1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Het Goddelijke Monster

Season1.be335

Het Goddelijke Monster is in vele opzichten een opmerkelijke tv-serie. De opnames van de reeks startten in september 2009 en werden afgerond in maart 2010. Bedoeling was dat de VRT ze op haar progammatie ging zetten begin 2011. Daarna werd de serie wegens bezuinigingen uitgesteld tot 2012 en nog iets later tot 2013. Maar dan werd plots beslist – door vrijgekomen budget – om de prestigieuze reeks alsnog dit jaar op de najaarsprogrammatie van één te zetten.

Daarnaast is de serie gebaseerd op een boek van Tom Lanoye, meer bepaald op de trilogie ‘Het Goddelijke Monster’, ‘Zwarte Tranen’ en ‘Boze Tongen’. Technisch gezien was de serie ook mijlenver verwijderd van de gebruikelijke zondagavondreeksen zoals Witse of in de tijd Flikken. Deze reeks heeft een cinemalook en maakt gebruik van vele flashbacks, surreële beelden en technische regiesnufjes, iets wat ze op een zondagavond nog niet teveel gezien hadden. Tot slot slaagde de serie er in om al na amper twee afleveringen de kwaaie tongen los te werken. Kritiek kwam er op het West-Vlaams dialect dat te geforceerd overkwam en op de ‘dark room’-scène waarin twee broers zonder het van elkaar te weten aan elkaar zitten te ‘foefelen’.

Op zich is Het Goddelijke Monster het verhaal van de ondergang van een machtige familie, maar al vlug is het duidelijk dat de familie Deschryver, en meer bepaald Katrien Deschryver, symbool staat voor al het goed en het kwaad dat België op dat moment doormaakt. Of zoals onderzoeksrechter Dedecker heel kleurrijk zegt: de familie Deschryver is verantwoordelijk voor de bananenpolitiek waartoe België is afgezakt. De jaren negentig waarin het verhaal zich afspeelt, vormen een zeer dankbare voedingsbodem voor de serie en de referenties naar vertrouwde toestanden en situaties zijn dan ook legio: de Bende van Nijvel, het geval Dutroux, de witte mars, de ‘beleggingen’ in Luxemburg, de steekpenningenhistorie enz. De perfecte achtergrond om de ondergang van een rijke familie van industriëlen en politici te illustreren. Het Goddelijke Monster werd geregisseerd door Hans Herbots, die voorheen tekende voor bioscoopfilms als Bo, Windkracht 10 en Verlengd Weekend.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Joke Devynck, Michel van Dousselaere, Johan Van Assche, Marc Van Eeghem, Kevin Janssens, Charlotte Vandermeersch, Katelijne Verbeke, Ianka Fleerackers e.v.a.

Prijzen: geen 

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: seizoen 1

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2010) aantal afleveringen: 10

Het Goddelijke Monster gaat over de denkbeeldige, stinkrijke familie Deschryver, bestaande uit de broers Herman en Leo en de zussen Milou, Marja en Madeleine. Broer Daan kwam om het leven toen hij met een grasmachine over een elektrische kabel reed. Herman en zijn vrouw Elvire hebben vijf kinderen: Steven, een financieel wonder dat voor een deel in Miami woont en homo is, maar voor de schijn getrouwd met een exotische schoonheid; Katrien, een betoverende schoonheid die overal waar ze gaat het ongeluk met zich meesleurt; Gudrun, de minder mooie zus van Katrien die zich ontfermt over het zoontje en de man van Katrien; Bruno, de zoon die verbannen werd nadat hij bekend maakte dat hij homo was, én last but not least het anonieme broertje dat kwam te overlijden nadat hij een trap gekregen had van een paard toen Katrien naast hem zat.

De reeks begint in Zuid-Frankrijk waar een moegetergde Katrien haar man Dirk Vereecken neerknalt omdat ze dacht dat hij een everzwijn was. Maar was het wel toeval, was het geen moord met voorbedachten rade? Bijkomend probleem is dat Dirk Vereecken ook de boekhouder was van de koning van de tapis-plain, Leo Deschryver. Van zodra Dirk dood is en er een inbeslagname gebeurt van een aantal belangrijke dossiers, slagen Leo en Herman in paniek en wordt alles in het werk gesteld om de naam en faam én het familiefortuin in veiligheid te brengen. Katrien wordt aangehouden en beticht van moord en Herman verdwijnt met de noorderzon…  

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •