1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Maria Wern

Season1.be335

Misdaadseries uit het hoge Noorden, je kunt er tegenwoordig niet meer naast kijken. Wat ooit begon met Wallander en bij het grote publiek bevestigde met Forbrydelsen (The Killing) is niet langer een hype, maar is nu een garantie op spannende crimeseries met sterke personages. U kent ze wellicht de dames en heren van Irene Huss, Varg Veum, Kommissarie Winter, Wallander, Arne Dahl, Liza Marklund’s Annika Bengtzon, Bron en The Killing. Daar komt vanaf deze maand ook Maria Wern bij.

Maar vooraleer we ons richten op de serie die net op DVD is uitgebracht, enkele woordjes uitleg. In Zweden begon de reeks met de film Främmande Fågel, vier afleveringen van 90 min, samen goed voor een eerste seizoen. Daarna volgden nog twee seizoenen, van respectievelijk zes en vier afleveringen. En het zijn precies die tien afleveringen die op de DVD gebundeld werden tot zeven films van anderhalf uur. De allerlaatste aflevering dateert van januari 2012. En om het allemaal nog een stuk ingewikkelder te maken, als je naar de boeken kijkt dan is Stum Sitter Guden, de eerste film op de DVD, ook het allereerste boek dat Anna Jansson in 2000 schreef over Marie Wern.

Waarom we u dat allemaal vertellen is omdat je van meet af aan in het verhaal gesmeten wordt. De meeste sites en de inlay vermelden het volgende: “Na de dood van haar man, verhuist politie inspecteur Maria Wern met haar kinderen naar het pittoreske Zweedse eiland Gotland om hier opnieuw te beginnen. Ze heeft moeite met de opvoeding van haar kinderen als alleenstaande moeder die nog steeds rouwt om de dood van haar echtgenote. Ondanks dat, lukt het Maria haar vrouwelijke perspectief en benadering van het leven te behouden in een door mannen gedomineerde omgeving. Ondanks dat ze telkens in aanraking komt met woede, dood en verderf blijft ze onverzettelijk in een strijd die vaak niet te winnen lijkt.”

Sorry, maar daar is in de allereerste aflevering niet veel van te merken: Maria woont al op het eiland Gotland, werkt blijkbaar al een hele tijd bij de plaatselijke politie en is ook al lang over het rouwproces heen. Met haar kinderen heeft ze ogenschijnlijk ook geen last. Misschien dat deze ingrijpende gebeurtenissen aan bod komen in Främmande Fågel, het eerste seizoen dat Just Bridge dit jaar in juli op DVD uitbracht.

Goed, nu we dat weten, wat meer over de serie zelf. Het hoofdpersonage Maria Wern is een kordate vrouw die zoals vele van haar collega’s de koe bij de hoorns pakt en de mannen duidelijk laat zien we de broek aan heeft. Dat gaat haar goed af want Eva Röse zet een personage neer dat niet alleen knap is om naar te kijken, maar ook een natuurlijk gezag en onmiskenbaar charisma uitstraalt. Ook de andere personages zijn geloofwaardig en goed gecast.
De verschillende films vertellen telkens een ander verhaal, van een rode draad en cliffhangers kan je dus niet spreken. Een beetje hetzelfde stramien dat ook gehanteerd wordt in de serie Arne Dahl, want ook hier gaat het om afgeronde speelfilms van anderhalf uur. Is de regie een beetje aan de vlakke kant, dan is de keuze van Gotland als setting een zeer goede zet. Gotland, een eiland in de Oostzee dat bekend staat om de vele burchten, ruïnes, kerken en oude dorpen, ademt iets mysterieus, iets religieus en bovennatuurlijk uit en daar speelt de serie goed op in. De verhalen zitten prima in elkaar en zijn meestal iets complexer (en minder voorspelbaar) dan wat we in doorsnee tv-series te zien krijgen. Kortom, Maria Wern (de serie dan...) zal niet voor een aardverschuiving zorgen, maar is degelijk vakwerk en prima amusement voor de liefhebbers van Scandinavische misdaad series in het bijzonder en van crimeseries in het algemeen


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Eva Röse, Allan Svensson, Peter Perski, Tanja Lorentzon, Ulf Friberg

Prijzen: geen prijzen

Aantal seizoenen: 3

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1, 2 en 3

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2008) aantal afleveringen: 4
Seizoen 2 (2010) aantal afleveringen: 6
Aflevering 1: The Speechless God (Stum Sitter Guden)
Tijdens de feesten in Gotland vinden er een aantal wrede moorden plaats, allemaal met een occult tintje. Een man wordt aangetroffen tussen kadavers van dieren die allemaal in een boom zijn opgehangen. Een andere man wordt onthoofd in zijn auto aangetroffen. Het lijkt er sterk op dat iemand een reeks oudere moorden kopieert. Voor Maria Wern en haar collega’s volgt er een strijd tegen de tijd want de moordenaar heeft zijn zinnen gezet op één van de kinderen van Maria.

Aflevering 2: All the Tranquil Dead (Alla De Stillsamma Döda)
De spoorloze verdwijning van een advocaat en de doodsbedreiging in de richting van een kweker, zijn slechts twee schakels van een veel grotere misdaad waarin Maria zowel professioneel als persoonlijk wordt meegesleurd. Als niets is wat het lijkt, raakt Maria serieus in gevaar.

Aflevering 3: Dreams from Snow (Drömmar Av Snö)
Gotland viert Kerstmis. Maar dan wordt het eiland getroffen door een ware tragedie: een jonge meisje wordt in een trouwjurk midden op de weg aangetroffen. Aanvankelijk wordt er aan zelfmoord gedacht, maar dan blijkt dat een groep meisjes van op ‘t school heel wat geheimen te verbergen hebben. Maria Wern en haar collega’s graven dieper en komen uit bij doodsbedreigingen op het internet. Zo te zien zal het niet bij één moord blijven…

Seizoen 3 (2011) aantal afleveringen: 4
Aflevering 4: May Death Sleep (Må Döden Sova)
Twee vrouwen die niets met elkaar te maken hebben, plegen zelfmoord. Maar al vlug zitten Maria Wern en haar team met een hele boel vragen. Was er een stalker in het spel? Leden de vrouwen aan een vorm van psychose? Was er een gemeenschappelijke factor die hen op een of andere manier met elkaar verbond? Wanneer er nog meer slachtoffers vallen, neemt het onderzoek een onverwachte wending. Ook raken Maria’s collega’s Ek en Erika nauw betrokken bij de gebeurtenissen…

Aflevering 5: Black Butterfly (Svart Fjäril)
Wanneer drie vrouwen onder gelijkaardige omstandigheden sterven – zij worden verstikt en vervolgens in brand gestoken- zit de politie met de handen in het haar want er is geen motief en niks blijkt de slachtoffers met elkaar te verbinden. Op dat moment, midden in het onderzoek, wordt ook de loyaliteit van collega Arividsson op de proef gesteld.

Aflevering 6: Boy Missing (Pojke Försvunnen)
De verdwijning van twee jongetjes is de aanzet van een serie moorden die elkaar in snel tempo opvolgen. Het kleine vissersdorpje waar één van de jongetjes verdween, houdt blijkbaar een aantal geheimen verborgen die gevaarlijker zijn dan men had kunnen inbeelden.

Aflevering 7: Not Even the Past (Inte Ens Det Förflutna)
Als Maria wordt bedreigd, wordt zij om veiligheidsredenen weggehaald van Gotland en met een groepje schoolvriendinnen ondergebracht op het eiland Stora Karlsö. Terwijl haar collega’s in Gotland proberen uit te zoeken wie de dader is, maakt die zich op om Maria en haar vriendinnen de stuipen op het lijf te jagen.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •