1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Hit And Miss

Season1.be3,53,55

Hit And Miss oogt als een doorsnee Britse misdaadserie ware het niet dat het hoofdpersonage Mia een transseksueel is die op punt staat geopereerd te worden. Een dergelijke pitch zou in de handen van de verkeerde persoon makkelijk aanleiding hebben kunnen geven tot een foute exploitationserie. Gelukkig wist bedenker Paul Abbott (Shameless, State Of Play), samen met scenarist Sean Conway, dit interessante gegeven uit te werken tot een boeiende en bij momenten aangrijpende karakterstudie. Hij gebruikte het gegeven niet als uitgangspunt, maar als basis voor het complexe karakter van het hoofdpersonage: Mia is een beredeneerde, koele huurmoordenaar die toevallig ook een transseksueel is, maar in de eerste plaats is ze een vrouw/man van vlees en bloed met zijn/haar zwakheden en een eigen agenda. Het geheel wordt erg geloofwaardig gebracht en is bij momenten ook ontroerend. Hit And Miss is dan ook eerder een karakterstudie dan een thriller. Het ontbreken van echte gewelddadige scènes onderstreept dit alleen maar.

In de eerste aflevering verneemt huurmoordenaar Mia, dat ze –toen ze nog een man was- een kind heeft verwekt bij een vrouw die ondertussen aan kanker is overleden. Mia gaat het gezin opzoeken en informeert de vier kinderen dat ze door hun moeder aangeduid werd als voogd. Alleen haar eigen zoon, de elfjarige Ryan, heeft het erg moeilijk met de dood van zijn moeder en met het feit dat zijn vader eigenlijk een vrouw is die gevangen zit in een mannenlichaam. Parallel aan haar taak als opvoeder/ouder probeert Mia met een bewonderenswaardige coolheid haar opdrachten uit te voeren voor haar baas Eddie, die haar ‘de machine’ noemt.

De hoofdrol in deze serie wordt vertolkt door de Amerikaanse Chloë Sevigny die niet bang is van ‘gepeperde’ rollen, denk maar aan The Brown Bunny waarin ze Vincent Gallo een blowjob geeft of aan American Horror Story: The Asylum waarin ze een oversekste patiënte speelt.
Sevigny levert hier een ijzersterke prestatie. De harde lijnen in haar gezicht maken haar fysisch geknipt én geloofwaardig voor een man die vrouw wil worden. Ze kent ook weinig gêne want vanaf de eerste beelden confronteert ze de kijker met haar geheim: we zien haar frontaal naakt, penisprothese inbegrepen. Ook karakterieel zit het snor: nu eens dreigend dan weer innemend, maar steeds overtuigend. Sevigny weet het grote gamma van wisselende emoties perfect over te brengen. Het enige wat je haar zou kunnen aanwrijven is haar weinig overtuigende Engelse accent. Naast Sevigny leveren ook de kinderen een schitterende prestatie.

Hit And Miss telt zes afleveringen en hoewel er eerst geopteerd werd om de serie te verlengen met een tweede seizoen, werd besloten om het hierbij te laten. Sevigny zelf gaf wel te kennen dat ze het erg leuk vond om dit personage te spelen, maar dat ze geen langdurige garanties kon geven.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Chloë Sevigny, Jonas Armstrong, Peter Wright, Karla Crome

Prijzen: 3 nominaties (waaronder 1 voor een BAFTA)

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD:
nog niet beschikbaar op DVD

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2012) aantal afleveringen: 6

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •