: The Legend Reborn (20:44 min.); DC Comics Night at Comic-Con 2014 presenting Gotham, The Flash, Constantine and Arrow (29:31 min.); Character Profiles (14:47 min.); Gag Reel (4:44 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •