1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Maria Lang Mysteries

Season1.be2,52,55

Net als Anna Jensson ('Maria Wern'), Liza Marklund ('Annika Bengtzon') en Camilla Läckberg ('Fjällbacka Murders') is ook Maria Lang een gevierde Zweedse misdaadauteur. Haar personages Puck Ekstedt en Christer Wijk zijn begrippen in de Zweedse literatuur.

Gezien de verfilmingen van de boeken van haar collega’s in de wereld van home entertainment uitgroeiden tot grote successen, was het een kwestie van tijd dat ook haar romans een weg zouden vinden naar de dvd-speler of het televisiescherm. Lang schreef tussen 1949 en 1991 (het jaar dat zij overleed) tientallen boeken. Zes daarvan werden verfilmd en worden nu gebundeld uitgebracht onder de titel: Maria Lang Mysteries.

Qua opzet en achtergrond is deze serie dus identiek aan Maria Wern en Liza Marklund's Annika Bengtzon (van Camilla Läckberg werden er  ook nog andere verfilmingen los uitgebracht): een aantal losstaande verhalen van 90 minuten die allemaal hetzelfde hoofdpersonage hebben, meestal een vrouw met ballen. In de Maria Lang Mysteries heet die vrouw Puck Ekstedt en eerlijkheidshalve moeten we er ook aan toevoegen dat zij meestal assistent speelt voor politie-inspecteur Christer Wijk.

De Maria Lang Mysteries speelt zich af in het idyllische Zweden in de jaren ‘50. Einar en Puck zijn twee doctoraatsstudenten die door een prof uitgenodigd worden op diens buitenverblijf voor een korte vakantie. Daar ontmoet Puck politie-inspecteur Christer Wijk, een zeer goede vriend van Einar. In de daaropvolgende afleveringen lopen Puck en Einar, die ondertussen een koppel zijn, voortdurend Christer tegen het lijf want waar Puck en Einar zich ook bevinden, in de buurt vindt er altijd wel een passionele moord plaats...

Maria Lang Mysteries voelt er traditioneel en ouderwets aan. Het meest doet de serie nog denken aan vroegere tv-series als Poirot of Columbo. Een moord (of meer dan één), verschillende verdachten en een politie-inspecteur die doorgaat met onderzoek totdat hij de dader heeft gevonden. De regie is zeer traditioneel, de personages weinig uitgediept en de verhaallijnen zeer identiek. De fotografie, decors en kostuums zijn dan weer zeer fifties, maar dragen weinig bij aan de verhalen die duidelijk 21ste eeuws aanvoelen.

De hoofdrollen in deze serie die qua looks uiteraard sterk doet denken aan Mad Men, worden gespeeld door Ola Rapace (Skyfall en de ex van Noomi Rapace), Linus Wahlgren (Solsidan) en de bevallige en mooie Tuva Novotny (The Spiral, Dag).

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Tuva Novotny, Linus Wahlgren, Ola Rapace

Prijzen: geen prijzen

Aantal seizoenen: dit zijn allemaal speelfilms van anderhalf uur, van een tv-serie in de echte zin van het woord, kun je dus niet spreken.

Beschikbaar op DVD: box 1 

Bekijk de trailer

Aflevering 1. Death Of A Loved One
Einer en Puck, twee doctoraatstudenten worden door een prof uitgenodigd om hun verlof door te brengen in z'n buitenverblijf op een afgelegen eilandje, ver weg van de stadsdrukte. Wanneer het kleurrijke gezelschap waaronder zich ook Christer Wijk bevindt, politie-inspecteur en beste vriend van Einer, het bezoek krijgt van twee dames ontstaan er wrevels binnen de groep en onrust. Een paar dagen later wordt het lijk van een van de dames door Puck in het bos gevonden...

Aflevering 2. King Lily Of The Valley
Einer en Puck zijn uitgenodigd op een huwelijk. Maar wanneer iedereen in de kerk aanwezig is, geeft de bruid verstek. Is ze verdwenen en waarom is ze niet komen opdagen. Voor Christer en Puck opnieuw voldoende materie om zich in te verdiepen. Puck die ook op het punt staat te huwen, begint meer en meer te twijfelen aan haar toekomende taak van huisvrouw...

Aflevering 3. No More Murders
Puck en Einer brengen hun laatste dagen door in het ouderlijk huis van Einer. Ze genieten er van hun laatste verlofdagen totdat Einer in de tuin het lijk vindt van een jongeman met een mes in de rug. Een ingewikkelde moordzaak waarbij valse identiteiten en misverstanden een cruciale rol gaan spelen.

Aflevering 4. Roses, Kisses And Death
Puck en Einer zijn uitgenodigd voor het verlovingsfeest van Christer met de mooie Gabriella. Het weelderig met rozen begroeide domein is niet langer het idyllische decor voor een romantisch samenzijn, wanneer Puck de opa van Gabriella vergiftigd in zijn bed terugvindt. Blijkt dat er in de familie van Gabriella heel wat mensen gefrustreerd en ongelukkig zijn. En in welke mate zit Gabriella er voor iets tussen?

Aflevering 5. Dangerous Dreams
Nobelprijswinnaar Andrew Hallman huurt Puck in als stenograaf, die echter te laat beseft dat haar werkgever een controlerende despoot is die zijn familie volledig afgezonderd van de buitenwereld houdt. Na een mysterieuze dood in de familie slaagt Puck erin contact te leggen met haar echtgenoot Einer die op zijn beurt inspecteur Christer Wijk vraagt om haar te helpen. De sfeer in het gezin van de Hallmans is om te snijden en voordat Christer kan ingrijpen, vindt er een nieuwe moord plaats.

Aflevering 6. Tragedy On A Country Churchyard
Puck en Einer vieren Kerst bij de predikant. Net wanneer de kersttafel in de pastorie wordt klaargemaakt, klopt er iemand aan de deur. De blonde seksbom Barbara zegt huilend dat haar man vermist is. Wanneer die later door inspecteur Christer Wijk vermoord wordt teruggevonden, begint de roddelmachine op gang te komen. Wie in het kleine dorp spreekt de waarheid en wie liegt om zijn misdaad te verbergen?

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •