1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Lovecraft Country

Season1.be445

De openingsbeelden waarbij een zwarte soldaat terecht komt in een galactische oorlog waarin ook monsters en Romeinse legionairs te zien zijn, geeft meteen aan aan wat we ons kunnen verwachten. Deze scène is exemplarisch voor de werken van H.P. Lovecraft, een auteur die zich gespecialiseerd had in pulp literatuur, gaande van sf tot horror.

Lovecraft Country is een serie die een woordje uitleg nodig heeft. In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken is deze serie niet gebaseerd op de werken van H.P.Lovecraft, maar op het boek 'Lovecraft Country' van Matt Ruff, een boek dat in 2016 verscheen en de samenhang verkende tussen de horrorfictie van H.P. Lovecraft en het racisme in de Verenigde Staten tijdens het tijdperk van de Jim Crow-wetten, zoals ervaren door de zwarte sciencefictionfan Atticus Turner en zijn familie.

Atticus ‘Tic’ Freeman is het hoofdpersonage, de soldaat die we zagen in de openingsbeelden. Na de oorlog in Korea keert hij terug naar Chicago omdat hij een mysterieuze brief heeft ontvangen van zijn vader Montrose, van wie hij vervreemd is. In de brief staat dat Montrose Chicago verlaten heeft en op weg is naar Ardham in Massachusetts – waar de Jim Crow-wetten gelden (wetten die de rassenscheiding oplegden) – waar hij verondersteld wordt informatie te zullen vinden over de familie van Atticus’s moeder.

Samen met zijn oom George en jeugdvriendin Letitia vertrekt Atticus naar Ardham op zoek naar zijn vader. Wat volgt is een ode aan de horrorverhalen van H.P. Lovecraft die verweven worden met de horror die door de Jim Crow-wetten heerste in het toenmalige Amerika. Het echte monsterlijke was immers het racisme. In die tijd moesten zwarte Amerikanen in verschillende staten achteraan op de bus zitten, niet uit dezelfde waterfonteintjes drinken als hun witte landgenoten en in de Sundown Counties mochten ze zelfs na zonsondergang niet meer mochten zijn. Die monsters zijn mensen van vlees en bloed. Ze dragen een sheriffsbadge, een spijkerbroek of een net pak met hoed. Ze planten brandende kruizen in je voortuin of jagen onwelkome reizigers met vurende geweren uit hun dorpen. Ze hebben het recht om zwarte vrouwen te vernederen en te slaan. Lovecraft Country laat het perspectief zien vanuit de hoofdrolspelers die in een wereld leven waar racisme in het dagelijks leven verweven zit. Wat betekent het doorheen de geschiedenis om zwart te zijn in Amerika?

Lovecraft Country beslaat tien afleveringen, waarbij in elke episode een ander genre wordt gebruikt. Zo zien we onder andere veelogige monsters, spookhuizen met rebellerende geesten, transformaties, vervloekingen, tijdreizen en sf. Kortom alle genres die in de pulpromannetjes van H.P. Lovecraft of Edgar Rice Burroughs opdoken komen aan bod. Ook het avonturengenre met referenties naar The Goonies en Raiders Of The Lost Ark, maakt hun opwachting. Lovecraft Country is geen hapklare serie, maar een zeer intelligent gemaakte serie met vele lagen die zeer verrassend is en waarin zeer goed en geloofwaardig geacteerd wordt. Ook de vormgeving mag er zijn: je waant je zo in de jaren ’50. Een ware ontdekking!Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Jurnee Smallett, Jonathan Majors, Michael K. Williams, Courtney B. Vance, Wunmi Mosaku

Prijzen:
4 prijzen en 41 nominaties (waaronder 1 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen:
1

eschikbaar op DVD:
Seizoen 1

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •