1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Occupied (Okkupert) (s3) (Canvas)

Season1.be3,53,55

Occupied (Okkupert) is een even verrassende als verontrustende politieke thrillerreeks over de overname van de Noorse olievelden door Rusland nadat het net verkozen milieuvriendelijke Noorse gouvernement beslist heeft zijn olieproductie stop te zetten.

Het verhaal speelt zich af in een niet zo verre toekomst. Rusland heeft op een heel subtiele manier een invasie van Noorwegen gepland om zo de olietoevoer voor de hele wereld te kunnen controleren. De serie gaat na wat er met het land gebeurt eens de invasie heeft plaatsgegrepen en behandelt thema’s als loyaliteit t.o.v. zichzelf, z’n familie en z’n land.

Met Occupied bewandelt producent Yellow Bird (de Millennium-trilogie, Irene Huss en Wallander) een beetje dezelfde paden als Brön (The Bridge): een internationale coproductie (Yellow Bird, GTV, TV2 Norway, Arte) waarin drie verschillende talen worden gesproken (Engels, Noors en Russisch) en waarin de actie plaatsgrijpt in verschillende landen.

Deze tiendelige serie, die omschreven kan worden als een politieke thriller, werd ontwikkeld door Yellow Bird en Jo Nesbø, de Noorse misdaadauteur van ondermeer Headhunters, naar een idee van Nesbø.

Hoewel het geheel best spannend is (elk aflevering eindigt met een ware cliffhanger) zijn er toch een paar zaken waar we ons aan stoorden: de stereotiepe voorstelling van de Russen, de vele - vaak - overbodige verhaallijnen en de soms zwakke acteerprestaties. 

De serie heeft met 663.000 kijkers een nieuw kijkcijferrecord gevestigd in de doelgroep 20-49 jaar. Het vorige record stond met 660.000 kijkers op naam van Acquitted, dat bij ons verscheen op DVD en BD en te zien is op Play More. Erik Skoldbjaerg, schrijver en regisseur van het originele Insomnia regisseerde de eerste twee afleveringen. De hoofdrollen worden vertolkt door Henrik Mestad (Lillyhammer), Ane Dahl Torp (Morden i Sandhamn, 1001 Gram) en Eldar Skar (Mammon).

In het tweede seizoen zijn we een jaar later. De Russen hebben de controle over de olie, de reden waarom ze het land binnendrongen. Maar de spanningen blijven en de politieke oorlog woedt in alle hevigheid verder. De crisissituatie zet een keten van conflicten in gang met zware politieke en persoonlijke consequenties. Jesper Berg, de voormalige Eerste Minister, is naar Zweden gevlucht en probeert van daaruit het verzet aan te wakkeren. Wanneer hij denkt dat hij de Noorse regering in het nauw heeft gedreven en klaarstaat om de fakkel van premier terug over te nemen, steekt de jonge politica Anita Rygh daar een stokje voor.

In het derde seizoen zijn de Russen eindelijk verslagen, De parlementsverkiezingen kondigen zich aan en interimpremier Jesper Berg, die zichzelf als de bevrijder van Noorwegen beschouwt, is ervan overtuigd dat hij gekozen wordt. Maar wat het voor Jesper nog lastiger maakt is dat een groep jonge milieuwetenschappers hem herinnert aan zijn oorspronkelijke reden de politiek in te gaan: zijn strijd voor schone energie. Ambassadrice Sidorova wordt verscheurd door haar wens een nieuwe start te maken in Noorwegen en haar loyaliteit aan Rusland. Hans Martin Djupvik, hoofd van de geheime dienst, onderzoekt de moord op de voormalige premier Anita Rygh. En Bente vlucht met haar dochter naar Moskou om aan de vervolging van verraders te ontsnappen.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs:  Ane Dahl Torp, Eldar Skar, Henrik Mestad, Selomne Emnetu

Prijzen: Geen prijzen of nominaties

Aantal seizoenen: 3

Beschikbaar op Canvas, VRT Max

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •