1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

McMafia

Season1.be445

Het verhaal van thrillerserie McMafia gaat over een Russische misdaadfamilie die in ballingschap leeft in Londen. Het opvallende aan deze serie is dat het scenario geschreven is door Hossein Amini (de scenarist van Drive en Two Faces Of January) en James Watkins (The Woman In Black, Eden Lake). De scenaristen lieten zich hierbij inspireren door het gelijknamige boek van Misha Glenny uit 2008.

In de rolverdeling herkennen we James Norton (War & Peace, Grantchester, Happy Valley) die de hoofdrol speelt, David Strathairn (The Bourne Legacy, The Second Best Exotic Marigold Hotel, Lincoln) en Juliet Rylance, de stiefdochter van acteur en Oscarwinnaar Mark Rylance, die te zien was in The Knick).

Norton speelt Alex Godman, de in Engeland opgevoede zoon van Russische immigranten met een maffiaverleden. Zijn vader Dimitri en oom Boris hebben als maffialid hun meeste geld verdiend in Rusland, maar leven nu als banneling in Engeland, verdreven door de machtige maffiabaas Vadim Kalyagin. Alex daarentegen, heeft gedurende zijn ganse leven zijn afkomst proberen te ontvluchten. Hij was dan ook fier een eigen legale business te kunnen starten en samen met zijn vriendin een normaal leven te kunnen opbouwen. Maar wanneer hij gedwongen wordt zaken te doen met de Israëlische zakenman Semiyon Kleiman (David Strathairn) raakt hij meer en meer betrokken bij de wereld van de georganiseerde misdaad. Kleiman wil immers de maffia-versie maken van McDonald’s (vandaar ook de titel…). Alex probeert angstvallig zijn betrokkenheid met Kleiman verborgen te houden voor zijn vriendin, zijn familie en zijn businesspartners…

Hoewel het boek 'McMafia' een vlijmscherpe weergave was van de plotse opkomst van het gangsterkapitalisme en het liberalisme in het Rusland van de jaren ’90 toen er miljarden verdiend werden met heroïne en mensenhandel, is de reeks McMafia een erg mooi ogend drama met mooie mensen en prachtige locaties (er werd gefilmd in Istanbul, Praag, Kroatië, Qatar, Tel Aviv, Caïro en Mumbai). Kan ook moeilijk anders met een budget van meer dan een miljoen per aflevering. De serie doe bij momenten dan ook denken aan The Night Manager of de James Bond-films.
Helaas ligt het tempo aan de trage kant, wordt hier en daar beroep gedaan op de obligate clichés en is er vooral een gemis aan conflicten. De serie focust zich vooral op de relaties tussen Alex en zijn vader, zijn businesspartners en zijn vriendin die helemaal geen vermoeden heeft met wat hij bezig is. Om de voeling te bewaren met de maffia zie je in nagenoeg elke aflevering een brutale en bloedige afrekening.

Daartegenover staat dan weer dat de serie je onafgebroken in de ban houdt en dat de vertolkingen zeer goed zijn, vooral van de Russische acteurs want dat was ooit weleens anders. De soundtrack die een mix brengt van klassieke violen en pulserende elektronica is om van te smullen. Nummers van o.a. Status Quo, Beirut, Tom Waits en Radiohead doen daar geen afbreuk aan. Verder weten de makers de spanningsboog naar de laatste aflevering toe, perfect op te bouwen en houden ze het verhaal netjes binnen de perken want acht leveringen was net genoeg voor de kwaliteit die de serie uiteindelijk weet te brengen.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: James Norton, David Strathairn, Juliet Rylance, David Dencik

Prijzen: nog geen prijzen

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: seizoen 1 (vanaf 26 april 2018)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2018) aantal afleveringen: 8
Alex Goldman, zoon van een verbannen Russische maffiabaas, is opgegroeid als Brit. Hij vindt zijn familie het belangrijkste wat er is. Maar niet als het om zaken gaat. Want van de georganiseerde misdaad moet Alex niets hebben. Hij heeft een keurig eigen bedrijf in de Londense City en is vastbesloten om met zijn vriendin Rebecca een mooi bestaan op te bouwen. Maar dan dreigen de mensen die hem dierbaar zijn het slachtoffer te worden van een keiharde machtsstrijd. Alex zal moeten bepalen hoe ver hij wil gaan om hen te beschermen. Hij raakt steeds meer verstrikt in de criminele wereld en komt een complex netwerk op het spoor, met witwassers in Dubai, cybercriminelen in India, machtige Russen in Londen en smokkelende Bedoeïenen in de Negev-woestijn. Zal Alex bestand zijn tegen de vele verleidingen die op de loer liggen?

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •