1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

La Trêve

Season1.be445

De serie werd vergeleken met True Detective, werd bekroond in Parijs op Séries Mania met de prijs voor ‘beste Franstalige serie’ en is in Franstalig België meer bekeken dan het doorgaans oppermachtige buitenlandse aanbod. Het is duidelijk dat La Trêve niet zómaar een RTBF-reeks is. Dat blijkt al van bij de intrigerende generiek met zijn beelden van donkere Ardeense bossen en zijn dreigende soundtrack.

Getraumatiseerd door de dood van zijn vrouw keert de 40-jarige politieman Yoann Peeters vanuit Brussel terug naar zijn geboortedorp Heiderfeld in de Ardennen. Hij wil er samen met zijn 17-jarige dochter Camille tot rust komen. Korte tijd later krijgt hij het bezoek van Sebastian Drummer, een jonge inspecteur van de lokale politie. Hij heeft Yoanns hulp nodig. In de Semois is namelijk het levenloze lichaam gevonden van Driss Assani, een jonge voetballer van Togolese afkomst. Er is mogelijk misdadig opzet in het spel en daar heeft de politie van Heiderfeld geen ervaring mee. Het bloed kruipt waar het niet kan gaan en Yoann stapt mee in het onderzoek. Voor hem is het ook een gelegenheid om zijn leven opnieuw op de sporen te krijgen.
Helaas blijkt al snel dat niemand in de traditionele, gesloten dorpsgemeenschap van Heiderfeld wakker ligt van de dood van een ‘vreemdeling’ in alle betekenissen van het woord. De dood van de jonge Driss wordt binnen de kortste keren geklasseerd als zelfmoord. Maar daar is Yannick het niet mee eens. Hij bijt zich vast in de zaak en stoot daarbij op dorpsgeheimen die het daglicht niet mogen zien. Maar hij wordt ook geconfronteerd met zijn persoonlijke demonen….

De makers van La Trêve hebben vooral goed gekeken naar de Scandinavische Nordic Noir-series, Britse en Amerikaanse series zoals de klassieker Twin Peaks en meer recente reeksen als Broadchurch, True Detective, Fargo (de film én de serie) en The Killing. Ook verwijzingen naar de Franse serie Les Revenants ontbreken niet.

Net als in die series bevat de intrige van La Trêve veel diepgang en zit ze verankerd in de plaatselijke realiteit. Verder ziet het geheel er erg fraai uit: sfeervolle fotografie, mooie natuurlijke decors, een snedige montage en een voortreffelijk, bij momenten angstaanjagende soundtrack. “Het was van in het begin onze ambitie om film op televisie te maken. We wilden focussen op sterke acteurs en een echte cinema-look. Het moest er mooi uitzien. Daarvoor hebben een beroep gedaan op collega’s die ervaring hadden met film en we hebben ook optimaal gebruik proberen te maken van het decor: de Ardennen. Een mythisch decor met zijn overweldigende natuur, zijn heuvels, bossen en rivieren. Een setting met geweldige cinematografische mogelijkheden, die te weinig benut worden. De Ardennen, dat is de Far West van België. Met de hedendaagse technische mogelijkheden, onder meer drones, hebben we echt fantastische beelden kunnen draaien, zelfs met ons beperkte budget”, aldus de makers van La Trêve.

Met La Trêve heeft RTBF samen met het productiehuis Hélicotronc een uitstekende serie afgeleverd, met spannende verhaallijnen vol verrassende wendingen, krachtige vertolkingen, prachtige locaties en sfeervolle interieurs, een knappe fotografie en verzorgde montage. Een serie die actuele thema’s (migratie, ecologie) in een traditioneel milieu en een oeroude natuurlijke omgeving plaatst en toont hoe de misdaad en schuld van een individu de verantwoordelijkheid van een hele gemeenschap niet uitsluit. En net als bij de bovenvermelde series krijg je de ene mogelijke verdachte na de andere gepresenteerd. Veel onverwachte wendingen, maar telkens zeer aanvaardbaar binnen de psychologie van de personages of de ontwikkeling van de intrige.

In de hoodrollen zien we Yoann Blanc, Guillaume Kerbush, Sophie Breyer, Anne Coesens en Catherine Salée. Verder zijn er ook kleine rollen voorzien voor de Vlaamse acteurs Tom Audenaert en Sam Louwyck.

Wie van goeie misdaadseries houdt, die je aan het scherm gekluisterd houden, mag deze serie zeker niet missen!

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Yoann Blanc, Guillaume Kerbush, Anne Coesens

Prijzen:
1 prijs voor 'beste Franstalige serie' op Séries Mania

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2015): aantal afleveringen: 10
Wanneer in de Semois, in het dorpje Heiderfeld in de Ardennen, het lichaam gevonden wordt van de 19-jarige voetballer Driss Assani, denkt iedereen aan zelfmoord. Maar de net naar Heiderfeld verhuisde inspecteur Yoann Peeters ziet het anders, volgens hem werd Driss vermoord. Samen met de jonge, onervaren inspecteur Drummer – die zich in tegenstelling tot Peeters strikt aan de regeltjes houdt – gaan ze op zoek naar de ware toedracht van het gebeuren. En al vlug blijkt dat de desinteresse van de lokale bevolking gebaseerd is op één gemeenschappelijk kenmerk: ze hebben op een of andere manier allemaal wel iets te maken met de moord. En of dat nog niet genoeg is, wordt Peeters ook nog gekweld door zijn verleden…

Bonusmaterialen op de DVD: Making Of (12:08 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •