1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Heder

Season1.be445


Heder (Zweeds voor ‘eer’) is een buitenbeentje in het ruime aanbod van ‘Nordic crime’ series. Niet alleen omdat de hoofdrollen worden gespeeld door Zweedse topactrices, maar ook omdat ze de reeks ook zelf hebben bedacht en geproduceerd. En ook wel omwille van de zeer specifieke insteek.

'Heder' is de naam van een advocatenbureau dat zich specialiseert in de verdediging van vrouwen die seksueel worden uitgebuit of misbruikt. Aan het hoofd van het bureau staan vier vrouwelijke advocates die ook al heel hun leven lang bevriend zijn: Elin, Janni, Nour en Karin. Van in het begin nemen ze de zaak van een tienermeisje dat verkracht werd ter harte. Wanneer de beklaagde wordt vrijgesproken willen de advocates extra bewijsmateriaal verzamelen om in beroep te kunnen gaan. De zaak wordt ingewikkelder wanneer blijkt dat het meisje zelf niet onbesproken is. We ontdekken daarnaast ook dat de vier bevriende advocaten zelf een gezamenlijk geheim met zich meedragen dat hen flink in de problemen kan brengen. Iemand lijkt dat te weten en probeert hen te intimideren met allerlei mysterieuze en bedreigende boodschappen.

De serie werd bedacht door Julia Dufvenius (Mssing, Modus), Anja Lundqvist (Alex, Modus), Alexandra Rapaport (Jagten) en Sofia Helin (The Bridge), de enige die als actrice niet te zien is in de serie. Het is een misdaadserie met een boodschap die het gemiddelde aanbod overstijgt. De serie kwam tot stand tijdens de #metoo-hype en dat is er ook aan te zien door het uitgesproken vrouwelijke en anti-patriarchale karakter van de serie. Aan de andere kant, chapeau voor deze vrouwen die het aandurfden om het heft in handen te nemen in deze vooral door mannen gestuurde wereld.

Het scenario laat ons aan het einde van de laatste aflevering zitten met nog heel wat onopgeloste vragen, maar hopelijk worden deze beantwoord in het tweede seizoen dat binnenkort in productie gaat. 
Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Alexandra Rapaport, Anja Lundqvist, Eva Röse, Julia Dufvenius

Prijzen:
geen prijzen of nominaties

Aantal seizoenen:
2

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1 en 2

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •